Pomoc w sprawie zakupu głośnika do suba

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
cegiel1989
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Pomoc w sprawie zakupu głośnika do suba

Post autor: cegiel1989 » pn wrz 28, 2009 11:12

Witam mam dylemat w sprawie kupna głośnika do suba, mam zamiar zakupić taki głośnik JBL GT5-12 i prosił bym o pomoc czy warto gu kupować czy macie lepsze propozycje.
Wybrałem ten głośnik bo widziałem jak on gra u kumpla, po prostu klata mnie bolała jak wysiadłem. Prosił bym o propozycje podobne cenowo i jakościowo.

# Rozmiar: 12" (30 cm)
# Typ: głośnik niskotonowy
# Moc ciągła: 275 W
# Moc szczytowa: 1100 W
# Impedancja: 4 Ohm
# Skuteczność: 93 dB
# Pasmo przenoszenia: 23 - 450 Hz
Obrazek

[( o )]=======VW=======[( o )]

Awatar użytkownika
picuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: picuch » pn wrz 28, 2009 11:28

bardzo polecam miałem ten głośniczek :D bardzo ładnie gra o ile wzmacniacz wykrzesi chociażby 250RMSu :grin:
no i zależy jaką skrzynie zrobisz, bo lepiej gra gdy jest widoczny a nie zamknięty.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pn wrz 28, 2009 23:44

Zwykły tłuczek, z graniem ma niewiele wspólnego.

PaulAdmin

Post autor: PaulAdmin » wt wrz 29, 2009 12:02

Kubus20 pisze:Zwykły tłuczek, z graniem ma niewiele wspólnego.
Co bys nie kupił to dla innych bedzie to tłuczek.
Ty kupisz sub za 800PLN, ja kupie za 2000 (jeśli płacimy za jakość) i sytuacja ta sama. Dla niektórych Nawet JL Audio W7 to tandeta więc lepiej wziąć się za izolowanie kabli a nie kompletacje sprzętu.

Ten JBL jest bardzo docieniany w stanach. Wystarczy jak bedzie miał odpowiednią skrzynkę i osprzęt samego subwoofera.
Ostatnio zmieniony wt wrz 29, 2009 12:05 przez PaulAdmin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt wrz 29, 2009 17:45

Piszesz brednie.
Da się kupić głośnik za 250zł, który coś już gra, tylko trzeba się opierać na sprawdzonych opiniach/odsłuchach, a nie na tym co najlepiej sprzedaje się na allegro(pomijając już to, że na allegro najlepiej jak zawsze sprzedaje się syf).

Nie chodzi o to, żeby kupować droższe, a żeby kupować w danej cenie jakieś poprawnie grające klocki.

Kto docenia ten model JBL'a w stanach, masz na swoje słowa jakieś dowody, konkrety, czy tylko tak sobie gadasz...

Awatar użytkownika
cegiel1989
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: cegiel1989 » wt wrz 29, 2009 18:35

Kubus20 pisze:Piszesz brednie.
Da się kupić głośnik za 250zł, który coś już gra, tylko trzeba się opierać na sprawdzonych opiniach/odsłuchach, a nie na tym co najlepiej sprzedaje się na allegro(pomijając już to, że na allegro najlepiej jak zawsze sprzedaje się syf).

Nie chodzi o to, żeby kupować droższe, a żeby kupować w danej cenie jakieś poprawnie grające klocki.

Kto docenia ten model JBL'a w stanach, masz na swoje słowa jakieś dowody, konkrety, czy tylko tak sobie gadasz...
W takim razie mógł byś mi polecić głośnik w podobnej cenie (do 250zł) który gra lepiej od tego JBL-a chodzi mi o głośnik o średnicy 300mm (dodam ze lubię dobry bas, ciężkie techno i Hip Hop)

[( o )]=======VW=======[( o )]

PaulAdmin

Post autor: PaulAdmin » wt wrz 29, 2009 19:04

Kubus20 pisze:Da się kupić głośnik za 250zł, który coś już gra, tylko trzeba się opierać na sprawdzonych opiniach/odsłuchach, a nie na tym co najlepiej sprzedaje się na allegro
Chyba cały czas nie piszesz do mnie bo to ma mało wspólnego z tym co napisałem. Ja też jestem tego zdania a bynajmnie podobnego. Zobacz sobie bitwy car audio, nie koniecznie sound off, poczytaj fora .com a swoją wiedzę poszerzysz na trochę większe rynki niż polski.

JBL chyba nie nadaje się do HH bo JBL daje raczej twardy bas. Oczywiście można to trochę modyfikować obudową i sterowaniem dźwiękiem ale to nie zabawa dla laika ani dla mnie.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt wrz 29, 2009 21:16

cegiel1989 pisze:W takim razie mógł byś mi polecić głośnik w podobnej cenie (do 250zł) który gra lepiej od tego JBL-a chodzi mi o głośnik o średnicy 300mm (dodam ze lubię dobry bas, ciężkie techno i Hip Hop)
Dla Ciebie ten JBL będzie jak znalazł, bo szukasz głośnika do nap***lania, a nie do grania.
Do takiego grania możesz sobie równie dobrze kupić Lanzara Max 12, bo gra bardzo podobnie.
PaulAdmin pisze:Chyba cały czas nie piszesz do mnie bo to ma mało wspólnego z tym co napisałem. Ja też jestem tego zdania a bynajmnie podobnego. Zobacz sobie bitwy car audio, nie koniecznie sound off, poczytaj fora .com a swoją wiedzę poszerzysz na trochę większe rynki niż polski.
Piszę przede wszysktim na temat.
A post tyczył się głównie do Ciebie.
W przeciwieństwie do Ciebie wkładałem tego suba do auta i wiem jak gra.
Z twardym basem nie ma to nic wspólnego(chyba że masz inne pojęcie twardego basu).
Ten głośnik przede wszystkim strasznie muli nawet w zamkniętej skrzyni i do tego ma duże tendencje do buczenia, więc nie wiem gdzie tu twardy bass.

A jeśli chodzi o wiedzę, to poszerzam ją głównie własnymi doświadczeniami i odsłuchami, a nie czytaniem amerykańskich forów.
Nie potrafię swojej opinii oprzeć na tym, że ktoś na amerykańskim forum coś tam napisał.

Awatar użytkownika
MediaX
Forum Master
Forum Master

Post autor: MediaX » wt wrz 29, 2009 23:13

Kubus20,
Ten głośnik przede wszystkim strasznie muli nawet w zamkniętej skrzyni i do tego ma duże tendencje do buczenia
Zgadza sie...testowalem JBL...buczal walil...cos tam zaczal krzesac jak zaczolem nizej go ciac...

Ale to nie zmienia faktu,ze co bys do golfa nie wlozyl to zrobi syf...golfik to specyficzne auto.... kazdy glosnik narobi tylko chalasu....

Nawet taki glosnik jak CV104 zasilany 400w robil bajzel....fakt jest taki jak go opisuja...ale dopiero to czuc w samochodzie z tylna przegroda metalowa...jak np mitsu galant....

Aczkolwiek ile ludzi tyle gustow...jednemu JBL to filcharmonia...i go nie przekonasz :/ do poki nie uslyszy czegos szybszego i precyzyjniejszego....chocby tak lubiany przez mnie IT08 :) stereotypowo

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787][size=167]KSIEGA PRZYKAZAN CAR AUDIO[/size][/url]

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30de6adc141c0d4.html][img]http://images24.fotosik.pl/263/d30de6adc141c0d4med.jpg[/img][/url]

PaulAdmin

Post autor: PaulAdmin » czw paź 01, 2009 23:14

Kubus20 pisze:W przeciwieństwie do Ciebie wkładałem tego suba do auta i wiem jak gra.
Z twardym basem nie ma to nic wspólnego(chyba że masz inne pojęcie twardego basu).
Dlatego na zawodach jest kilku sędziów bo opierać swoje zdanie na odsłuchu jednej osoby tak trochę średnio. JBL w sumie każdy daje kick a na HH się nie nadaje, na techniawkę i owszem bo i tak tam jakośc utworu zawsze pozostawia wiele do życznia. Mam nadzieję, że głośnik testowałeś w liczonej skrzyni a nie w jakiejś uniwersalnej i że nie jechałeś na samym radiu i wzmacniaczu.

Dla porównania Phonocar to dla Ciebie G....jak dobrze pamiętam. Ja mam cały zestaw tej firmy i pod samym radiem. Któregoś razu na parkingu w pobliżu domu podałem na 3/4 mocy operowy kawałek.. jeden znajomy powiedział nie wiem co masz ale załatw mi to a drugi, że wywala swoje hertze.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pt paź 02, 2009 20:10

PaulAdmin pisze:Dlatego na zawodach jest kilku sędziów bo opierać swoje zdanie na odsłuchu jednej osoby tak trochę średnio.
Powinieneś kiedyś pojechać na zawody CA (SQ) i na własne oczy zobaczyć ilu ludzi słucha autko ... myślisz że ładują się w 5 i słuchają auta?
Ostatnio zmieniony pt paź 02, 2009 22:43 przez powalla, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DJ_SM
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: DJ_SM » pt paź 02, 2009 22:00

PaulAdmin pisze:Dla porównania Phonocar to dla Ciebie G....jak dobrze pamiętam. Ja mam cały zestaw tej firmy i pod samym radiem. Któregoś razu na parkingu w pobliżu domu podałem na 3/4 mocy operowy kawałek.. jeden znajomy powiedział nie wiem co masz ale załatw mi to a drugi, że wywala swoje hertze.
:goof: :rotfl: Dawno się tak nie uśmiałem :bigok:

Awatar użytkownika
zorro89
GTI
GTI
Kontakt:

Post autor: zorro89 » sob paź 03, 2009 09:53

Kubus20, ale dalej nie odpowiedziales na pytanie
cegiel1989 pisze:W takim razie mógł byś mi polecić głośnik w podobnej cenie (do 250zł) który gra lepiej od tego JBL-a chodzi mi o głośnik o średnicy 300mm (dodam ze lubię dobry bas, ciężkie techno i Hip Hop)
barzo prosze o odpowiedz jaki glosniczek kupic bo mnie podobny tez interesuje w takim przedziale mniej wiecej

Był mk2 potem mk3 potem mk2 teraz mk4 :D

PaulAdmin

Post autor: PaulAdmin » sob paź 03, 2009 11:11

DJ_SM pisze:Dawno się tak nie uśmiałem
Nadal się śmiejesz? Wybaczcie offtop ale uważasz się za jakiegoś guru car audio. Sam się wypowiadasz o sprzęcie nisko-średnio półkowym. Na dodatek sądzisz, że pod samym radiem nic nie zagra.. to jest już żałosne.

Może nie "testowałeś" mojego zestawu, bankowo nie testowałeś i nie wiesz raczej jak gra.. więc zapraszam do obejżenia samych komponentów. Stać mnie było na Pioneera (teram mam radio tej firmy) Hertza i resztę marek z tej półki. Jednak wybrałem Phonocar i nie żałuje. Śmiej się do woli ale to ja słucham i ja jestem zadowolony bez żadnych kombinacji. Nie żałuje zakupu do dzisiaj. Dodatkowo mi subwoofer nie służy do wydmuchiwania tylnej szyby jak niektórym więc napędzać go 400watami nie muszę.

http://www.phonocar.com.pl/zestawyprotech.html
http://www.phonocar.com.pl/subwooferyprotech.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”