Jak zamontowac głośniki w drzwi do MK3
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Jak zamontowac głośniki w drzwi do MK3
mam golfika z 92 roku. 3 drzwiowy. i w drzwiach nie mam zadnego mocowania do glosników a widzialem w innych golfikach ze są wsadzone w przednie drzwi na samym koncu schowka. Jak sobie cos takiego zrobic zeby nie rozpieprzyc drzwi a moze mozna gdzies kupic cos takiego????
Ostatnio zmieniony czw lut 08, 2007 21:32 przez lukasss, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie instalacja jest wiec sam tego nie praktykowalem. Trudne to na pewno nie jest tylko trzeba jakos przeciagnac pod deska. Najlepiej bedzie jak sie wypowie ktos kto praktykowal i dokladnie Ci wyjasci jak i gdzie...Smalecwks pisze:którędy najlepiej poprowadzić kable do radia z tamtąd? wykonalne to jest wogole na miare nowicjusza?
Spokojnie jest to wykonalne, jeśli tylko lubisz coś czasem podłubać - a jak czujesz się niepewnie to zawsze możesz kogoś poprosić o pomoc, zresztą przy okablowaniu najlepiej mieć jakiegoś pomagiera..Smalecwks pisze:inek01 sciagnlem te maskownice a tam sie okazuje ze nie ma głośnika tylko dziura, wiec także nie ma kabli, którędy najlepiej poprowadzić kable do radia z tamtąd? wykonalne to jest wogole na miare nowicjusza?
Na początek najlepiej przygotować kable już w domu, tzn. założyć konektorki i obrobić najlepiej opaską termokurczliwą. Ściągasz tapicere drzwi (pociągając spokojnie ruchem dosiężnym od dołu co by zatrzasków nie połamać - przy uchwycie są dwie śruby.. uważaj też na rygiel od zamka) i przeciągasz kabel, odcinek, który będzie wewnątrz drzwi najlepiej zabezpieczyć taśma izolacyjną - to takie dmuchanie na zimne ale drzwi są ruchome w ich wnętrzu pracuję mechanizm otwierania okien itp itd.. jak chcesz zrobić dobre nagłośnienie to robisz też wyciszenie (o tym więcej w FaQ'u)
Drzwi przy zawiasie mają taką gumową przelotkę (harmonijka) ale wewnątrz niej wcale nie ma miejsca.. przynajmniej na pierwszy rzut oka ale inżinieiros z Germanii jak zawsze o wszystkim pomyśleli tzn są tam styki na plastikowej zaślepce, w której nie ma otworów ale jest taka kratka, przygotowana do wybicia dla przepuszczenia kabli - śmiało choćby śrubokrętem wypierniczasz otwór taki co by kable przeszły i... teraz to już zależy od tego o jakich drzwiach mówimy.. przednich czy tylnych. Jak tył to ściągasz plastiki: - dolna część słupka na którym są pasy bezp. oraz wewnętrzne progi - tam masz fabryczny kanał. Następnie wchodzisz kablami pod deskę - tam nie ma dramatu ale trzeba cierpliwie i spokojnie podejść do sprawy Ja ściągałem też plastiki pod deską żeby mieć lepsze dojście. Praktycznie wszystkie plastiki w Golfie są na zatrzaskach dopiero w okolicach deski trzeba trochę pokręcić. Parę godzin i browarów pięknej i nierównej walki i już masz nagłośnione drzwi
Powodzenia na bojowym froncie
be quick or be dead..
No to jak tylko słoneczko wyjdzie zabieram sie do roboty, jak juz tapicere trzeba sciagnąć to i wygłusze od razu, a mowimy o przednich drzwiach, deske rozdzielczą tez rozkrece bo innaczej sie tam nie dostane chyba, tylko martwi mnie strona pasazera, bo tam jest poduszka powietrzna i nie widze zadnych srubek ani zatrzasków zeby to zdemontowac, patrzylem ze z z dzrwi mozna pociagnąć kabelek dolem pod tapicerka i na wyskosci skrzyni biegów do góry pod deska rozdzielcza lub nawiewami do radyjka, martwi mnie tylko dojscie do podszybia z tej strony, bo tam chce wlozyc tweetery
Witam.
Jak ktoś nie ma bocznych paneli na głośniki to ja znalazłem takie coś:
http://www.allegro.pl/item164680863_boc ... olf_3.html
Ja kupiłem już no i dostałem w świetnym stanie:)
Jak ktoś nie ma bocznych paneli na głośniki to ja znalazłem takie coś:
http://www.allegro.pl/item164680863_boc ... olf_3.html
Ja kupiłem już no i dostałem w świetnym stanie:)