tweetery - montaż [mk3]
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- Forester
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
tweetery - montaż [mk3]
jak najlepiej zamocowac gwizdki, zeby jka najmniej uszkodzic tapicerke.
Zeby dobrze graly powinny byc z tego co sie juz zorientowalem w slupkach gdzies na wysokosci glowy kierowcy - mozna je tam przykleic np. tasma 2-stronna? dodam ze nie mam dostepnego warsztatu ani za duzych zdolnosci manualnych ... ale jak by byl jakis w miare prosty sposob na to to chetnie bym poprobowal
pozdro!!
Zeby dobrze graly powinny byc z tego co sie juz zorientowalem w slupkach gdzies na wysokosci glowy kierowcy - mozna je tam przykleic np. tasma 2-stronna? dodam ze nie mam dostepnego warsztatu ani za duzych zdolnosci manualnych ... ale jak by byl jakis w miare prosty sposob na to to chetnie bym poprobowal
pozdro!!
POZDRO !!
----------------------------------------------------
>>>EUROPE EDITION --- ZAGAZOWANY<<<
- Wojtes3mkIII
- Ma gadane
- Kontakt:
Sam kupowales i zakladales, ile kosztowaly w ciagu najblizszego miesiaca beda zakladal glosniczki i wydaje mi sie, ze na tweetery najlepszm miejscem jest trojkat przy lusterkach1 6 D pisze:Ja mam zestaw rainbowa, czyli dwa głośniki 13 cm w drzwi i 2 tweetery właśnie w desce. Przynajmniej moim zdaniem dobrze grają.
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Tweetery najlepiej umieścić na słupkach na wysokości uszu słuchacza i nakierować je w taki sposób, żeby prawy był skierowany nna kierowcę a lewy na pasażera. Wtedy uzyskuje się odpowiednią scenę dźwiękową.
Jeżeli nie chcesz ingerować zbytnio w tapicerkę to możnaa umieścić tweeterki w zaślepkach lusterek tak jak radzi Goofi, pamiętając o ich odpowiednim nakierowaniu.
Można również zamontować je w desce rozdzielczej, to najmniej korzystne rozwiązanie, ale wystarczające do normalnego słuchania.
Jeżeli nie chcesz ingerować zbytnio w tapicerkę to możnaa umieścić tweeterki w zaślepkach lusterek tak jak radzi Goofi, pamiętając o ich odpowiednim nakierowaniu.
Można również zamontować je w desce rozdzielczej, to najmniej korzystne rozwiązanie, ale wystarczające do normalnego słuchania.
- Forester
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a co dokladnie znaczy umiescic?Kubus20 pisze:T
Jeżeli nie chcesz ingerować zbytnio w tapicerkę to możnaa umieścić tweeterki w zaślepkach lusterek
przykrecic je do tej zaslepki czy
wlozyc do srodka zaslepki?
pozdro!!
POZDRO !!
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Wiercisz małą dziurkę i przykręcasz, albo robisz taką dziurkę żeby cały tweeter dało się w nią wpasować. Popatrz pokombinuj i zamotuj jak uważasz. jak będziesz chciał w przyszłości wyciągnąć te głośniki to taką zaślepkę z śmieszne pieniądze dokupisz, albo wyciągniesz ze szrotu.Forester pisze:a co dokladnie znaczy umiescic?
przykrecic je do tej zaslepki czy
wlozyc do srodka zaslepki?
pozdro!!
trochę odgrzeję ten temat....
zaopatrzyłem się ostatnio w taki zestaw:
Allegro ;P
wiem że to nic wspaniałego, ale jak dla mnie, do przysłowiowego słuchania kazań ojca dyrektora w radiu myślę że wystarczy.
Znalazłem już przejściówki z wtyczek głośników fabrycznych w MK3 na te wsówki co są normalnie w głośnikach... zamontowałem to na razie w miejscu fabrycznych głośników (bez dystansów) i jest ok.
Pytanie mam odnoście tweeterów... chcę je wstawić w kratki na desce w miejsce fabrycznych... ale nie wiem jak je podłączyć bo jest w nich wtyczka tak jak na zdjeciach na aukcji a te fabryczne w moim golfie mają doprowadzone inne wtyczki i to po dwie, każda z dwoma kablami... jak zamienić jedne głośniki na drugie? i w jaki sposób je przymocować bo są sporo mniejsze od tych oryginalnych i utoną w otworach.
No i jeszcze jedno pytanie na koniec... czy samo umieszczenie wooferów na dystansach zamiast na tapicerce (bez wygłuszania drzwi i żadnych innych zabiegów) wystarczy żeby tapicerka przestała trzeszczeć przy głośniejszym słuchaniu muzyki?
z góry dzięki za odpowiedź
zaopatrzyłem się ostatnio w taki zestaw:
Allegro ;P
wiem że to nic wspaniałego, ale jak dla mnie, do przysłowiowego słuchania kazań ojca dyrektora w radiu myślę że wystarczy.
Znalazłem już przejściówki z wtyczek głośników fabrycznych w MK3 na te wsówki co są normalnie w głośnikach... zamontowałem to na razie w miejscu fabrycznych głośników (bez dystansów) i jest ok.
Pytanie mam odnoście tweeterów... chcę je wstawić w kratki na desce w miejsce fabrycznych... ale nie wiem jak je podłączyć bo jest w nich wtyczka tak jak na zdjeciach na aukcji a te fabryczne w moim golfie mają doprowadzone inne wtyczki i to po dwie, każda z dwoma kablami... jak zamienić jedne głośniki na drugie? i w jaki sposób je przymocować bo są sporo mniejsze od tych oryginalnych i utoną w otworach.
No i jeszcze jedno pytanie na koniec... czy samo umieszczenie wooferów na dystansach zamiast na tapicerce (bez wygłuszania drzwi i żadnych innych zabiegów) wystarczy żeby tapicerka przestała trzeszczeć przy głośniejszym słuchaniu muzyki?
z góry dzięki za odpowiedź
Tapicerka trzeszczec nie powinna, ale woofery moga przesterowywac na wyzszych glosnosciach bez wygluszenia drzwi.Viteq pisze:No i jeszcze jedno pytanie na koniec... czy samo umieszczenie wooferów na dystansach zamiast na tapicerce (bez wygłuszania drzwi i żadnych innych zabiegów) wystarczy żeby tapicerka przestała trzeszczeć przy głośniejszym słuchaniu muzyki?
nie wiem dokładnie na czym polega przesterowanie, ale domyślam się chodzi o to że coś się wtedy z dźwiękiem dzieje. Jak sprawdzałem podłączenie tych głośników to przy maksymalnych głośnościach przy jakich mi się czasem zdarza słuchać muzyki, dźwięk był ok tylko przy uderzeniach beatu słychać połączony z nimi trzask tapicerki. Czyli samo zdjęcie głośników z tapicerki na dystanse powinno wystarczyć (?)ale woofery moga przesterowywac na wyzszych glosnosciach bez wygluszenia drzwi.
Jednak mnie bardziej gnębi ten problem z tweeterami...
Abre los ojos....
[img]http://images44.fotosik.pl/112/14cebc634ee6b3bf.jpg[/img]
[img]http://images44.fotosik.pl/112/14cebc634ee6b3bf.jpg[/img]