podłaczenie 2 głosników

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

ldawid

podłaczenie 2 głosników

Post autor: ldawid » czw lis 10, 2005 12:11

Witam , na wstępie przepraszam za dublowanie, bo gdzieś napewno sie to pojawilo....ale przelecialem po nagłowkach i uzylem opcji 'szukaj'...nie natrafilem.

Moje pytanie jest następujące - kupulem sobie 'radijko' JVC kd-g401 (4x 50W) + głośniczki Alpine SXE-1750S 45W RMS - ale narazie tylko jedna para (na przód drzwi do Golfa III Tak jak było to radzone w FAQ - ;) )
czy przy podłączaniu tylko tej jednej pary trzeba jakoś sztucznie zrobić obciązenie na drugą pare na wyjsciu z radia? bo nie chce uszkodzic radia ani głośników, jak to najlepiej zrobić?

drugie pytanie czy głośniczki wysokotonowe z kompletu tych glosnikow podłącza sie tak poprostu do głośników niższo tonowych? bez zadnych dodatkowych bajerków?

pozdrawiam i dziekuje...
Dawid

Awatar użytkownika
TUTENHAMON
Forumowy spamer :)

Post autor: TUTENHAMON » czw lis 10, 2005 12:23

Witaj jesli jest to zestaw dwudrożny czyli dwa głosniki midbasowe i dwa wysoko tonowe to są dwie opcje jesli zestaw jest wypopsazony w zwrotnicę takie poszki kwadratowe na ogól do których podpinasz w odpowiednie miejsce głośniki midbasowe a obok wysokotonowe to w takiej zwrotnicy pozostaje ci miejsce na wejście sygnału (na 2 kabelki) tam podajesz sygnał z kabli głosnikowych radia. natomista jeśli nie masz zwrotnic to tweetery powinny mieć takie małe puszeczki na kabelkach które zabezpieczają je przed odtwarzanie zbyt niskich częstotliwości. i w tym przypadku możesz łączyć je razem z głosnikiem basowym +do + -do- lub same tweetery pod kanały przednie w radiu a basy pod kanały tylne w radiu.

TUTENHAMON

ldawid

Post autor: ldawid » czw lis 10, 2005 12:34

dziekuje bardzo, troche mi rozjaśniłeś sytuacje.

Nie mają zwrotnic, tylko te małe puszeczki (kondensatorki? czy co to :) ?)

-czyli jezeli podłącze je (tweetery) na kanały przednie a glosniki na tylne to nie bedzie problemu zadnego i nie spali sie nic?
ale musze ucinać głosnosc w radiu wtedy zanim odpale ?

Awatar użytkownika
Misza
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Misza » czw lis 10, 2005 12:36

ldawid pisze:czy przy podłączaniu tylko tej jednej pary trzeba jakoś sztucznie zrobić obciązenie na drugą pare na wyjsciu z radia? bo nie chce uszkodzic radia ani głośników, jak to najlepiej zrobić?
nie trzeba, a dodatkowo możesz radio ustawić tak aby sygnał szedł tylko na przód (opcja FADER)

http://misza1982.digart.pl
www.fotomisza.yoyo.pl
moje wypociny :)

Awatar użytkownika
TUTENHAMON

Post autor: TUTENHAMON » czw lis 10, 2005 12:37

Napisałem ci jak laikowi ale troche wiesz o co chodzi tak kondensatorki wtedy podepnij sobie tweetery na przód a midbasy na tył większa swopoda regulacji. Nic ci się nie spali ale nie dawaj dzeżu odrazu głosnik powinien się rogrzać poza tym przy większej głośności zacznie pierdzieć (midbas)

[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 11:38 am ]
Misza ale w ten sposób traci możliwość sterowani tweeterami oraz spory zapas mocy jeden kanał dzieli ją na 2 przetworniki.

TUTENHAMON

Awatar użytkownika
Misza
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Misza » czw lis 10, 2005 12:40

TUTENHAMON pisze:Misza ale w ten sposób traci możliwość sterowani tweeterami oraz spory zapas mocy jeden kanał dzieli ją na 2 przetworniki.
no fatk

http://misza1982.digart.pl
www.fotomisza.yoyo.pl
moje wypociny :)

ldawid

Post autor: ldawid » czw lis 10, 2005 12:40

hehe wariatem nie jestem, wole ciszej i czysto ...albo przynajmniej czyściej bo taki dobry sprzet to to nie jest... ;)

dziekuje wam,

już wiem co i jak, w razie czego dopytam :) bede montowal jutro
pozdrawiam
Dawid

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”