szukam archiwalnego numeru magazynu GT

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
tomciogar
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

szukam archiwalnego numeru magazynu GT

Post autor: tomciogar » sob mar 01, 2008 22:55

witam

szukam archiwalnego numeru magazynu GT w którym był test najtańszej 4-kanałówki USAmps XT-800.4. jest to najprawdopodobniej numer 12/2007 lub 11/2007. jeżeli ktoś ma ten numer i mógłby mi zeskanować ten artykuł i przesłać na tomgarbalski@op.pl - byłbym bardzo wdzięczny.

zainteresowałem się tym modelem po tym jak zasugerował mi go POWALLA i dodatkowo przeczytałem na forum audiocar.pl co napisał o nim ESSA:

"Według mnie wzmaki XT grają lepiej od serii JR - z większym kopem energią i dynamiką. Czuć zapas mocy i prądu. Przy okazji są muzykalne, dokładne oraz szczegółowe i przyjemnie brzmiąca na środku i górze pasma. Nie mają naleciałości często występujących w tanich amerykańskich wzmakach, które jedynie mocno rąbią monotonnie jednakowym basem i syczą na górzze aż ciarki lecą. Wzmaki USAmps po prostu grają przyjemnie. Końcówki macy i zasilacz są liczone trochę na zapas wiec wzmaki idą do oporu bez zadyszki i ciężko będzie komuś wprowadzić je w stan "protect" przy normalnym graniu, sprawnym sprzęcie i poprawnej instalacji. To stara, sprawdzona szkoła - mocne i sprawne przetwornice oraz jak najmniej niepotrzebnych i psujących brzmienie elementów w torze audio. Wszystko według zasady "im mniej tym lepiej". Jednak to co już znalazło się wewnątrz jest z pierwszego sortu. Najwyższa seria AX nawet nie ma wogóle zabezpieczeń - bo i po co skoro przy obciążeniu 0,25 ohm te wzmaki jeszcze grają na luzie"

dodam tylko że zastanawiam się też nad jr 4.300.
kończę właśnie zabudowę boczka w mk3(re-10 od KUBUSA) i chwilowo bedzie go napedzał HPB602 do którego do tej pory miałem podpięty przód. ale wkrótce 602 pójdzie na sprzedaż
a pojawi się coś nowego(właśnie się zastanawiam co ale raczej będzie to XT)

pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » ndz mar 02, 2008 01:54

Ja słuchałem i Juniorka i U.S. Ampsa z serii XT wielokrotnie(akurat słuchałem 800.2 i 4000.1D)
Generalnie na moim sprzęcie(Dego PO-650, Clarion 9375/Alpine 7944) grało to tak...
Na niskich częstotliwościach(bass, kick) na korzyść U.S.Ampsa. Dodatkowo na jego korzyść kontrola basu. Naprawdę nie było mowy o jakimkolwiek pierdnięciu z głośników prz naprawdę dość mocnym słuchaniu. Generalnie niskich częstotliwości było sporo więcej niz w Juniorku.

Za to w Juniorku jak dla mnie góra bardziej szczegółowa i chyba trochę większa przestrzeń. Na niskich częstotliwościach było niestety gorzej od U.S. Ampsa, ale dla mnie Junior ma to coś.

Gdybym miał wybrać między tymi dwoma wzmakami miałbym ogromny problem...
Ale wszystko zależy od tego jaki masz przód i jakie radio.
Bo jeśli masz przód, który mocowo nie jest wymagający to raczej stawiałym na Juniorka, a jesli potrzeba kopa by ruszyć woofery wybrałbym U.S. Ampsa.

Kolejna sprawa, na którą należy zwrócić uwagę, to Twoje wymagania i rodzaj najczęściej słuchanej muzyki.
Bo jeśli lubisz kopa z wooferków to U.S. Amps jest dla Ciebie stworzony...

Testy z gazet sobie daruj, bo nigdy nie wiadomo, czy ten test nie został po prostu zasponsorowany. Czytałem ten test kiedyś i raczej chwalono tego wzmaka.

BTW wiesz już do kogo masz się po wzmak zgłośić ;)

Pozdro :pub:

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » ndz mar 02, 2008 14:40

Mam identyczne spostrzeżenia co do porównania Junior> USamps (1600,4 ,bo tylko tego udało mi się posłuchać .....i to jeszcze nówka była i czasowo bardzo krótko.....no ale słuchałem :-) ). Wybierając jeden z tych wzmacniaczy (junior ,us800.4 bo cenowo podobnie stoją ) patrzyłbym na rodzaj muzy jaką słuchasz i preferencji co do ilości dB w aucie . Tak jak Kubus20 napisał jeśli zależy ci na "hektarach przestrzeni" ,miękkości i cieple ,to polecam Juniora .....godząc się tym samym na ograniczenia na basie >ludzkie ucho wiele wybacza w tym paśmie ale na górze już nie jest tak różowo i wszelkie "ostrości" i "sztuczne naleciałości" są szybko wyłapywane ........no a "przyjemność" ze słuchania ,to o to właśnie chodzi w CA ........chyba ,że ktoś lubi dB i chce startować w zawodach dBdrag ,czy też SPL . ...........to nie moja bajka .

PS: RE co dziwne dobrze komponuje się z Juniorem ,ale oczywiście ok260 w z USampa rozbuja go "mocniej" ..........może tak Juniora w bi ampingu na przód ,a do suba dwukanałowego USapsa :helm:

PS: znam osobiście Tomasza Okurowskiego (przeprowadza testy dla gazet ,a w tym też ten test USampsa) i nie ma takiej kasy ,za którą nie napisałby prawdy .......inną sprawą jest potem ,czy taki obiektywny test wydrukują ale jeśli już wydrukują ,to jest on na bank obiektywny i zgodny z prawdą ..........Tomek wiele sprzętu słuchał ,więc rozeznanie ma w różnych klasach cenowych

Awatar użytkownika
tomciogar
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tomciogar » ndz mar 02, 2008 15:19

Kubus20 pisze:Ale wszystko zależy od tego jaki masz przód i jakie radio
ja mam to http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=114189 ale tak jak napisałem wzmak będzie inny no i radio również planuję zmienić na jakieś z 2parami rca z bezpośrednim sterowaniem subem i z filtrami(radio w granicach 500-600zł-koniecznie nowe).
Kubus20 pisze:BTW wiesz już do kogo masz się po wzmak zgłośić
bardzo chętnie ale chyba nie oferujesz sprzedaży ratalnej :grin: nie chcę wydać naraz około 1500 na radio i wzmak
Kubus20 pisze:Dodatkowo na jego korzyść kontrola basu
właśnie tego się obawiam przy juniorku że może troszkę zabraknąć mocy
Kubus20 pisze:Twoje wymagania i rodzaj najczęściej słuchanej muzyki
praktycznie słucham wszystkiego, czasami lubię "dać czadu" ale generalnie jakość jest u mnie przed głośnością.chciałbym aby nawet przy niezbyt głośnym słuchaniu bas ładnie uzupełniał przód.
powalla pisze:RE co dziwne dobrze komponuje się z Juniorem
szkoda że nie zdążyłem posłuchać tego u Ciebie zanim sprzedałeś-mam niedaleko i chętnie bym podjechał
powalla pisze:nie ma takiej kasy ,za którą nie napisałby prawdy
i dlatego chętnie przeczytam ten test jak tylko dorwę ten numer

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » ndz mar 02, 2008 15:39

tomciogar pisze:szkoda że nie zdążyłem posłuchać tego u Ciebie zanim sprzedałeś-mam niedaleko i chętnie bym podjechał
Nie rozpaczaj ,bo ten "mój" RE został w Mikołowie i co do odsłuchu możesz się "ustawić" z kolegą " X tomicher X " .

PS: Jeśli Kubus20 nie ma rat ,to na raty i w dobrej cenie (powołaj się na mnie) masz tu http://strefacaraudio.pl/sklep/

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » ndz mar 02, 2008 17:44

tomciogar pisze:bardzo chętnie ale chyba nie oferujesz sprzedaży ratalnej nie chcę wydać naraz około 1500 na radio i wzmak
Ja Ci oferuję sam wzmak jak narazie :P
Jak chcesz to na priv, nie to pytaj tam gdzie powalla Ci poradził.

Pozdro :pub:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”