PRZEDNIE GŁOŚNIKI - KABLE
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
PRZEDNIE GŁOŚNIKI - KABLE
Witam
Pomalu wychodze z siebie. Otóż:
Chce zainstalowac glosniki do przednich drzwi. Kable sa oryginalnie poprowadzone ale gdzies musza byc odlaczone (obydwie strony). Zauwazylem ze od slupka do drzwi dochodza te kable. Czyli w innym miejscu gdzie sa odlaczone , Dobrze rozumuje?
GOLF III KOMBI 1997
Pomalu wychodze z siebie. Otóż:
Chce zainstalowac glosniki do przednich drzwi. Kable sa oryginalnie poprowadzone ale gdzies musza byc odlaczone (obydwie strony). Zauwazylem ze od slupka do drzwi dochodza te kable. Czyli w innym miejscu gdzie sa odlaczone , Dobrze rozumuje?
GOLF III KOMBI 1997
-
- Forum Master
- Kontakt:
- Łuki MK III
- Ma gadane
- Kontakt:
Witam
Jeżeli oryginalnie nie miałes załozonych głośników w drzwiach to kable nie sa podłączone pod radio przynajmniej ja ma tak u siebie mianowicie masz rację że po zdjęciu zaślepki głośnika widac oryginalnie poprowadzone przewody które są zakończone oryginalną kostką VW ale te kable są pociągnięte tylko do słupka drzwi i dalej niestety nie a co do kostki ISO to faktycznie są tam tylko dwie pary kabli które są poprowadzone do głośników na podszybiu podsumowując jeśli w drzwiach głośników nie było fabrycznie to przewody nie są podpięte pod kostkę ISO
mam nadzieje że odrobinkę pomogłem
Jeżeli oryginalnie nie miałes załozonych głośników w drzwiach to kable nie sa podłączone pod radio przynajmniej ja ma tak u siebie mianowicie masz rację że po zdjęciu zaślepki głośnika widac oryginalnie poprowadzone przewody które są zakończone oryginalną kostką VW ale te kable są pociągnięte tylko do słupka drzwi i dalej niestety nie a co do kostki ISO to faktycznie są tam tylko dwie pary kabli które są poprowadzone do głośników na podszybiu podsumowując jeśli w drzwiach głośników nie było fabrycznie to przewody nie są podpięte pod kostkę ISO
mam nadzieje że odrobinkę pomogłem
[b]GOLF MK III MYSTICBLUE ;)[/b]
[img]http://images22.fotosik.pl/28/25e69ad77c80318d.jpg[/img]
[img]http://images22.fotosik.pl/28/25e69ad77c80318d.jpg[/img]
- mateusz61125
- Nowicjusz
- Kontakt:
ja sie przyłącze do tego tematu. Może mi ktoś jak 6-cio letniemu dziecku wytłumaczyć dlaczego fabryczna instalacja w golfach jest zła? Nie odpowiednia średnica kabli? I dlaczego akurat 2x2,5mm2 jest taki dobry? Jeśli mnie przekonacie to jak się zrobi troche cieplej to wymieniam instalacje u siebie w golfie więc poproszę o ładne argumenty I jeśli już to można kupić jaki kolwiek kabel 2x2,5mm2? taki najzwyklejszy np. z allegro.pl za 1,79/m może być? Pozdrawiam
Theraphosidae rulez!
Głośniki Basowe Phonocara z Y-line, a tweetery jedwabne Philipsa. Instalacja jest fabryczna mk3, nie mam zwrotki tylko kondesator przy tweeterze, z tego co zaglądałem. Nie wiem jak jest to podłaczone pod radio, tylko tyle że fabrycznie. Radio mam Blaupunkta Velencia:powalla pisze:To zależy jakie głośniki ,jak podłączone pod radio ,ba nawet nie wiemy czy masz zwrotkę ,czy tylko kondensator przy tweeterku ............same niewiadome .
http://www.allegro.pl/item319729674_oka ... w_gw_.html
Czekam na przesyłkę z głośnikami i chcialem wziąść sie za instalowanie tego wszystkiego, napewno chcialem pociągnąc nowe kable miedziane 2.5, dlatego moje pytanie jak to podlączyć?
Ponadto w najbliższym czasie nie mam zamiaru zakładać wzamcniacza ani suba. Mam nadzieje ze tyle informacji wystarczy.
No czy lepiej ciągnać osobny kabel do woofera i osobny do tweetera, czy jak to jest seryjnie jest w mk3, jeden kabel, pociągnięty do gwizdka, i dalej od tweetera do woofera.arti.sa pisze:nie rozumiećJazzman pisze:czy wystarczy do tweeterów i później dalej lecimy poprzez rodzielenie do basowych?
Ja tak stosuję:
instalacja z radiem:
- 1,5mm2 wszędzie
instalacja ze wzmacniaczem:
- 3,5, 4mm2 do suba
- 2,5mm2 do zwrotnic i woferów
- 1,5mm2 do tweterów
Ostatnio zmieniony czw lut 28, 2008 22:38 przez Jazzman, łącznie zmieniany 1 raz.
No i tyle informacji starczy .
Kabelki 2,5mm2 starczą ,a teraz "pod radio" są nawet za grube ale...........CA wciąga i lepiej mieć od razu lepiej zrobioną instalkę . Od radia pociągnij do tweeterów i woferów osobne kabelki i podłącz Woferki pod TYŁ na radiu ,a Tweeterki pod PRZÓD ........takie podłączenie zaowocuje możliwością regulacji każdego głośnika osobno (kombinacją FADER+BALANCE) .....np. tweetery "krzyczą" ,to dajesz FADER na TYŁ na np.2 i po kłopocie .
PS: dla czarny_j, kabelki głośnikowe w instalacji oryginalnej nie różnią się niczym od kabelków np. dla migaczy ,świateł itd. ,natomiast w CA dajemy kabelki z miedzi beztlenowej (brak utleniania) . To czy pociągniesz "nowe" kabelki osobiście mnie nie obchodzi .......to twoje auto ,zmuszać nie zamierzam
Kabelki 2,5mm2 starczą ,a teraz "pod radio" są nawet za grube ale...........CA wciąga i lepiej mieć od razu lepiej zrobioną instalkę . Od radia pociągnij do tweeterów i woferów osobne kabelki i podłącz Woferki pod TYŁ na radiu ,a Tweeterki pod PRZÓD ........takie podłączenie zaowocuje możliwością regulacji każdego głośnika osobno (kombinacją FADER+BALANCE) .....np. tweetery "krzyczą" ,to dajesz FADER na TYŁ na np.2 i po kłopocie .
PS: dla czarny_j, kabelki głośnikowe w instalacji oryginalnej nie różnią się niczym od kabelków np. dla migaczy ,świateł itd. ,natomiast w CA dajemy kabelki z miedzi beztlenowej (brak utleniania) . To czy pociągniesz "nowe" kabelki osobiście mnie nie obchodzi .......to twoje auto ,zmuszać nie zamierzam