kilka pytań o audisona, juniora i RE-10

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
tomciogar
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

kilka pytań o audisona, juniora i RE-10

Post autor: tomciogar » śr lut 06, 2008 10:55

witam

Niedługo będzie ciepło więc będzie trzeba znów podłubać przy audio
Na tę chwilę posiadam to: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... t=#1281755
Miałem nie dawać suba ale jednak choroba car audio się pogłębiaJ
W bagażniku będę zabudowywał boczek. Jest tam niewiele miejsca i dlatego zdecydowałem się na RE-10 w zamkniętej budzie(15l mu starczy).
Wydaje mi się że do takich zestawów najlepszym rozwiązaniem są wzmaki 3 kanałowe(wystarczająca moc na przód i dość duża na tył-stabilny przy 2ohm) i dlatego zainteresowałem się tym Audisonem.

Pyt 1

Czy lepiej kupić AUDISONA SRX-3 czy jednak juniorka 4.300(wiem że to już normalna 4kanałówka). Ceny podobne (audison jest teraz w promocji po 849zł).
Za juniorem przemawia jakość dzwięku oraz to że jest praktycznie takich rozmiarów jak hp-602 którego teraz mam zamontowanego(dla mnie to ważne bo im mniejszy tym lepiej). Minus to troche mało mocy, szczególnie na suba. Plusy audisona to duża moc i również bardzo dobra jakość(nie wiem czy lepsza czy gorsza od juniora). Czy ktoś ma tego audisona i mógłby podać jego wymiary bo na 3 stronch które znalazłem( w tym na stronie producenta) są podane różne wymiary a ze zdjęć wygląda na baaardzo szerokiego(ok. 40cm)

Pyt 2 (szczególnie do POWALLA bo miał taki zestaw:)

Jak tego RE-10 podepne pod juniorka w mostku na 8ohm to czy będę mógł jeszcze spokojnie podpiąć przód który mam. Czy nie braknie juniorkowi mocy? I czy spięcie na 8ohm wygląda tak jak na 2 przykładzie? http://www.rockfordfosgate.com/rftech/w ... ofer_imp=4

Pyt 3

A może polecicie jakiś inny wzmak(nowy) zamiast tych wymienionych do takiego zestawu w podobnej cenie(lub niższej) - słucham praktycznie wszystkiego

Pyt 4

A może lepiej kupić Intertechnika 08 i bude BR i wtedy taki juniorek sobie spokojnie poradzi-ale czy basu nie będzie za mało? (ja chcę słuchać muzykę a nie cała okolica)

Gdy już będę kupował sprzęt wymienię również radio na takie z 2 parami chinch i oczywiście pozbędę się hp-602.

Pozdrawiam i czekam na sugestie

Cookiemonster
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cookiemonster » śr lut 06, 2008 11:18

Choroba się może pogłębić :grin: , na twoim miejscu bym zbierał na Audison VRx (~1,4k zł, 4 kanałówka) :chytry: Z tych to mikro-dim. lepszy(to było już wałkowane).

Kłamca z dwumetrowymnosem !

Awatar użytkownika
arti.sa
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arti.sa » śr lut 06, 2008 11:25

a junior chodzi w 8ohm?
musisz szukac coś min. 170rms 2ohm trzeci kanał lub 2 w mostku lub ok 300rms 4ohm do re-10

audison to juz bestia dla twojego zestawu i byłby świetny, mysąlc nawet o przyszłości również
ale czy odpowiada Ci jego brzmienie... różnią się znacząco audison z juniorkiem

ps. zerknij http://www.bemocar.pl/index.php?option= ... 7&Itemid=2
Ostatnio zmieniony śr lut 06, 2008 11:25 przez arti.sa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » śr lut 06, 2008 14:55

To czy RE10 na juniorku by Ci odpowiadało tego nie wiem ,bo głośnik spięty na 8 ohm dostaje z juniora ok80-90w rms .........do 170 dużo brakuje ale......mi nie brakowało basu ,a i następnemu właścicielowi "mojego RE10" też nie brakuje (MK IV).........a należy do "młodych gniewnych" :-) . Junior nie jest lekarstwem na wszystko ale chyba nie zamieniłbym się na SRXa . Jak chcesz fajny i mocny wzmacniacz ,to rozważ http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 7&pid=1447 jest duuużo mocniejszy niż junior a i jakościowo jest OK (podobna klasa) . Taki USamps już na bank dobrze radził by sobie z RE10 .

PS: podpięcie na 8 ohm dokładnie tak wygląda .......zresztą tam pisze :-)
Pod czterokanałówkę oczywiście podpinasz dwa przody i suba na mostku .

Awatar użytkownika
X tomicher X
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: X tomicher X » śr lut 06, 2008 15:37

powalla pisze:następnemu właścicielowi "mojego RE10" też nie brakuje (MK IV).........a należy do "młodych gniewnych" :-)
A tam od razu do młodych gniewnych :hmm:

Tak się składa że też mam juniora 4.300 i do niego właśnie podpiętego RE-10.
To mój pierwszy sub, tak więc wiadomo każdy musiał się kiedyś nacieszyć dźwiękiem którego wcześniej nie spotykało się podczas słuchania znanych mu płyt. Teraz zszedłem do połowy tego co miałem ustawione u powalli. I na chwile obecną, przy moim uchu wystarcza mi on w zupełności : )

Choć swoją drogą napis na pudełku "BUILT FOR BRUTALITY" nie jest tam przypadkowo...

pozdro

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » śr lut 06, 2008 21:36

tomciogar, ja Ci dobrze radzę, weź Juniorka :grin:
RE-10 ładnie gania pod nim w 8 omach, a przód bez problemu podłączysz w takiej konfiguracji. Wzmak da sobie radę z zapasem.

Sam wzmak jakościowo lepszy od Audisona SRX 3.

Pomijam już kwestię tego o ile razy przód zagra lepiej pod tym wzmakiem.
Inna liga brzmieniowa.

P.S. Wiesz chyba gdzie się zgłosić po klocki :jezor:
Ostatnio zmieniony śr lut 06, 2008 21:36 przez Kubus20, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”