Radio + wzmacniacz i głośniki? same głośniki? ~1000zł
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Jeżeli masz zamiar kupić nowe radio to daruj sobie Alpiny, bo niestety ostatnia seria tego producenta to najgorsza seria od kilku lat.dudaka pisze:No dobra już myśle, że moge wydać więcej niż te 1000zł jeśli to ma dobrze grać ;] więc radyjko jakieś za około 600zł kupie (alpine) i wzmaka u-dimension 4 300 za 550zł. I chyba będzie si ;]
Warto rozejrzeć się za Kenwoodami, bo mają wszystko i grają dobrze.
Jeśli jednak w grę wchodzi używane radio, to jest dużo większe pole do popisu.
moglbys rozwinac te wypowiedz? dlaczego? na pewno wiem ze maja ten minus ze w stanie czuwania pobieraja strasznie duzo prądu, a przy wylaczonym standby nie trzymaja pamieci (nie wiem czy wszystkie radia tak maja), wiec dla slabszych aku to troche problem. ale czy cos jeszcze z nimi nie tak ?Kubus20 pisze:Jeżeli masz zamiar kupić nowe radio to daruj sobie Alpiny, bo niestety ostatnia seria tego producenta to najgorsza seria od kilku lat.
Warto rozejrzeć się za Kenwoodami, bo mają wszystko i grają dobrze.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Co tu rozwijać ? Posłuchaj serii7xxx ,a potem 9xxx i już nie trzeba nic dodawać . Te kłopoty o jakich piszesz ,to tylko nic innego jak złe podłączenie samego radia .Prawidłowe podłączone radio nie ma prawa rozładowac aku ,no i nie ma prawa tracić pamieci po wejsciu do pozycji standby .delphiak pisze:moglbys rozwinac te wypowiedz? dlaczego? na pewno wiem ze maja ten minus ze w stanie czuwania pobieraja strasznie duzo prądu, a przy wylaczonym standby nie trzymaja pamieci (nie wiem czy wszystkie radia tak maja), wiec dla slabszych aku to troche problem. ale czy cos jeszcze z nimi nie tak ?
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Dlatego, że sypią wysokimi, aż uszy więdną. Szczególnie te najnowsze.delphiak pisze:moglbys rozwinac te wypowiedz? dlaczego?
To wszystko prawda i miałem taki przypadek w firmie. Ale podłączenie radia tak, żeby nie wyłączało się z kluczyka załatwiło sprawę. Dlaczego przy podłączeniu z wariantem wyłączającego się radia przy wyjęciu kluczyka pobierał od groma prądu (ok. 1,5A) nie wiem i nie mogłem rozszyfrować.delphiak pisze:na pewno wiem ze maja ten minus ze w stanie czuwania pobieraja strasznie duzo prądu, a przy wylaczonym standby nie trzymaja pamieci (nie wiem czy wszystkie radia tak maja), wiec dla slabszych aku to troche problem. ale czy cos jeszcze z nimi nie tak ?
A jeśli chodzi o nie trzymanie pamięci, to po prostu trzeba zamienić 2 kabelki i po sprawie.
co do pierwszej czesci zdania sie oczywiscie nie zgodze. radio podlaczone poprawnie, pobieralo ok 0,6 A jak dobrze pamietam, przy leciwym aku wystarczalo 3 dni postoju na rozladowanie.powalla pisze:Prawidłowe podłączone radio nie ma prawa rozładowac aku ,no i nie ma prawa tracić pamieci po wejsciu do pozycji standby
co do drugiej oczywiscie prawa, po wejsciu w standby nie traci pamieci. natomiast nie moglem podlaczyc radia tak, aby caly czas pracowalo w trybie czuwania (patrz wyzej).
no i tu pytanie do Kubusia - juz drugi raz je na forum zadaje, moze ktos odpowie. jak w takim razie mam podlaczyc to radio by bylo w trybie czuwania tylko po przekreceniu kluczyka, a w pozostalym czasie bylo wylaczone z trybu czuwania, ale jednak caly czas trzymalo prad ??
w tej chwili wyglada to tak ze mam + i - radia bezposrednio pod aku (przez bezpiecznik oczywiscie), standby radia podlaczony pod jeden z bezpiecznikow przy stacyjce, ktory dostaje prad po przekreceniu stacyjki.
wszystko bylo by super, gdyby nie ten brak pamieci teraz :/
edit: przeczytalem Twojego posta jeszcze raz i jesli dobrze zrozumialem to u Ciebie w wylaczonym standby pobieralo od groma pradu, a W standby bylo wszystko ok ? to u mnie jest dokladnie na odwrot
Ostatnio zmieniony czw sty 17, 2008 20:59 przez delphiak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
A czy masz pewność że jest dobrze podłączone , sprawdz po raz "setny" wzgledem instrukcji obsługi. Wzmaki mocne i tandetne pobierają niekiedy do 100mah ... a radio praktycznie nic.
Nie ma obejścia typu "jestem cwaniak" , bo poprzez każdorazowe ustawianie w radiu odreagujesz na bliskich
Można podłączyć to konkretne radio do innego samochodu na jedną noc itp
Nie ma obejścia typu "jestem cwaniak" , bo poprzez każdorazowe ustawianie w radiu odreagujesz na bliskich
Można podłączyć to konkretne radio do innego samochodu na jedną noc itp
Kłamca z dwumetrowymnosem !
kurcze, jeśłi to faktycznie prawda to by wiele wyjaśniało, moj aku nawet po miesiecznym postoju odpalał bezproblemowo. Nagle zaczął niedomagać, wystarczyło,ze 5 dni postał sobie nieodpalany w garazu a już była taka padaka, że nawet centralny nie działał. Zastanawiałem się czemu tak nagle mi pada bateria skoro przez 3 lata nie było żadnych problemów. A ta skrócona zywtnosc aku nakłada się dokładnei na termin zakupu i montażu nowej Alpine
https://www.facebook.com/BadPhotographer?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
Okej chłopaki sorry, że się wtrące w rozmowe :p zakupiłem sobie wzmacniacz, radio i kable, więc wygląda to teraz tak:
DEGO PO 650
ALPINE CDE 9881RB
u-dimension 4 300
kable DIETZ 20mm
zobaczymy jak to gra, może te głośniki co mam teraz standardowo z przodu, podłącze do tyłu przy kanapie bo się okazało, że tam pusto jest ;] i jak będe czuł niedosyt bassu to dokupie skrzynke jakąś, a powiedzcie mi o co chodzi z tymi radiami alpine ? ;p jak zapobiec temu co pisaliście, że aku siada szybko, pozdrawiam
DEGO PO 650
ALPINE CDE 9881RB
u-dimension 4 300
kable DIETZ 20mm
zobaczymy jak to gra, może te głośniki co mam teraz standardowo z przodu, podłącze do tyłu przy kanapie bo się okazało, że tam pusto jest ;] i jak będe czuł niedosyt bassu to dokupie skrzynke jakąś, a powiedzcie mi o co chodzi z tymi radiami alpine ? ;p jak zapobiec temu co pisaliście, że aku siada szybko, pozdrawiam
-
- Mały gagatek
Ja mam ALPINE CDE 9881RB i nie zauważyłem żadnych problemów z aku. Mam ją zainstalowaną jakieś 4 miesiące. Jeżdze raz na 2, 3 dni ale przeważnie na dłuższe trasy po jakieś 2 godzinki więc aku zdąży sie podładować
Najdłuższa przerwa to było jakieś 8, 9 dni i odpalił bez problemu.
P.S. Też mam u-dimension 4 300 i do tego głośniki PB ES 6Cv2. O wzmaku słyszałem sporo dobrego ale nie powiem Ci jak sie sprawuje bo z braku czasu już z niesiąc leży na półce., ale myśle że będziesz zadowolony.
Pozdrowienia
Najdłuższa przerwa to było jakieś 8, 9 dni i odpalił bez problemu.
P.S. Też mam u-dimension 4 300 i do tego głośniki PB ES 6Cv2. O wzmaku słyszałem sporo dobrego ale nie powiem Ci jak sie sprawuje bo z braku czasu już z niesiąc leży na półce., ale myśle że będziesz zadowolony.
Pozdrowienia
[b]1000000[/b] postów za mami :D
I ciągle mało ;)
I ciągle mało ;)
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Po prostu zamień miejscami przewód żółty i czerwony przy radiu. W przypadku VW bardzo często to pomaga.no i tu pytanie do Kubusia - juz drugi raz je na forum zadaje, moze ktos odpowie. jak w takim razie mam podlaczyc to radio by bylo w trybie czuwania tylko po przekreceniu kluczyka, a w pozostalym czasie bylo wylaczone z trybu czuwania, ale jednak caly czas trzymalo prad ??
Widzę, zę mimo postów powyżej kupiłeś Alpinkę. Ok twoja sprawaOkej chłopaki sorry, że się wtrące w rozmowe :p zakupiłem sobie wzmacniacz, radio i kable, więc wygląda to teraz tak:
DEGO PO 650
ALPINE CDE 9881RB
u-dimension 4 300
kable DIETZ 20mm
Co do pomysłu dawania serii do tyłu- odpuść sobie. Więcej tym zepsujesz niż poprawisz jeśli chodzi o dźwięk.
Może chociaż tej rady posłuchasz
Wygłusz drzwi i na początek bassu powinno Ci wystarczyć z Dego....
Pozdro