rozmiar głośników - jakie głośniki standardowe (golf II)

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

bozekmichal
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bozekmichal » pt paź 26, 2007 01:36

Witam, zdaje sobie sprawę, że temat był już niejednokrotnie - niestety opcja szukaj pokazała mi tylko tematy dotyczące golfa 3.

Na wstępie dodam, że wiem doskonale, że tylko system by mnie uszczęśliwił ALE
nie mam czasu/nie umiem/nie potrafie/nie stać mnie/nie chce

Sprawa jest taka, że lubie jak wszystko jest 'jak nowe' - chciałbym dać do golfa przyzwoitsze głośniki pod szybe + elipsy do tyłu (tam gdzie jest na nie miejce) - czyli dokładnie tak jak przewidzieli inżynierzy jakies 20 lat temu ;)

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że nie mogę oczekiwać nic porywającego, ani przyzwoitego nawet, nie mniej jednak - nieco lepsze brzmienie ogólnie było by miłe.
Domyślam się, że właściciele systemów kwiczą teraz ze śmiechu ;)

Ale do rzeczy, jakie rozmiary głośników znajdują się pod szybą ? czy to jest 100 mm ? na co mam zwracać uwage przy kupnie ? (kwadrat, koło, wysokość)
I jaki jest rozmiar elips z tyłu - tam są chyba te małe - 4 x 6 - mam racje ? takie mają oznaczenie ?

Jeżeli moje przypuszczenia są trafne - możecie doradzić - jakie głośniki, żeby było w miarę ?
rozumiem, że im droższe tym lepsze ? Czy wogóle ma jakiś masochista na forum takie rozwiązanie w samochodzie ?

Awatar użytkownika
Tomek Gdansk
"Biała Cobra Pustyni"

///

Post autor: Tomek Gdansk » pt paź 26, 2007 03:14

Ja na podszybiu mam 10cm Alpine SXE-1025S 100Hz-20kHz, gra bardzo dobrze jak za 139zł, u mnie są to 2 z 9 w aucie głośników, więc jako dopełnienie sceny z przodu. Nie wiem, czy u Ciebie w układzie głośników 2+2 będzie pasek. Obrazek

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » pt paź 26, 2007 06:44

Witam.
Na podszybiu w MkII masz otwór na 87mm głośniki i szczerze nic ciekawego (dobrego) się nie kupi. Cokolwiek tam wpakujesz będzie grało podobnie.
Co do tyłu, to masz rację, miejsce jest na elipsy 4x6b i tu sytuacja z jakością wygląda podobnie.
W podszybiu można by się pokusić o przeróbkę na 100mm, po odpowiednim przekonstruowaniu osłon i wówczas masz już lepsze pole manewru, tylko że:
bozekmichal pisze:nie mam czasu/nie umiem/nie potrafie/nie stać mnie/nie chce
więc sam osądź..

Awatar użytkownika
szwendak
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: szwendak » pt paź 26, 2007 07:39

Witam
Jeśli zamierzasz zainstalować suba w bagażniku to nie ma sensu montować w tylnej półce głośników. Wofer i tak je zagłuszy.
Ja u siebie z przodu mam głośniki magnat fit 218 w przednich dzwiach,oraz wysokotonowe w słupkach.
A jesli chodzi o tylną pól ke mam tam dwie elipsy,oraz dwa woofery 20 cm. i jak włącze subo to mi i tak to zagłusza ( suba mam od 2 m-cy i dlatego zakładałem głośniki do tyłu)

110 TYŚ. I MKNIEMY DALEJ!!!

bozekmichal
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bozekmichal » pt paź 26, 2007 08:42

dziękuję za odpowiedzi.
chyba pokuszę się o 100 mm do przodu, coś pomajstruje i będzie a zmian nie będzie widać gołym okiem ;)

co do suba w bagażniku - nie mam zamiaru montować takowego. Chciałbym tylko 4 x 6 zamontować w półce (po bokach) skoro i tak już jest tam miejsce na takowe..

pozdrawiam

Awatar użytkownika
VwDarek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: VwDarek » pt paź 26, 2007 15:20

bozekmichal, Ja mam z przodu 87mm magnaty do sprzedania :) Bo teraz kupiłem suba i wywalam te z podszybia i wstawiam syczki w ich miejsce :)

JuliuszCezar
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: JuliuszCezar » pn mar 04, 2013 20:36

Witam , jako że już zostałem " kopaczem miesiąca " odkopuje ten temat :)
Tak samo jak autor tematu chce wstawić te elipsy do tyłu , i chcę żeby to były z firmy JBL ( gdyż z przodu też mam JBL - )
I moje pytanie jest takie czy musza być 4 na 6 cala ( jest tylko jeden model JBL tego rozmiaru ) czy zmieszczą się większe ?
A i takie pytanie nie związane z tym tematem czy tweetery ( ze zwrotnicami ) mostkuje się z tymi w drzwiach czy jak je podłączyć ?

dominik7
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: rozmiar głośników - jakie głośniki standardowe (golf II)

Post autor: dominik7 » wt mar 05, 2013 08:57

Inne nie wejdą, zresztą cokolwiek Ci tam wejdzie, to i tak będzie zamontowane w powietrzu do plastiku i będzie grac w powietrze.
Co do drzwi to się nic nie mostkuje. Po prostu masz zwrotnice i do niej podłączasz osobno woofer i osobno tweeter, a z drugiej strony Ci wychodzą kable, które podłączasz albo do radia, albo do wzmacniacza, zależy co masz. Generalnie jakiekolwiek by nie były głośniki to lepiej zagrają pod wzmacniaczem.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ

JuliuszCezar
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: JuliuszCezar » czw mar 07, 2013 19:45

To czy jak takie 4x6 JBL ( 300 zł za komplet ) wstawię w tamte miejsca i podłącze pod jakiegoś wzmaka , to zagra to ładnie ? Nie jestem jakimś audiofilem po prostu chce mieć jakieś dobre granie w aucie ;)

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

Post autor: k0nr4d » czw mar 07, 2013 20:42

JuliuszCezar, taki wydatek będzie dla Ciebie niczym nóż w plecy od Brutusa. Krótko mówiąc 300 zł puszczone w kibel. Poczytaj FAQ Nazara, a dowiesz się, co znaczy w miarę dobre granie.

"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”