Narodził się pewien pomysł...

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Tajny
Mały gagatek
Mały gagatek

Narodził się pewien pomysł...

Post autor: Tajny » pt wrz 07, 2007 19:56

Witam i o zdanie pytam :)

Na chwilę obecną w mojej trójce siedzi:
- JVC KD-G722
- GLOW 4075
- ES 6C
- S10 w budzie bassreflex

Przód zrobiony zgodnie ze sztuką czyli maty, dystanse itp. itd. przez jakiś miesiąc przód grał pod samym radiem i było naprawde elegancko, coprawda nie głośno ale brzmienie mi odpowiadało jak najbardziej, nadszedł czas na montaż wzmaka i tu pojawia sie niemiłe rozczarowanie, otóż okazuje się że brzmienie GLOW'a nie pasi mi wogule :/ po dołożeniu suba s10 jako ostatniego z elementów całość gra przyzwoicie ale...

Narodził sie w mojej głowie pewien pomysł aby troche to zmodyfikować i tu prosze was o pomoc.

1. przód i radio zostaje tak jak jest
2. wyrzucam GLOW'a a na jego miejsce przychodzi JUNIOR
3. wyrzucam s10 a w jego miejsce wstawiam M12 +odpowiedni do niego piec

Którego JUNIORA wybrać? czy mocniejszego i droższego μ-Dimension μ-Jr. 2-370 czy może tańszego μ-Dimension μ-Jr. 4-300 ???

S10 gra fajnie no ale chciałoby się coś mocniej, czy M12 będzie dobrym wyborem ? no i czy wzmak CarPower HPB-1502 nada się do jego pędzenia?

Powiedzcie mi tak szczerze czy to co kombinuje ma jakis większy sens czy może narazie się uspokoić i zostać przy tym co jest bo jakby nie patrzeć troche szkoda sprzedawać nowe klocki jako używki :grrr:

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pt wrz 07, 2007 20:20

Ja kupiłbym RM-V41 i M10 ................. tylko czy będzie ,aż tak duża różnica na tych ES?Zestaw gra , tak jak pozwala na to najsłabsze ogniwo(nie piszę ,że ES są "słabe" ,tylko w porównaniu do RMa ,to będą "odstawać" ).Co ci nie "pasi" w GLOWIE?

PS: za kilka dni nasz kolega (specjalnie nie piszę kto) przesiądzie się z Juniorka ,na RM-V21 ,więc może napisze kilka spostrzeżeńna temat różnic ,więc może poczekaj ,na taką relację.

Tajny
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Tajny » pt wrz 07, 2007 21:35

hmm.. to może troszku inaczej napisze

To brzmienie które ES miały na samym radiu było dla mnie ok. a po podlaczeniu wzmaka różnica jest bardzo duża na niekorzyść GLOW'a fakt że na radiu graly z włączonym podbiciem i był miękki i głęboki bas ogólnie było ciepło a na wzmaku jak puszcze sam przód to bas jest płytki i wieje jakimś takim chłodem nawet jak na radiu wlącze podbicie to i tak nie można z nich wyciągnąc tego no właśnie tego czegoś.

Teraz to sie zastanawiam czy aby samo radio nie ma tendencji do ubarwiania dżwięku i sie przyzwyczaiłem a w rzeczywistości powinno być tak jak jest teraz. Problem w tym że nie mam zabardzo porównania z jakimś innym audio być może wtedy wyszły by na jaw walory których ja teraz nie dostrzegam hehh

Albo żeby tak sie dało wcisnać inny wzmak na chwilke do porównania no nic zobaczymy co z tym dalej zrobie.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pt wrz 07, 2007 22:07

Glow gra raczej "chłodno"(RM-V zresztą też) i nie za bardzo jest coś z tym zrobić. Wyłącz moze filtr na przodzie (nie zaszkodzi spróbować,tylko uważaj ,bo to tylko 165mm glosniki).Radia JVC raczej "ocieplają" i "uspokajają" brzmienie ale nie do takiego stopnia ,że można byłoby je winić za "pewną kluchowatość" jak podłączyłeś pod 722 same ESy. Poszukaj może Helixa 400mkII ,ciepłe ,dość przestrzenne brzmienie ,niektórzy narzekają na nieco "wlokący się " bas ,ale "ciepełko" wynagrodzi pewne braki szybkości na basie (parę szt. jest teraz na allegro ,a i cena chyba podobna do uzywki Glowa).

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pt wrz 07, 2007 22:12

Tajny skąd jesteś, może czegoś posłuchasz u mnie.
Co do wymiany GLOW'a na juniorka to powinno to trochę zmienić. Juniorek gra lepiej.
A który, dwu czy 4-kanałówka to już sprawa Twojego budżetu. Ja przyszłościowo wziąłbym 2 kanałówkę.
powalla też dał Ci bardzo dobry pomysł, tylko ten pomysł kosztuje 1200zł.
Mowa o RM V-21 lub 41.
Słuchałem RM-V21 i nie trzeba tutaj czekać, aż Darecki go posłucha :bigok: (chociaż chętnie posłucham jego opini na temat tego wzmaka)
Co do jego brzmienia, to u mnie na Dego zagrał jak do tej pory najlepiej, a stawał do boju ze wzmacniaczem za 3000zł na przykład.
Zdziwiłem się, ale widocznie RM i Dego to najlepisze połączenie.

Oki wróćmy do tematu.
Jestem za przejściem na RM'a, bo pewnie w przyszłości zmienisz przód na lepszy, a wtedy wzmak już będzie.

Co do suba.
M-12 napewno gra mocniej od S-12 i mocy z CP-1502 tez mu wystarczy, ale może po prostu warto byłoby się zastanowić nad kupnem porządniejszego wzmaka dla suba(tak wylko teoretyzuję)
BTW. Zanim coś kupisz zgłoś się do mnie, może zaosczędzisz trochę grosza ;)
Ostatnio zmieniony pt wrz 07, 2007 22:15 przez Kubus20, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”