czy to winna radia czy jakies zwarcie ???
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- zajac
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
czy to winna radia czy jakies zwarcie ???
witam
mam taki problemik otoz wymienilem sobie glosnki w drzwiach na pionnery 2x130W oraz glosniki w tylnej polce na 6x9 160W wczesniej byly zamontowane 2 zestawy po 3 golosniki (woofer,sredni i niskie na zwrotnicach blaupunkta) jako ze glosniki w zestawach byly uszkodzone i powyzej 22 na skali glosnosci i bass na +2 cos sie muzyka przycinala wymienilem na w/w glosniki podlaczylem wszystko kablami oxygen free czy jak to sie nazywa i teraz gra spoko tylko jak jest muzyka podgloszona do 25 i bass +2 w niektorych utworach radio sie wylacza calkowicie i wlacza po sekundzie
radio to jvc kdr cos tam na cd bez mp3 4x45
mam taki problemik otoz wymienilem sobie glosnki w drzwiach na pionnery 2x130W oraz glosniki w tylnej polce na 6x9 160W wczesniej byly zamontowane 2 zestawy po 3 golosniki (woofer,sredni i niskie na zwrotnicach blaupunkta) jako ze glosniki w zestawach byly uszkodzone i powyzej 22 na skali glosnosci i bass na +2 cos sie muzyka przycinala wymienilem na w/w glosniki podlaczylem wszystko kablami oxygen free czy jak to sie nazywa i teraz gra spoko tylko jak jest muzyka podgloszona do 25 i bass +2 w niektorych utworach radio sie wylacza calkowicie i wlacza po sekundzie
radio to jvc kdr cos tam na cd bez mp3 4x45
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio
-
- Forum Master
- Kontakt:
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
zajac, to na pewno wina niskiej impedancji głośników. Sprawdź, jak są połączone. Bo jeżeli równolegle (wszystkie "+" i wszystkie "-" głośników razem) to sumarycznie ich impedancja jest dużo niższa, w myśl wzoru: 1/R = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 +... +1/Rn czyli np. 3 głośniki 4 ohm równolegle mają 1,33 ohma impedancji. To o wiele za mało i powoduje że przy większej głośności w końcówce mocy uruchamia się zabezpieczenie termiczne i/lub przeciwzwarciowe. Napisz dokładniej jakie masz te głośniki i jak spięte, to coś poradzimy
- zajac
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
glosniki przednie to 2 pioniery 130w i 2 nokie 45w i sa podpiete plusami i minusami do przednich kanalow z tylu sa 2 glosniki fusion elipsy po 160w i tez podpiete sa rownolegle wszystkie 4 ohmy zwrotnice wywalilem bo uznalem ze juz ich nie potrzeba (z tylu skoro zamienilem zestawy po 3 glosniki na pojedyncze glosniki 3 drozne)
wszystko jak napisalem wczesniej jest na kablach oxygen free czy jakos tak
zasilanie jest na chyba za cienkich kablach bo grubosci sa jak te kable z kostek co wychodza podlaczone do plusa stalego(chyba tak to sie nazywa radio dziala bez przekrecania zaplonu)
wszystko jak napisalem wczesniej jest na kablach oxygen free czy jakos tak
zasilanie jest na chyba za cienkich kablach bo grubosci sa jak te kable z kostek co wychodza podlaczone do plusa stalego(chyba tak to sie nazywa radio dziala bez przekrecania zaplonu)
Ostatnio zmieniony czw lip 26, 2007 12:46 przez zajac, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
zajac, te przednie głośniki są raczej winne. Połączone równolegle mają 2ohm impedancji, a to raczej mało. Spróbuj odłączyć tweetery z przodu, powinien przestać się wyłączać. Jeśli dalej będzie się tak działo, to znaczy, że kable zasilające radio mają za mały przekrój. Spróbuj też podłączyć przednie głośniki przez zwrotnicę.
Szczerze to wątpie, czy to wina kabli zasilających. Ostatnio miałem przyjemność przerabiać kumplowi JVC kd-g331 na wejście AUX. Sprawdzaliśmy u mnie w autku, a że w przejściówce były kable zasilające ponadrywane, to połączyłem "na szybko" kawałkiem cienkiego przewodu. To powyżej 30 napędzało 2x70W JBL na zwrotnicach i 2x45W Philips.
Zresztą... bądźmy szczerzy... on tam tych 4x50W na pewno nie ma Końcówka mocy na TDA7650 (albo zamienniku), a on ma wg.karty danych 4x20W RMS przy 14.4V. Osiąga 4x45W przy THD=10%, a wtedy to nawet piła mechaniczna lepiej brzmi od niego
Szczerze to wątpie, czy to wina kabli zasilających. Ostatnio miałem przyjemność przerabiać kumplowi JVC kd-g331 na wejście AUX. Sprawdzaliśmy u mnie w autku, a że w przejściówce były kable zasilające ponadrywane, to połączyłem "na szybko" kawałkiem cienkiego przewodu. To powyżej 30 napędzało 2x70W JBL na zwrotnicach i 2x45W Philips.
Zresztą... bądźmy szczerzy... on tam tych 4x50W na pewno nie ma Końcówka mocy na TDA7650 (albo zamienniku), a on ma wg.karty danych 4x20W RMS przy 14.4V. Osiąga 4x45W przy THD=10%, a wtedy to nawet piła mechaniczna lepiej brzmi od niego