Witam!
Zmieniłem w swoim MK4 z 2002 roku radio alphę na deltę 6. W przeciwieństwie do alphy, delta nie wyłącza się automatycznie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, ani nie działa GALA. Wstępnie zidentyfikowałem problem w postaci CAN-BUS, na którym podobno działa Delta 6, a którego nie obsługuje moje auto. Jak rozumiem, mogą wystąpić też problemy w postaci wyłączania się radia co godzinę. Z drugiej strony w sieci znalazłem informację, że od 1998 roku golfy obsługują CAN. Stąd moje pytanie - kto ma rację i jak to właściwie jest. Ceny adapterów CAN niestety są dość wygórowane...
PS. Czy może ktoś z was dysponuje instrukcją do Delty 6?
Delta 6 - problemy
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Konsultowałem się kiedyś w tej sprawie z elektrykiem z ASO i twierdził że CAN występuje w mk4 od ’98, ale w tych latach nie był jeszcze przewidziany do sterowania radia i dla tego nie jest tam wyprowadzony. Z rozmowy wywnioskowałem że trzeba wpiąć się w odpowiednie miejsce i podpiąć w radio. Mam krótką instrukcję jak to zrobić, niestety w języku niemieckim. Jeśli Cię to interesuje, daj maila to Ci przerzucę.
Mam podobne radio również sterowane CANem, ale ja zdecydowałem się zastosować adapter.
Mam podobne radio również sterowane CANem, ale ja zdecydowałem się zastosować adapter.
kupilem delte 6-ale zglupialem juz jak ja zamntowc-oczywiscie patrzalem na te linki co sa podane-czy moze mi ktos podpowiedziec jakie kabelki -do jakich wpiac bo trace cierpliwosc-zaznaczam ze do kostki zasilajacem mam tylko 4 kabelki-a kostrak w b5 ma ich 8-dziekuje za odpowiedz-acha orginalne radio w gamma
Delta 6 - problemy
Mam problem z radiem delta6 a mianowicie jeśli jestem blisko nadajnik radio działa jeśli pojadę dalej radio zanika w czym jest problem bo już nie wiem co zrobic kupic jakiś adapter czy może cos innego. Dodam że nie włącza/ wyłącza sie z kluczyka. Może otrzymam jakąś instrukcje?? mail kllimek@gmail.com
Z góry dziekuje
Z góry dziekuje