Witam jako nowy użytkownik wszystkich forumowiczów!
Chciałbym poradzić się ludzi którzy znają się na Car Audio o dobór sprzętu do golfa III 2drzwiowego. Z tego co się oczytalem postów na forum wiem już że obowiązkowo trzeba wytłumić drzwi. Co do sprzętu to w tej chwili posiadam radio Kenwooda które w przyszłości zostanie zmienione na odtwarzacz DVD ale najpierw chcialbym uzyskać troche dobrego brzmienia wewnątrz. W chwili obecnej na przodzie w drzwiach znajdują się standardowe głośniki montowane fabrycznie w golfach. No i chyba gwizdki są też jakieś w desce rozdzielczej schowane za maskownicami w okolicach drzwi (ściagalem je i przynajmniej na pierwszy rzut oka tak wyglądają). W tylnej półce poprzedni wlaściciel zamontował parę głośników Kenwooda o oznaczeniu KFC-HQ710. W bagażniku jest zamocowany wzmacniacz również Kenwooda ( 4 channel amplifier KAC-644).
Wiem, że te głośniki w tylnej półce to nienajlepszy pomysl ale narazie musi tak zostać (do czasu aż kupie nową półeczkę). Tymczasem chciałbym narazie wymienić przód i zamonować jakiegoś porządnego suba do bagażnika (mowimy oczywiście o skrzyni a nie tubiebuuuuubie).
Nie znam się za dobrze na sprzęcie ale z tego co dane mi bylo uslyszec dotychczas grające zestawy przypadła mi do gustu firma Magnat.
Zastanawialem się nad jakimiś dobrymi głośnikami 16,5 w drzwi np. TYMI i do tego jakiś mięsisty sub może TEN?
Moje pytania:
1. Czy fajnie to zagra z tym wzmacniaczem który mam czy trzeba sie rozglądać już za czymś innym?
2. Co zrobić z tymi glośniczkami które znajdują się w desce na przodzie?
3. Czy narazie tylne glośniki w półce mogą współpracować jeśli podepne jeszcze pod wzmacniacz suba?
4. Czy ktoś z okolic krakowa/katowic/ chrzanowa podjąłby się wytłumienia drzwi za rosądną cenę ??
5. Czy macie jakieś inne propozycje? Jeśli tak to jakie? Kasa którą mam zamiar przeznaczyć na suba i parę głośników w drzwi to ok 700 - 800 plnów....
Czekam z niecierpliwościa na jakieś rady. Z góry dzięks!
Pytanie o zestaw...
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Po pierwsze - jeszcze troszke poczytaj . Dobrze, że wyczytałeś o wygłuszeniu bo to podstawa.
Poczytaj jeszcze troszkę, faq przedewszytkim.
Pozdr .
Daruj sobie firmę Magnat... Bazar power i nic więcej. Za dużo masz kasy do utopienia.MariuszM pisze:1. Czy fajnie to zagra z tym wzmacniaczem który mam czy trzeba sie rozglądać już za czymś innym?
To co z tymi z półki - allegro. Nie ma sensu ich zostawiać. Twój nowy zakup to odseparowany zestaw w którego skład wchodzi woofer, który zapodasz w drzwi i tweetery. Niepotrzebne a wręcz nie na miejscu są tu jakieś dodatki.2. Co zrobić z tymi glośniczkami które znajdują się w desce na przodzie?
Po co taka kakofonia. Przód odseparowany, z tyłu sub i koniec.3. Czy narazie tylne glośniki w półce mogą współpracować jeśli podepne jeszcze pod wzmacniacz suba?
Firmy żadnej nie polecę bo efektów pracy nie widziałem. Uważam, że sam dasz radę. Przeczytasz archiwalne posty, w razie czego pisz. Jak masz 2 lewe ręce do takich robót to ewentualnie mogę pomóc ale spodziewam się, że dasz rade.4. Czy ktoś z okolic krakowa/katowic/ chrzanowa podjąłby się wytłumienia drzwi za rosądną cenę ??
Pewnie, że mamy. Byle nie Magnat heh. Na przód 2 nieśmiertelnych bohaterów tego (i innych) forum: Helix albo PB. Sub: PB, Intertechnik... zależy co preferujesz. Dojdą kable, materiały na głuszenie. Skrzynie do suba i pierścienie robi Kubus20 forum więc szukać nie musisz.5. Czy macie jakieś inne propozycje? Jeśli tak to jakie? Kasa którą mam zamiar przeznaczyć na suba i parę głośników w drzwi to ok 700 - 800 plnów....
Poczytaj jeszcze troszkę, faq przedewszytkim.
Pozdr .
:bylo: :bajer:
Przeczytałem całe FAQ i rzeczywiście sporo więcej teraz rozumiem. Może jeszce nie wszystko jest w 100 procentach jasne ale podstawowe elementy dobrego systemu już znam. Co do wygłuszenia to będzie robione w okolicach lipca/sierpnia bo najpierw musze zrobić małe poprawki blacharsko-lakiernicze drzwi.Kiler pisze:Po pierwsze - jeszcze troszke poczytaj . Dobrze, że wyczytałeś o wygłuszeniu bo to podstawa.
To może coś takiego HELIX lub PB. Do tego 2giego są w promocji PIERŚCIENIE albo DYSTANSE. Więc mam dylemat które wybrać.Daruj sobie firmę Magnat... Bazar power i nic więcej. Za dużo masz kasy do utopienia.
Co do głośników z tylnej półki to nie ma żadnej wątpliwości że je wywale, ale sprzedawać nie będe bo zawsze można je spowrotem zamontować jak kiedyć będe autko sprzedawał/wymieniał. A te głośniczki z podszybia też zostaną na swoim miejscu, odłącze je tylko od obecnej instalacji. Te z drzwi też poczekają w garazu na powrót do łask .To co z tymi z półki - allegro. Nie ma sensu ich zostawiać. Twój nowy zakup to odseparowany zestaw w którego skład wchodzi woofer, który zapodasz w drzwi i tweetery. Niepotrzebne a wręcz nie na miejscu są tu jakieś dodatki.
OK półka z głośnikami idzie w kąt...Po co taka kakofonia. Przód odseparowany, z tyłu sub i koniec.
Po bliższym zapoznaniu się z tematem wydaje mi się że jakoś sobie poradzę z tym wygłuszeniem drzwiFirmy żadnej nie polecę bo efektów pracy nie widziałem. Uważam, że sam dasz radę. Przeczytasz archiwalne posty, w razie czego pisz. Jak masz 2 lewe ręce do takich robót to ewentualnie mogę pomóc ale spodziewam się, że dasz rade.
Co do suba to znalazłem tylko taki PB bo te co są na allegro z Helixa jakoś do mnie nie przemawiają... Pozostaje tylko kwestia dobrej skrzyni do niego
Mam jeszcze jedno pytanie. Znalazłem na forum dokładne faq jak zrobić panele pod gwizdki w golfie mk2 robione przez kolege Mjasiek'a. Dla mnie to jest już zdecydowanie wyższa szkoła jazdy szczególnie z jeżeli chodzi o ładne wykończenie. Czy ktoś zna firmę lub kogoś kto by się podjął wykonania takich panelików dla golfa mk3...