Problem z klimatyzacją

Wszystko na temat chłodzenia i grzania w naszych autach

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

jasza88
Ma gadane
Ma gadane

Problem z klimatyzacją

Post autor: jasza88 » pt sie 26, 2016 08:57

Witajcie. Od pewnego czasu przestała mi działać klima w golfie. Nie włącza się ani kompresor ani wentylatory, wcześniej wszystko działało prawidłowo.
Sprawdziłem już kilka podstawowych rzeczy, gaz w układzie jest, ma idealne ciśnienia. Mam klimatronic więc sprawdziłem błędy vagiem, ale nic nie wykrył. Podłączyłem kompresor na krótko i działa prawidłowo, więc ewidentnie nie daje prądu na sprzęgło kompresora. Sprawdziłem dokładnie ten kabel od sprzęgła, kostki, bezpieczniki na akumulatorze i w przedziale pasażerskim, ale nic nie znalazłem.
Mam pytanie, czy orientujecie się czy jest jakiś przekaźnik czy bezpiecznik od klimy, jeśli tak to gdzie, bo nigdzie takiego nie znalazłem, może to on jest winny. Ewentualnie podpowiedzcie gdzie jeszcze szukać przyczyny i co sprawdzić, będę wdzięczny. Golf 99r 1.9 TDI ALH. Dziękuję.

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Re: Problem z klimatyzacją

Post autor: cinek2004 » pt sie 26, 2016 10:08

Sprawdź przewody przy sterowniku pod akumulatorem. Przeważnie gniją te grube przy wtyczce 4 pin.

jasza88
Ma gadane
Ma gadane

Problem z klimatyzacją

Post autor: jasza88 » ndz sie 28, 2016 01:05

Jeszcze nie miałem czasu tam zajrzeć, ale napewno sprawdzę. Tylko kolego cinek czy to aby na pewno to jest przyczyną. Jeśli się nie mylę to ten sterownik tam jest od wiatraków. Sprzęgło kompresora natomiast dostaje sygnał ze sterownika/przekaźnika, wiatraki uruchamiają się gdy czujnik ciśnienia klimatyzacji da im sygnał że wzrosło ciśnienie, bo kompresor zaczął pracować. Dlatego wydaje mi się że kompresor powinien wystartować, jednak ewidentnie nie dostaje prądu. Jeśli się mylę to mnie popraw. A powiedz jeszcze wiesz gdzie jest przekaźnik od kompresora czy jakiś sterownik/bezpiecznik, który odpowiada za jego pracę?

radekrp90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Problem z klimatyzacją

Post autor: radekrp90 » ndz sie 28, 2016 13:06

Sterownik wentylatorów steruje wentylatorami, kompresorem i (jeśli jest) dodatkową pompką obiegu cieczy chłodzącej.
Instalacja jest na czujniku ciśnienia czy na presostacie (wtyczka 4-o pinowa)?

________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09

jasza88
Ma gadane
Ma gadane

Problem z klimatyzacją

Post autor: jasza88 » pn sie 29, 2016 13:07

Wtyczka 4-o pinowa. Przewody i styki przy sterowniku są w porządku. Sprawdziłem dokładnie. Ale nadal nic. Nie wiem gdzie jeszcze szukać przyczyny :?

radekrp90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Problem z klimatyzacją

Post autor: radekrp90 » pn sie 29, 2016 18:25

Jeśli czynnik jest, czujnik jest sprawny podobnie jak bezpieczniki to raczej jedyną jeszcze opcją do sprawdzenia jest przełącznik F163 (odcina klimatyzację po przekroczeniu pewnej temperatury przez czynnik chłodniczy, chyba 105 stC). Jeśli nie ma na nim przejścia klimatyzacja się nie uruchomi.
Według ELSY czujnik znajduje się na kolanku pomiędzy głowicą, a chłodnicą. Jeśli zewrzesz piny we wtyczce i klimatyzacja się uruchomi masz winowajcę jeśli nie - proponuję sprawdzanie pin po pinie wtyczki do sterownika "z schematem w ręku". Jak coś wrzucę rozpiskę pinów.

________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja i ogrzewanie”