Srodek do uszczelnienia klimatyzacji-opinie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,mam bardzo mały wyciek czynnika z układu klimatyzacji-trzyma 5-6 miesięcy pózniej trzeba uzupełnić freon.Do czynnika dodawany był barwnik UV ale nieszczelność jest tak mała ze nie widać wycieku.
Na zagranicznych forach w takich wypadkach polecają uszczelniacz do systemu klimatyzacji Magneti Marelli -stosował ktoś ten srodek?
Na zagranicznych forach w takich wypadkach polecają uszczelniacz do systemu klimatyzacji Magneti Marelli -stosował ktoś ten srodek?
Jak nie szkoda Ci kasy na późniejszą ewentualną wymianę kompresora, zaworu rozprężnego itp to śmiało. Ja bym tego wynalazku nie pakował.
A jeśli wycieku nie widać to warto sprawdzić tam gdzie zwykle się nie patrzy czyli parownik.
A jeśli wycieku nie widać to warto sprawdzić tam gdzie zwykle się nie patrzy czyli parownik.
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Nie polecam żadnych środków do uszczelniania, chyba że chcesz potem wszystkie newralgiczne elementy wymieniać...
Lepiej niech dokładnie sprawdzą gdzie jest nieszczelność, zapewne chłodnica i wymień co trzeba...
Lepiej niech dokładnie sprawdzą gdzie jest nieszczelność, zapewne chłodnica i wymień co trzeba...
psilos1, jak ci olej z silnika wycieka to wymieniasz uszczelniacz na wałku, czy lejesz moto-doktor?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Re: Srodek do uszczelnienia klimatyzacji-opinie
Masz rację ale...wyciek oleju z silnika widać a w moim przypadku pomimo wymiany wszelkich oringow,kompresora(niepotrzebnie)presostatu,parownika wraz z filtrem czynnik nadal znika po kilku miesiącach.Dodawałem barwnik UV ale nieszczelność jest tak mała ze nic nie mogłem zlokalizować.grg474 pisze:psilos1, jak ci olej z silnika wycieka to wymieniasz uszczelniacz na wałku, czy lejesz moto-doktor?
Na zagranicznych forach czytałem ze ten dodatek do freonu jest często stosowany i nie ma wpływu na prace układu-miesza sie z olejem i jest obojętny dopóki nie wejdzie w reakcję z tlenem w miejscu nieszczelnosci.
masz kilka miejsc niewidocznych i wiele widocznych. Skoro dodałeś czynnik UV i nie widać miejsca wycieku to pozostały tylko 3 elementy do gruntownego obejrzenia:psilos1 pisze:Masz rację ale...wyciek oleju z silnika widać a w moim przypadku pomimo wymiany wszelkich oringow,kompresora(niepotrzebnie)presostatu,parownika wraz z filtrem czynnik nadal znika po kilku miesiącach.Dodawałem barwnik UV ale nieszczelność jest tak mała ze nic nie mogłem zlokalizować.
1. kompresor od strony silnika
2. chłodnica klimy (skraplacz)
3. chłodniczka w nagrzewnicy (parownik).
Spuścić środek i powyjmować po kolei elementy aż znajdziesz. Wiem - dużo rozbierania - bez rozbierania da się obejrzeć kamerą na wysięgniku (do nagrzewnicy wejdziesz prze otwór odpływowy oraz po wyjęciu wentylatora). Chłodnicę - odkrecisz i odsuniesz nawet bez spuszczania czynnika, kompresor odkrecisz i odsuniesz bez spuszczania czynnika
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Jak dla mnie to ten serwis jest słaby skoro nie potrafi znaleźć nieszczelności w układzie. Jak jesteś z Małopolski to mogę Ci to zlokalizować.