adasiek1004 pisze:Witam. Mam problem z klimą. Nie było nic gazu więc pojechałem nabić. Wszystko ładnie pięknie, szczelność ok, majster każe mi odpalić klimę a tu pupa. Ani wentylatory, ani sprężarka nie dały znaku życia. Wkurzony, pojechałem do domu. Sprawdzam napięcie na wtyczce spreżarki a tam marne 5 V. Podałem jej na krótko z aku 12 V, cewka robi charakterystyczne "cyk". Czyli cewka sprawna.
Wentylatory na krótko też chodzą na każdym biegu. Oddałem Golfa do mechanika, siedział biedak cały dzień i niestety nic nie wskórał. Niby podmieniał sterownik wentylatorów, panel climatronica ale nic nie chciało ruszyć. Dlatego z pomocą przyszedłem tutaj. Co mogę jeszcze sprawdzić, gdzie podać napięcie, gdzie je zmierzyć ????????????
We vagu mam błąd czujnika temperatury płynu chłodzącego G2(ten co podaje na blat info o temp. płynu chłodzącego). Objawia sie to tym, że czasami jak jade to wskazówka od temperatury opadnie do 0 a następnie znowu podniesie się do 90 stopni. Proszę o pomoc, bo za 2 tyg wyjeżdżam do Chorwacji i jak mam 1400 km jechać z otwartymi szybami to mnie szlak trafia...
Golf IV 1.9tdi AJM 115km CLIMATRONIC
Dzięki

a ja się podczepię pod temat:
miałem i mam podobny PROBLEM do ciebie, otóż to. Około 3 tygodnie temu przed wyjazdem na wakacje pojechałem do mistrza by mi nabił klimę, bo coś zaczęła słabo chłodzić, w zasadzie to nie chłodziła. Nabił mi klimę a tu zonk, na LP i HP wysokie ciśnienia więc gość rozłożył dłonie. Pojechałem do innych mistrzów od klimy, gdzie podmienili mi czujnik ciśnienia klimy i nic, okazało się, że zmienił cewkę i moduł wentylatorów. Skasowali jak za zborze i jakoś tam naprawili. Po powrocie z wakacji w jeden upalny dzień zauważyłem, że na postoju motorem coś szarpie, klima się włączała i wyłączała więc po chwili poczułem smród spod samochodu, zajrzałem pod maskę a tam spod osłony silnika wydobywa się dym, pobiegłem po gaśnice ale ustało. Klima nie działa. Zaprowadziłem do tych samych co mi ostatnio naprawiali i zdiagnozować, spalona cewka klimy i niesprawny wentylator główny tzw wody. Wymienili wentylator, cewkę i ok, tyle że po nocy rozładowuję mi akumulator. Zmierzyłem napięcie/natężenie (ps. zawsze się mylę) "A" i okazało się, że przy wyłączonym zapłonie pobiera mi 3,2A. Zdjąłem klemę, i już. Mechanicy od klimy rozkładają ręce. Postanowiłem, że sprawdzę tych fachowców ponieważ porostu rozłożyli ręce, wzięli kasę i powiedzieli, że oni nie wiedzą. No kasę wzięli a samochód do dupy. Kiedy wymieniali mi moduł wentylatorów to stary mi oddali, oto jego nr
1J0 919 506 Q a założyli taki sam z symbolami
1J0 919 506 K Stąd moje pytanie do was? czy podmieniony sterownik modułu wentylatorów może rozładowywać akumulator? zrobiłem eksperyment, zdjąłem z kompresora wtyczkę i dalej pobiera prąd, odpiąłem wtyczkę wentylatora i dalej pobiera prąd, po odpaleniu silnika - zimnego odrazy startują wentylatory. Wg. mnie nie powinien startować wentylator tzw wody. podmieniłem sterownik na stary ten z literką Q i: klima nie chłodzi, wentylatory nie pracują, akumulatora nie rozładowuje, nie pobiera prądu. Stąd ja stawiam wniosek, że przyczyną może być moduł wentylatorów. Bezpieczniki ok, nie wiem co z przekaźnikami.
A bym zapomniał, gdy go podpinali do kompa to wyskoczył im błąd, 17978 elektroniczny moduł sterujący praca silnika zablokowany. Dodam, że silnik pracuje bez problemu odpala, można nim jeździć.
[i][color=#FF0040]"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." [/color][/i]