Witam.
Klima nie działa. Szybciej czasami nie działała teraz już wcale. Napisze co udało mi się ustalić:
Napięcie jakie dochodzi do sprężarki do 7.5V. Po włączeniu przycisku AC dalej 7.5V na ułamek sekundy przeskakujące na 9 -11 V.
Odłączając czujnik ciśnienia klimatyzacji napięcie przestaje skakać i utrzymuje się na 7.5V. Niestety jest to tej czujnik 3 pinowy (G65 chyba) i nie jestem w stanie sam go sprawdzić.
Zwierałem czujnik temperatury zewnętrznej ten w lewym podszybiu - nic to nie dało.
Sprawdzałem sterownik wentylatorów ten pod aku - wizualnie wygląda bez zarzutu. Elektrycznie jedynie do udało mi się ustalić to to że w dużej kostce 4 pinowej na dwóch kabelkach dochodzi napięcie.
Duży wentylator działa, mały się nie włącza po naciśnięciu AC. Jest charakterystyczne zwiększanie obrotów.
Zauważyłem że jeszcze w momencie podskoczenia napięcia na sprężarce klimy (9-11V) słychać jakby dodatkowe dodanie obrotów na ułamek sekundy.
Ma ktoś jakiś pomysł co to może być. Nie chce kupować nic w ciemno bo wiadomo jak to z elektryką - zwrotów nie przyjmujemy.
Pozdrawiam serdecznie
Klimatyzacja jak u innych nie działa - dziwny problem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam ponownie.
Wczoraj doszedłem do tego że prawdopodobnie jest spalona cewka elektromagnesu. Po podaniu napięcia z aku sprężarka nie ruszyła.
Po zmierzeniu miernikiem zerowy opór.
Chciałem sie jeszcze upewnić jakie powinno być napięcie na sprężarce na włączonej i wyłączonej klimie.
Ponieważ mam na wyłączonej 7.5v a na włączonej na chwile przeskakuje na 10V. Niewiem czy to prawidłowa sytuacja i czy po wymianie cewki elektromagnesu klima ruszy.
Pozdrawiam
Wczoraj doszedłem do tego że prawdopodobnie jest spalona cewka elektromagnesu. Po podaniu napięcia z aku sprężarka nie ruszyła.
Po zmierzeniu miernikiem zerowy opór.
Chciałem sie jeszcze upewnić jakie powinno być napięcie na sprężarce na włączonej i wyłączonej klimie.
Ponieważ mam na wyłączonej 7.5v a na włączonej na chwile przeskakuje na 10V. Niewiem czy to prawidłowa sytuacja i czy po wymianie cewki elektromagnesu klima ruszy.
Pozdrawiam
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Tak czy siak cewka do wymiany więc ją wymień i się dowiesz czy klima wystartuje.
Re: Klimatyzacja jak u innych nie działa - dziwny problem
Pewnie ze wymienie. Chcialem sie tylko dowiedzieć czy to juz bedzie koniec mojego problemu z klima czy jeszcze nie.
Moze ktoś zmierzyć jak to wygladala u niego? Jakie napięcie na kostce odlaczonej dochodzacej do sprezarki na wylaczonej i wkaczonej klimie. Bylbym bardzo wdzięczny bo bym moze z sterownikiem wentylatorow cos jest nie w porzadku
Moze ktoś zmierzyć jak to wygladala u niego? Jakie napięcie na kostce odlaczonej dochodzacej do sprezarki na wylaczonej i wkaczonej klimie. Bylbym bardzo wdzięczny bo bym moze z sterownikiem wentylatorow cos jest nie w porzadku
Witam ponownie.
Cewka dzisiaj wymieniona.
Działa, prąd idzie na kompresor tylko teraz po wymianie tarcza sprzęgła od klimatyzacji się ślizga i sprężarka praktycznie stoi w miejscu. Podejrzewam że jest to spowodowane jej dość mocnym "sfatygowaniem" podczas ściągania - siedziała bardzo mocno na wieloklinie, bądź też użyciem smaru w celu poprawy smarowania na łożysku koła pasowego - pewnie trochę się dostało pod tarczke. Niemniej zamówiłem już nową tarcze sprzęgła. Mam nadzieje że po wymianie wszystko już będzie hulało.
Cewka dzisiaj wymieniona.
Działa, prąd idzie na kompresor tylko teraz po wymianie tarcza sprzęgła od klimatyzacji się ślizga i sprężarka praktycznie stoi w miejscu. Podejrzewam że jest to spowodowane jej dość mocnym "sfatygowaniem" podczas ściągania - siedziała bardzo mocno na wieloklinie, bądź też użyciem smaru w celu poprawy smarowania na łożysku koła pasowego - pewnie trochę się dostało pod tarczke. Niemniej zamówiłem już nową tarcze sprzęgła. Mam nadzieje że po wymianie wszystko już będzie hulało.