nie chłodzi, czynnik nabity, sprezarka załącza, o co chodzi?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Klima mi nie działa po zimie. Podjechałem do speca sprawdził mi ciśnienie, brakowało mi 40g czynnika, wiec uzupełnił, a klima jak nie działała tak nie działa. Stwierdził, iż uszkodzona jest sprężarka klimatyzacji, lecz mam mieszane odczucia, czy mogę mu zaufać, ponieważ sprężarka normalnie się załącza i wąż, oraz taki aluminiowy jakby zbiorniczek przy górnym rogu chłodnicy robi się delikatnie chłodniejszy (dodam, że tylko delikatnie chłodniejszy, kiedyś był on oszroniony jak klima działała prawidłowo, ale to chyba znak, że sprężarka działa?). Podejrzewam, że sprężarka może jest dobra, bo jeżeli byłaby uszkodzona to wogóle temp przewodów by się nie zmieniała?? Nie chciałbym wydawać kilkaset zł za rzekomą regeneracje sprężarki. Proszę o pomoc
SPRZEDAM: DYSTANSE PRZELOTOWE PA6 ZE SRUBAMI 5MM
- macabra_
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Po włączeniu sprężarki włącza się wentylator na chłodnicy klimy?
Re: nie chłodzi, czynnik nabity, sprezarka załącza, o co cho
Wymień czujnik temp zew ten od klimy. I napisz czy masz zwykłą czy klimatronic
Adek99 pisze:Wymień czujnik temp zew ten od klimy. I napisz czy masz zwykłą czy klimatronic
mam climatronic, a gdzie ten czujnik sie znajduje??
tak, obydwa wentylatory sie uruchamiajamacabra_ pisze:Po włączeniu sprężarki włącza się wentylator na chłodnicy klimy?
A sprawdz kompem czy w dziale od klimy wywala jakieś błędy
meine Golf LW5Z 3D AJM http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=442730" onclick="window.open(this.href);return false;
wlasnie sprawdzam, grupa 28 brak błędów, ktora grupe jeszcze sprawdzic?joseph82 pisze:A sprawdz kompem czy w dziale od klimy wywala jakieś błędy
Czujnik masz jak dobrze pamiętam w podszybiu ale jeśli piszesz że wentylatory się włączają to nie wiem czy to będzie jego wina. Podmienić możesz
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
to nie wina czujnika...przy Climatronicu jest za lewą kratką zderzaka i drugi pod filtrem kabinowym. Przy manualnej jest w podszybiu...przełącznik termiczny
Skoro sprężarka rusza, wentylatory także...to chyba jednak coś ze sprężarką nie halo
Skoro sprężarka rusza, wentylatory także...to chyba jednak coś ze sprężarką nie halo
- sebekgolf
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
Sprężarka może byc podjechana i nie daje odpowiedniego ciśnienia sprężania. Nie ma ciśnienia po stronie tłocznej, nie rozpręży się na wymienniku = nie chłodzi. Sprężarkę łatwo można sprawdzić. Podłączasz węże do nabijania klimy tak jakbyś miał nabijać, odpalasz klimę i patrzysz czy nie skaczą wskazania na manometrach, jeśli tak to masz przedmuchy na sprężarce.
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Mam podobne objawy - klima napełniona, ale bardzo słabo działa. Gdyby chodziło o przedmuchy w sprężarce, to chyba powinna lepiej działać przy wysokich obrotach silnika, wtedy przedmuchy mają mniejszy wpływ. A działa tak samo, słabo, przy niskich jak i wysokich obrotach. Ale u mnie chyba wentylator nie działa, lub po prostu chłodnica klimy nie nagrzewa się tak aby się wentylator włączał.
Po wstępnej diagnozie w specjalistycznym zakładzie, na 99% to wina sprężarki - do wymiany lub regeneracji
Nie pisz posta pod postem, używaj opcji "edytuj" // Qto
Po wstępnej diagnozie w specjalistycznym zakładzie, na 99% to wina sprężarki - do wymiany lub regeneracji
Nie pisz posta pod postem, używaj opcji "edytuj" // Qto
Najprawdopodobniej zawór rozprężny w sprężarce, czyli albo wymiana kompresora albo naprawa przez jakiegoś magika.
- macabra_
- Kontakt:
wentylator włącza się zawsze po włączeniu klimy, a nie po jakimś "nagrzaniu"dziechu pisze:Ale u mnie chyba wentylator nie działa, lub po prostu chłodnica klimy nie nagrzewa się tak aby się wentylator włączał.
-
- Mały gagatek
A ja dodam że u mnie klima działa bardzo dobrze nie była nabijana od 2 lat, ale wentylatory jak się nie kręciły tak się nie kręcą:)
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
może nie działająfisichella94 pisze:A ja dodam że u mnie klima działa bardzo dobrze nie była nabijana od 2 lat, ale wentylatory jak się nie kręciły tak się nie kręcą:)
...ciekawe czy na krótko ruszą