Parujące szyby klimatronik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Sprawa jest o tyle dziwna, że efekt nie zawsze jest taki sam. Podczas podróży nagle w ciągu kilku sekund zaparowały mi maksymalnie wszystkie szyby (klimatronik program auto). Zaparowały tak że nie dało się tego nawet skutecznie wytrzeć szmatką. Jednocześnie wydobył się niemiły zapach z nawiewów (nieświeży). Potem przez miesiąc nawet trochę ponad wszystko było ok i któregoś razu ponownie wydarzyła się ta sama sytuacja.
Czy wiecie co to może być?
Z góry dziękuję za pomoc
Czy wiecie co to może być?
Z góry dziękuję za pomoc
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Nagrzewnica puszcza?
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Parujące szyby klimatronik
tylko czy nagrzewnica ma cos do klimatyzacji?grandi pisze:Nagrzewnica puszcza?
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Podsyłam tematy do przeczytania a nóż Ci pomogą.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=41420" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.omegaklub.eu/archive/index ... 26518.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.audi-tech-team.eu/parowanie-szyb-vt3897.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Nagrzewnice bym wykluczył.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=41420" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.omegaklub.eu/archive/index ... 26518.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.audi-tech-team.eu/parowanie-szyb-vt3897.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Nagrzewnice bym wykluczył.
- MaciekV5
- ...
- Auto: bmw
- Silnik: CUNA
- Kontakt:
RapStyle, Poczytaj o klapce obiegu zamkniętego V71, najczęściej na stałe zamknięty obieg powoduje parowanie szyb, możesz też zdjąć filtr kabinowy i zobaczyć czy silniczek od V71 pracuje, tzn. czy klapka się w ogóle rusza po naciśnięciu przycisku zamknięcia obiegu.
klapka stoic ale na obiegu otwartym.MaciekV5 pisze:RapStyle, Poczytaj o klapce obiegu zamkniętego V71, najczęściej na stałe zamknięty obieg powoduje parowanie szyb, możesz też zdjąć filtr kabinowy i zobaczyć czy silniczek od V71 pracuje, tzn. czy klapka się w ogóle rusza po naciśnięciu przycisku zamknięcia obiegu.
- MaciekV5
- ...
- Auto: bmw
- Silnik: CUNA
- Kontakt:
klapki są dwie, sprawdziłeś obie?
viewtopic.php?t=438466" onclick="window.open(this.href);return false; tutaj masz opis.
viewtopic.php?t=438466" onclick="window.open(this.href);return false; tutaj masz opis.
Sprawdzę je ale wątpię, żeby to było przyczyną, ponieważ nie występuje to stale tylko raz na jakiś czas i przy włączonym klimatronikuMaciekV5 pisze:klapki są dwie, sprawdziłeś obie?
Może kompresor klimatyzacji akurat został odłączony przy niższej temperaturze powietrza (poniżej 5 stopni z tego co pamiętam) na zewnątrz? Brak osuszania, klapka zablokowana na obiegu wewnętrznym i już.
Gran Turismo Iniezione
To prawdopodobnie mogło być jedną z przyczyn.przemal pisze:Może kompresor klimatyzacji akurat został odłączony przy niższej temperaturze powietrza (poniżej 5 stopni z tego co pamiętam) na zewnątrz? Brak osuszania, klapka zablokowana na obiegu wewnętrznym i już.
A to oznacza ze w danym momencie przestała pracować klima, powód opisałem powyżej a ten zapach o którym wspomniałeśRapStyle pisze:Jednocześnie wydobył się niemiły zapach z nawiewów (nieświeży).
to nic innego jak zagrzybiony układ nawiewów, trzeba odgrzybiać bo inaczej nie przejdzie, taką usługę należy wykonywać
przy każdym nabijaniu klimy.
a ja ci mówię ze to toRapStyle pisze:MaciekV5 napisał(a):
klapki są dwie, sprawdziłeś obie?
viewtopic.php?t=438466 tutaj masz opis.
Sprawdzę je ale wątpię, żeby to było przyczyną, ponieważ nie występuje to stale tylko raz na jakiś czas i przy włączonym klimatroniku
zamknij tą klapkę nad nogami pasażera jak opisał to Qto w tym temacie, wymień przy okazji filtr kabinowy i będziesz
miał porządany efekt
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
W moim mk4 mam równiez mam problem z parujacymi szybami.Problem jest o tyle duży że aby widzieć cokolwiek musze jezdzic z maksymalnie ustawionym nawiewem na przednia szybe,tylne boczne są zaparowane cały czas próbowalem jezdzic zarówno na econ jak i auto nie pomoglo.
Dodam że zmiana filtra kabinowego była pierwsza rzecza która zrobilem a obieg powietrza jest otwarty
Proszę o jakieś sugestie
Dodam że zmiana filtra kabinowego była pierwsza rzecza która zrobilem a obieg powietrza jest otwarty
Proszę o jakieś sugestie
stalus55,zobacz dokładnie czy pod dywanikami czy wycieraczkami nie masz gdzieś mokro,zobacz z przodku jak i z tyłu.
Bez ryzyka,nie ma życia!
Problem rozwiązany okazało się że zacieła sie klapka od obiegu zamkniętego, docisnalem ją recznie i szyby przestały parowac
a mi się nie udało. juz nie mam do tego siły. klapka obiegu jest otwarta czyli obieg nie jest zamknięty. dywanik suchy i uszczelka obudowy filtra kabinowego cala.stalus555 pisze:Problem rozwiązany okazało się że zacieła sie klapka od obiegu zamkniętego, docisnalem ją recznie i szyby przestały parowac