Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)
Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)
Propozycja piksel1 (dzięki!) aby założyć wątek kulinarny wydaje się być całkiem ciekawy
Tak więc tutaj wypowiadamy się na temat wszystkiego co da się ugotować, usmażyć, udusić, upiec itd.
Znacie jakieś fajne przepisy? Może jakieś "triki" kulinarne? Podzielcie się!
Ja na dzień dobry mogę podzielić się przepisem, który dostałam właśnie dziś od koleżanki - naleśniki cesarskie:
http://www.domowabogini.pl/omlet-cesars ... sniadanie/
Osobiście jeszcze nie próbowałam, ale zamierzam w leniwy weekend zrobić. Podobno bardzo smaczne a jak ktoś nie lubi rodzynek to bez też smakują super.
Generalnie to moja druga połówka jest moim "bogiem kulinarnym" a mi pozostaje tylko sprzątanie, ale od czasu do czasu też zdarzy mi się wejść do kuchni nie tylko po to aby pozmywać
Tak więc tutaj wypowiadamy się na temat wszystkiego co da się ugotować, usmażyć, udusić, upiec itd.
Znacie jakieś fajne przepisy? Może jakieś "triki" kulinarne? Podzielcie się!
Ja na dzień dobry mogę podzielić się przepisem, który dostałam właśnie dziś od koleżanki - naleśniki cesarskie:
http://www.domowabogini.pl/omlet-cesars ... sniadanie/
Osobiście jeszcze nie próbowałam, ale zamierzam w leniwy weekend zrobić. Podobno bardzo smaczne a jak ktoś nie lubi rodzynek to bez też smakują super.
Generalnie to moja druga połówka jest moim "bogiem kulinarnym" a mi pozostaje tylko sprzątanie, ale od czasu do czasu też zdarzy mi się wejść do kuchni nie tylko po to aby pozmywać
Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)
Fajny blog kulinarny:-) a przepis na omlet zaciekawił mnie z tego względu, że zauważyłam, że zawiera rodzynki z rumu... hehe tak na śniadanie;p znalazłam kilka fajnych przepisów, które z pewnością wykorzystam.
Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)
No to teraz już na pewno muszę je wypróbować, skoro już druga osoba mówi, że są fajne
Dziś przepis na szybką szarlotkę - bez większego wysiłku - najlepiej smakuje jeszcze ciepła, z lodami waniliowymi - pyycha:
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek) - ja dla dodatkowego aromatu mieszam zwykły cukier z paczką cukru waniliowego
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
odrobina cynamonu, jeśli lubicie
3/4 kostki masła (około 170 g)
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kaszę i proszek) wymieszać. Podzielić na 3 równe części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja osobiście kroję w dosyć cienkie plastry)
Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą (lub kaszą).
Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie - ja daję go dosyć dużo). Następnie wysypać drugą część suchych składników i rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Plastry zimnego masła równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta, tak by przykryły całość jedną warstwą (używam do tego zwykłej obieraczki).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku).
Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie (u mnie jeszcze się to nie zdarzyło, bo szarlotka nie doczekała kolejnego dnia ).
Smacznego!
Dziś przepis na szybką szarlotkę - bez większego wysiłku - najlepiej smakuje jeszcze ciepła, z lodami waniliowymi - pyycha:
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek) - ja dla dodatkowego aromatu mieszam zwykły cukier z paczką cukru waniliowego
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
odrobina cynamonu, jeśli lubicie
3/4 kostki masła (około 170 g)
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kaszę i proszek) wymieszać. Podzielić na 3 równe części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja osobiście kroję w dosyć cienkie plastry)
Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą (lub kaszą).
Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie - ja daję go dosyć dużo). Następnie wysypać drugą część suchych składników i rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Plastry zimnego masła równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta, tak by przykryły całość jedną warstwą (używam do tego zwykłej obieraczki).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku).
Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie (u mnie jeszcze się to nie zdarzyło, bo szarlotka nie doczekała kolejnego dnia ).
Smacznego!
Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)
Lindana,człowiek uczy się przez całe życie.Jeszcze nic straconego
Szukaj odpowiedzi na pytania na portalu viqo.pl
Re: Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić
Bez przesady, moje przebywanie w kuchni niestety w większości polega na sprzątaniu po moim szefie kuchni do gotowania mam dwie lewe ręce
Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)
SylVWia, bardzo dobra mi wyszła ta szarlotka:)
http://nanocape.pl/pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
impregnaty
impregnaty
-
- Nowicjusz
- Posty: 4
- Rejestracja: pn maja 04, 2015 00:05
Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)
W takim razie koniecznie przetestuję tę szarlotkę, skoro tworzy taki fajny zestaw z lodami waniliowymi, a przyda mi się coś słodkiego na najbliższą imprezę ogrodową
Przy okazji mam nadzieję, że uda się troszeczkę rozruszać towarzystwo w tym dziale
Przy okazji mam nadzieję, że uda się troszeczkę rozruszać towarzystwo w tym dziale
Re: Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić
Ja również dzięki za wsparcie! Jutro podam przepis na domowe lody waniliowe - łatwe w przygotowaniu i przepyszne!
Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)
Obiacany przepis na lody waniliowe - idealne do szarlotki:
4 jaja
500ml śmietany 30% lub 36% (30% w zupełności wystarczy)
6 łyżek cukru
łyżka cukru waniliowego
laska wanilii
Jaja ubić z cukrami, dodać ziarno wanilii. Śmiatanę ubić na sztywno (uwaga, żeby nie ubić masła!).
Ubite jaja powoli wlewać do śmietany (nie na odwrót, bo się zważy!) i delikatnie wymieszać łyżką.
Całość przelać do pojemnika po lodach lub innego (można wyłożyć folią spożywczą), wsadzić do zamrażarki i po paru godzinach gotowe!
Można też całość przed zamrożeniem wymieszać lub polać z wierzchu np. z musem malinowym, truskawkowym - jakim lubicie
Palce lizać!
4 jaja
500ml śmietany 30% lub 36% (30% w zupełności wystarczy)
6 łyżek cukru
łyżka cukru waniliowego
laska wanilii
Jaja ubić z cukrami, dodać ziarno wanilii. Śmiatanę ubić na sztywno (uwaga, żeby nie ubić masła!).
Ubite jaja powoli wlewać do śmietany (nie na odwrót, bo się zważy!) i delikatnie wymieszać łyżką.
Całość przelać do pojemnika po lodach lub innego (można wyłożyć folią spożywczą), wsadzić do zamrażarki i po paru godzinach gotowe!
Można też całość przed zamrożeniem wymieszać lub polać z wierzchu np. z musem malinowym, truskawkowym - jakim lubicie
Palce lizać!
Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)
Brzmi pysznie, chociaż ja to jestem zawsze ostrożna jeśli chodzi o surowe mięso, jaja. Ale pewnie minusowa temperatura zabija wszelkie dziadostwo
- Młoda
- KS KathStyle
- Posty: 13152
- Rejestracja: pn kwie 10, 2006 19:35
- Lokalizacja: PO
- Auto: Czarna Wdowa <3
Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)
Można zastąpić jabłkami ze słoika - takie w kostkę już zrobione ?SylVWia pisze:1,5 kg jabłek
Squad Nocne Mary Enigmatycznie... "(...) Jeśli niebo - to siódme, jeśli piekło -to samo dno. Żadnych półśrodków(...)"
Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)
Nie jest to na pewno to samo, ale powinno przejść. Otruć się nie otrujesz
Ludzie o niezmiennych zasadach są jak samochody jadące po szynach. – Roberto Rossellini http://www.komat.com.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- Młoda
- KS KathStyle
- Posty: 13152
- Rejestracja: pn kwie 10, 2006 19:35
- Lokalizacja: PO
- Auto: Czarna Wdowa <3
Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)
surowe ciasto mogę wcinać na okrągło więcacinek pisze: Nie jest to na pewno to samo, ale powinno przejść. Otruć się nie otrujesz
Squad Nocne Mary Enigmatycznie... "(...) Jeśli niebo - to siódme, jeśli piekło -to samo dno. Żadnych półśrodków(...)"
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości