czy z tym mozna jeździć?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
czy z tym mozna jeździć?
Witajcie panowie. ostatnio na stacji daignostycznej powiedziano mi, ze amortyzator lewy tylny ma sprawność 26%. czułem to podzcas jazdy, znosiło mnie lekko.. skp podbiło przegląd, a auto już czeka w kolejce do mechanika, w tygodniu będzie to zrobione dzisiaj jednak muszę przejechać około 150km i nie wiem, czy w ogóle auto się nadaje do jazdy...
dodam ze podczas jazdy znosi mnie na dziurze, troche na zakrętach.. generalnie średnio wygodnie sie jedzie. dorzuce wam pare fotek, sami zobaczcie o co chodzi:
tu wydaje mi sie ze będize do wymiany tarcza.. nie jest gładka, nie wygląda generalnie dobrze.
tu felerny amortyzator. co prawda olejowy, więc troszke oleju moze sie wydobywać, ale bez przesady. jak podniosę to coś co jest olejem nasączone, to pod spodem jest jeszcze więcej tego oleju, generalnie dużo, bardzo dużo. z kolei u góry jest taka część (z tego samego materiału co to na dole - one chyba byly na p oczątku połączone ale sie przerwały), której niestety nie ująłem na zdjęciu, ale jak dotknę ją palcem to olej mi normalnie spływa po palcu.
tak wygląda zacisk przy kole o zjechanej tarczy i amorku
tutaj już prawe tylne koło. tarcza nie wygląda tak źle. amorek też troszeczkę jest wylany, ale nie cieknie wręcz z niego. i tak go wymienie razem z tamtym drugim.
a tak wygląda zacisk. wydaje mi sie ze jest ok
co o tym sądzicie? da rade tym w ogóle wyjechac na droge? dodam, że wczoraj zacząłem słyszeć stukanie przy wjechaniu na jakąkolwiek dziurę, czy to małą, czy dużą.. + charakterystyczne szuranie w tym kole gdzie uszkodzony amorek jest - ale to chyba normalne, co?
co sądzicie?
dodam ze podczas jazdy znosi mnie na dziurze, troche na zakrętach.. generalnie średnio wygodnie sie jedzie. dorzuce wam pare fotek, sami zobaczcie o co chodzi:
tu wydaje mi sie ze będize do wymiany tarcza.. nie jest gładka, nie wygląda generalnie dobrze.
tu felerny amortyzator. co prawda olejowy, więc troszke oleju moze sie wydobywać, ale bez przesady. jak podniosę to coś co jest olejem nasączone, to pod spodem jest jeszcze więcej tego oleju, generalnie dużo, bardzo dużo. z kolei u góry jest taka część (z tego samego materiału co to na dole - one chyba byly na p oczątku połączone ale sie przerwały), której niestety nie ująłem na zdjęciu, ale jak dotknę ją palcem to olej mi normalnie spływa po palcu.
tak wygląda zacisk przy kole o zjechanej tarczy i amorku
tutaj już prawe tylne koło. tarcza nie wygląda tak źle. amorek też troszeczkę jest wylany, ale nie cieknie wręcz z niego. i tak go wymienie razem z tamtym drugim.
a tak wygląda zacisk. wydaje mi sie ze jest ok
co o tym sądzicie? da rade tym w ogóle wyjechac na droge? dodam, że wczoraj zacząłem słyszeć stukanie przy wjechaniu na jakąkolwiek dziurę, czy to małą, czy dużą.. + charakterystyczne szuranie w tym kole gdzie uszkodzony amorek jest - ale to chyba normalne, co?
co sądzicie?
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
czy z tym mozna jeździć?
nie wiem czy to hamulce same hamują w czasie jazdy. wiem, że jak wrzucę luz to nie tracę szybko na prędkości ani jak jade to nie jest tak żę nagle uderzenie hamowania i same z siebie hamują. po prostu jak wrzucę luz to słysze (jak wychyle łeb za okno) że coś trze
- nitrox89
- Dawca organów
- Auto: mk4 AXR+
Re: czy z tym mozna jeździć?
Jedz, to co trze to klocek o zardzewiala tarcze. Gdyby Ci hamulce trzymały to wyszloby to na przeglądzie podczas próby toczenia (wtedy kiedy sprawdzają hamulce)
Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
Rust is lighter than carbon fiber
czy z tym mozna jeździć?
Z takimi hamulcami to diagnosta na pewno przymkną oko , a co dopiero próba toczenia , podnieś auto i obróć kołem czy sie kreci , czy go hamuje
-
- Nowicjusz
czy z tym mozna jeździć?
z prawej strony(tam gdzie odrobinkę lepsza tarcza jest) nie hamuje, jest w miare ok, z drugiej strony zaś mam wrażenie jakby leciutko hamowało (w pewnym miejscu przy każdym obrocie), ale moze mi sie wydawać