Golf IV 1.6 8V "hamulce są, a jakby ich nie było"
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam taki problem z moim Golfem. Od jakiegoś czasu (około 2-3 tyg) zauważyłem, że czasem brakuje mi hamulców i to w najmniej odpowiednich momentach. Mianowicie gdy stałem w korku, samochód się rozgrzał (na zewnątrz było dosyc ciepło, ok 29 stopni) hamulec uciekał mi do podłogi. Jednoczesnie świeciła się kontrolka ABS. Podpiąłem samochód pod komputer u dobrego mechanika i pokazał on uszkodzony czujnik ABS przedniego lewego koła. Wymieniłem go, podpiąłem znowu i błąd zniknął. Wymieniłem również płyn hamulcowy w całym układzie i odpowietrzyłem go dokładnie. Problem jest nadal. Czasem hamulce są czasem nie. Zauważyłem również że przy małych prędkościach (10-20 km/h) skręcając i hamując powoli odczuwam działanie ABS (odbija mi pedał) na suchej nawierzchni. Nie wiem za co się zabrać. Podejrzewam pompę ABS. Pytanie do Was co Wy myślicie o tej sytuacji? Czy może to być wina pompy ABS? Czy mieliście podobne przypadłości w waszych samochodach?
Mam taki problem z moim Golfem. Od jakiegoś czasu (około 2-3 tyg) zauważyłem, że czasem brakuje mi hamulców i to w najmniej odpowiednich momentach. Mianowicie gdy stałem w korku, samochód się rozgrzał (na zewnątrz było dosyc ciepło, ok 29 stopni) hamulec uciekał mi do podłogi. Jednoczesnie świeciła się kontrolka ABS. Podpiąłem samochód pod komputer u dobrego mechanika i pokazał on uszkodzony czujnik ABS przedniego lewego koła. Wymieniłem go, podpiąłem znowu i błąd zniknął. Wymieniłem również płyn hamulcowy w całym układzie i odpowietrzyłem go dokładnie. Problem jest nadal. Czasem hamulce są czasem nie. Zauważyłem również że przy małych prędkościach (10-20 km/h) skręcając i hamując powoli odczuwam działanie ABS (odbija mi pedał) na suchej nawierzchni. Nie wiem za co się zabrać. Podejrzewam pompę ABS. Pytanie do Was co Wy myślicie o tej sytuacji? Czy może to być wina pompy ABS? Czy mieliście podobne przypadłości w waszych samochodach?
W moich żyłach płynie LPG i benzyna:P
Sprawdzałeś czy uda Ci się osiągnąć efekt pedału w podłodze na wyłączonym silniku?
Ass or Gas... No Free Rides!
Zerknij ma mojego bloga: http://www.amatoraut.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Zerknij ma mojego bloga: http://www.amatoraut.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
tak, sprawdzałem to i niestety nie udało się....
Kumpel miał podobnie w mk4 i okazało się, że strzeliła pompa hamulcowa zasadnicza.
I tez takie miał objawy? Czy u niego nie było hamulców wogóle?
Nieraz były normalne powiedzmy, nieraz pedał był miękki i wchodził do końca, ogólnie po wyjęciu pompy okazało się, że jedna sekcja była w d****, raz tłoczyła, raz puszczała...
Albo sam czujnik jest wadliwy, mimo to błedu nie pokazuje. Miałem uszkodzony czujnik abs i również abs włączał się kiedy chciał, i oczywiście hamulce były słabe. Ale po jego wymianie wszystko wróciło do normy.
Uszkodzony czujnik obrotów koła nie powinien mieć wpływ na działanie zasadniczych hamulców. Co najwyzej ABS nie będzie działal poprawnie.AdmarM20 pisze:Albo sam czujnik jest wadliwy, mimo to błedu nie pokazuje. Miałem uszkodzony czujnik abs i również abs włączał się kiedy chciał, i oczywiście hamulce były słabe. Ale po jego wymianie wszystko wróciło do normy.
Podejrzewałbym pompę hamulcową.