Jaki zacisk na tył? Czy mam tarczę wentylowaną?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Potrzebuję wymienić tylny zacisk po stronie pasażera. Upatrzyłem sobie TRW BHN276, ale pisze, że jest to zacisk do tarczy wentylowanej. Tak wygląda moja tarcza:
To nie jest wentylowana chyba? Sprzedawca tłumaczył, że wentylowana to taka jakby złożona z dwóch tarcz, a pomiędzy nimi jest szczelina na krawędzi. Mam tak na przodzie, ale na tylnej nie widzę tej szczeliny.
Proszę o poradę jaki typ zacisku powinienem kupić żeby wszystko pasowało (1.8T, agu, rok 99).
kuba
Potrzebuję wymienić tylny zacisk po stronie pasażera. Upatrzyłem sobie TRW BHN276, ale pisze, że jest to zacisk do tarczy wentylowanej. Tak wygląda moja tarcza:
To nie jest wentylowana chyba? Sprzedawca tłumaczył, że wentylowana to taka jakby złożona z dwóch tarcz, a pomiędzy nimi jest szczelina na krawędzi. Mam tak na przodzie, ale na tylnej nie widzę tej szczeliny.
Proszę o poradę jaki typ zacisku powinienem kupić żeby wszystko pasowało (1.8T, agu, rok 99).
kuba
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Tarcze masz nie wentylowaną.Zdemontuj stary zacisk i w/g starego niech ci w sklepie dobiorą.
jw, ale pamiętaj że występują 3 średnice tłoczków! więc po demontażu tego zmierz tłoczek suwmiarką i drugi zacisk kup pod identyczną średnicę
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Dokładnie tak.Shmatan pisze:zmierz tłoczek suwmiarką i drugi zacisk kup pod identyczną średnicę
- VWaldini81
- LDZ
BHN181(tylni prawy) to jest zacisk prawidłowy do 1,8T.
A co do średnicy to jest 38mm. No chyba że masz 4motion lub variant-a wtedy 41mm może występować.
A co do średnicy to jest 38mm. No chyba że masz 4motion lub variant-a wtedy 41mm może występować.
Dzięki za odpowiedzi. Z demontażem to trochę lipa, bo sam tego nie zrobię a mechanika mam 20km od siebie.
W poleconym BHN181 nie ma mojego rocznika 99, zaczyna się od 00.
Może zdejmę koło i postaram się odczytać jakiś symbol na tym zacisku co mam.
Generalnie usterka polega na tym, że klocek cały czas ociera o tarczę co powoduje znaczne nagrzewanie się koła.
W poleconym BHN181 nie ma mojego rocznika 99, zaczyna się od 00.
Może zdejmę koło i postaram się odczytać jakiś symbol na tym zacisku co mam.
Generalnie usterka polega na tym, że klocek cały czas ociera o tarczę co powoduje znaczne nagrzewanie się koła.
Zacisk mozna zregenerowac, a nie od razu kupować nowy. Jedno wolne popoludnie i po sprawie, nawet nie trzeba miec specjalistycznych narzedzi. Jest to standardowy problem w mkIV, czasem wystarczy rozruszać tłok i spuścić stary płyn.
Mój GTI: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=499693
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Samochód jest dopiero mocny, kiedy boisz się do niego wsiąść i przekręcić kluczyk"
- VWaldini81
- LDZ
Re: Jaki zacisk na tył? Czy mam tarczę wentylowaną?
W kilku programach sprawdzałem i wszystkie na tecdoc-u, pokazują 38mm dla hb 1,8t.Shmatan pisze:VWaldini81, nie każdy hb leciał z 38mm
Nie będę się sprzeczał, bo mogły wychodzić jakieś inne.
mojama pisze:
Zanim zabierzesz się za demontaż, sprawdź, czy czasem pancerz z linki hamulca ręcznego nie jest uszkodzony (ściśnięty) To też powoduje tarcie klocków o tarczę hamulcową (ręczny całkiem nie odbija)
Pancerze były wymieniane i nadal lipa.
Dzwoniłem do ASO i po VIN'ie otrzymałem (z trudem) numer części. Okazuje się, że jest to zacisk BHN276. Zamówiłem na allegro za 200zł z przesyłką mam nadzieję, że będzie pasował i rozwiąże problem.
Przy okazji... w aso ten zacisk proponują za ponad 800zł.
Dzwoniłem do ASO i po VIN'ie otrzymałem (z trudem) numer części. Okazuje się, że jest to zacisk BHN276. Zamówiłem na allegro za 200zł z przesyłką mam nadzieję, że będzie pasował i rozwiąże problem.
Przy okazji... w aso ten zacisk proponują za ponad 800zł.
Jak dobrze wyczyścisz to od tyłu na zacisku jest napisane jaką masz średnice tłoczka.
MK2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=451131
MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=546133
Montaż ESP http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=590914
MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=546133
Montaż ESP http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=590914
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
mojama, sprawa może być banalnie prosta i nie koniecznie winę musi ponosić zacisk i linka.Odkręć tylko zacisk i zdejmij,następnie spróbuj poruszać tymi dwoma samo-regulatorami do których przykręcony jest zacisk.Jeżeli przynajmniej jeden będzie zapieczony i nie da się nim ruszyć,to masz odpowiedź.Bardzo częsta przyczyna nagrzewanie się hamulców.
Być może niepotrzebnie zamawiałeś zacisk.
Być może niepotrzebnie zamawiałeś zacisk.