Zestaw naprawczy hamulców. Problem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Mam problem z założeniem zestawu naprawczego na tłoczek przedniego hamulca. Podczas wymiany klocków hamulcowych okazało sie ze mam pękniętą gumę na tłoczku. W zestawie mam wlasnie ta gumę oraz czapkę na cylinderek plus gumowa opaska ktora nie wiem gdzie Zalozyc. Mam jeszcze dwie male gumowe oslony ale one mysle idą na te śruby imbusowe od zacisku. Czy ktos mógłby mi napisac albo podać jakies zdjecia jak to wszystko zamontować? Szukałem w necie ale nic nie Znalazlem na ten temat
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
To jest najważniejsza częśc, czyli uszczelka pomiedzy tłoczkiem a zaciskiem. Dostep do niej będziesz mieć dopiero po wypchnięciu tłoczka, czyli po wylaniu z zacisku płynu i dmuchnięciu sprężonym powietrzem w otwór przewodu ( uwaga na palce, bo tłoczek wystrzeli ). Nastepnie gniazdo tłoczka czyścisz szmatką, a miejsce na osłonę- harmonijkę skrobiesz do żywego srubokretem, potem nakładasz smar do tłoczków i wciskasz tłoczek zpowrotem.Leśnik pisze:gumowa opaska
Znacznie bezpieczniej jest go wycisnąć zanim jeszcze odkręcimy przewód hamulcowydmuchnięciu sprężonym powietrzem w otwór przewodu
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
t0mal, Wolę tak, bo nie zaleję płynem czegoś w aucie przy okazji...
Źle się trochę wyraziłem - nie wyciska się tłoczka aż wypadnie - tylko trzeba go maksymalnie wysunąć, następnie demontuje się zacisk z auta i rozbiera.
Tak wlasnie Zrobilem i dzieki za rade. Sorry tylko ze tak późno ale mialem problemy z netem. Pozdrawiam.