Mam do was pytanie odnośnie wymiany oleju w skrzyni biegów. Może napiszę o co chodzi.
Posiadam Golfa V PLUS 1.9 TDI, 105 KM, 2006 rok, skrzynia 6-cio biegowa. Nawet prawdziwy przebieg 200 tys km.
Mam problem z wrzucaniem 2 biegu. Jest to efekt "drapania" po zębatkach, czasami aż mnie to boli. Problem pojawia się wtedy kiedy silnik jak i skrzynia biegów jest rozgrzana. I wtedy kiedy szybko zmieniam bieg z 1 na 2. Na zimnym silniku jak i przy wolnym wrzucaniu biegu problem znika. Generalnie wajcha jak i reszta biegów wchodzi luźno. No ale wiadomo że tak być nie może. Przeprowadziłem wywiad środowiskowy i dowiedziałem sie że to wina synchornizatora,sprzęgła albo oleju w skrzyni biegów. Pełen euforii postanowiłem zmienić olej. Zakupiłem FEBI BILSTEIN SAE 75W GL-4(http://galonoleje.pl/sklep/1720-febi-do ... a2-1l.html" onclick="window.open(this.href);return false;). Generalnie chciałem oryginalny serwisowy G052512A2 ale nie wyszło. Ponoć ten Febi lepszy? Zeszło i weszło około 1,7 litra. Olej który zszedł być czarny, wodnisty. Po wymianie oleju ewidentnie biegi wchodzą ciężej niż przed wymianą. Ale za to problem z 2 drugim biegiem jak by zniknął.
Czy na pewno wlałem dobry olej?
Czy teraz nowy olej musi się jakoś "rozejść"?
Czy ciężej wchodzące biegi to normalny objaw przy świeżym oleju?
Dzięki za pomoc.