Trzeszczy podczas wciskania sprzęgła
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Panowie co może być powodem tego, że podczas wciskania sprzęgła pod maską (chyba w skrzyni) coś trzeszczy? Dzisiaj zauważyłem że jak powolutku wciskam sprzęgło to nie wciska się płynnie tylko tak jakby z przeskokami.. Czy to może mieć związek z tym, że podczas ruszania delikatnie poszarpuje, poduszka skrzyni wymieniona, pozostałe sprawdzone i są ok. Czy to wina tarczy? Nie wiem czy przy padającym dwumasie są takie objawy ale oprócz tego poszarpywania podczas ruszania żadnych innych niepokojących objawów nie ma. Dodam jeszcze że delikatne poszarpywanie podczas ruszania mam odkąd kupiłem autko, od jakiegoś czasu trochę się nasiliło. (MK4 ALH)
Panowie co może być powodem tego, że podczas wciskania sprzęgła pod maską (chyba w skrzyni) coś trzeszczy? Dzisiaj zauważyłem że jak powolutku wciskam sprzęgło to nie wciska się płynnie tylko tak jakby z przeskokami.. Czy to może mieć związek z tym, że podczas ruszania delikatnie poszarpuje, poduszka skrzyni wymieniona, pozostałe sprawdzone i są ok. Czy to wina tarczy? Nie wiem czy przy padającym dwumasie są takie objawy ale oprócz tego poszarpywania podczas ruszania żadnych innych niepokojących objawów nie ma. Dodam jeszcze że delikatne poszarpywanie podczas ruszania mam odkąd kupiłem autko, od jakiegoś czasu trochę się nasiliło. (MK4 ALH)
ALH + 205 + chip
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
do wymiany docisk
liteon0 pisze:
podczas ruszania mam odkąd kupiłem autko
Ale o co kaman? Na początku albo poszarpywało delikatnie albo nie i zbytnio mi to nie przeszkadzało, ale gdy się nasiliło i prawie zawsze trochę szarpie przy ruszaniu (czasami nie szarpie jak dodam więcej gazu) to zaczęło mnie to denerwować i chcę z tym zrobić porządek.ciacho840 pisze:liteon0 napisał(a):
podczas ruszania mam odkąd kupiłem autko
ALH + 205 + chip
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
masz zwyczajnie do wymiany docisk element przeniesienia napędu. To jak kupowałeś auto że tego nie widziałeś
Autko kupione od wujka więc wiedziałem że czasami poszarpuje, tylko że wtedy to było mało odczuwalne, a teraz po 3 latach się trochę nasiliło.
Jak wymieniał docisk to od razu tarczę i łożysko? Nie wiem co z dwumasem zrobić...
Jak wymieniał docisk to od razu tarczę i łożysko? Nie wiem co z dwumasem zrobić...
ALH + 205 + chip
Jak wyciągniesz juz skrzynię to będziesz wiedzial co i jak. Wyczuwasz juz typowe objawy dla dwumasy?
Czytałem trochę o objawach padającej dwumasy i tak podczas gaszenia samochodu żadnych stuków czy tym podobnych objawów nie ma, sprawdzalem też na 3 biegu 1200obr i gaz w podłogę i nie czuć wibracji/drgań. Jak wyciągnę dwumas to da się go jakoś sprawdzić czy jeszcze jest dobry? Bo może być tak że go nie wymienię a on za kilka m-cy padnie i od nowa robota, a jeszcze mam zamiar golfikiem pojeździć
ALH + 205 + chip