Padające sprzęgło ? rosnące obroty.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, dzisiaj chcąc wyprzedzić auto przy 100 km/h (tj. 3 tys. obr przy 5 biegu ) nagle obroty mi podskoczyły tak jakby bieg wyskoczył. Wracając dalej z trasy do domu zauważyłem objaw podskakujących obrotów na 3,4 i 5 biegu powyżej 3 tys obrotów, przy czym na 3 i 4 biegu sporadycznie, a na 5 biegu da się jechać tylko do 3 tys, ponieważ nagłe przyspieszenie powoduje nieproporcjonalny wzrost obrotów do prędkości. Silnik 1.4 16V przebieg 159 tys. czy to objawy kończącego się sprzęgła ? Czy jednak coś się popsuło ? Dodam, że na 1 i 2 biegu nie widzę objawów ślizgania.
Czy wymiana sprzęgła w silniku 1.4 to kłopotliwa sprawa ? jest jakiś tutek do tego ? widziałem, że przy silnikach diesla jest więcej pracy.
Czy wymiana sprzęgła w silniku 1.4 to kłopotliwa sprawa ? jest jakiś tutek do tego ? widziałem, że przy silnikach diesla jest więcej pracy.
Fastener, typowy objaw ślizgającego się sprzęgła , u mechera koszt 150-250 zeta , mi zrobił za 150 zeta
Wojtas46- 150-250 koszt roboty tak ? czy trzeba wymieniać kompletne sprzęgło ?
Tak to koszt roboty , ja wymieniałbym komplet , ale oczywiście musi to ocenić mechanik czy jest taka potrzeba , koszt nowego , dobrej firmy to ok 400 zeta
wiem wiem na allegro kompletne 350 z Sascha. A firma Hartz czy Hatz ( napis czerwony ) to jakaś nowa czy dobra ? bo komplet sprzęgła 230 z tej firmy.
Hart to typowy chińczyk.
Lepiej kup coś dobrego.
Tak jak kolega wojtas46 mówi, dobre sprzęgło kosztuje około 400 PLN.
Załóż np. SACHS i po sprawie.
I wymień kompletne, bo za jakiś czas się może okazać, że będzie trzeba robotę powtórzyć.
Lepiej kup coś dobrego.
Tak jak kolega wojtas46 mówi, dobre sprzęgło kosztuje około 400 PLN.
Załóż np. SACHS i po sprawie.
I wymień kompletne, bo za jakiś czas się może okazać, że będzie trzeba robotę powtórzyć.
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Chcesz mieć pewność to stań przy krawężniku, zaciągnij ręczny zapnij jedynkę gaz i próbuj ruszyc