głośny stuk z okolic skrzyni przy puszczeniu sprzęgła
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
Witam!
Jestem po swapie silnika 1.8 ABS do golfa II. Skrzynia CHB, linka z samonapinaczem. Wszystko było ok, zrobiłem pare set km i coś zaczęło stukać z okolic skrzyni przy puszczeniu sprzęgła, czuć też takie haczenie na pedale sprzęgła. Dzieje się to zarówno na postoju jak i podczas jazdy oraz na zgaszonym silniku. Ewidentnie jakby coś się zacinało i nagle gdy się odcina to jest stuk. Dzieje się to ciągle w tym samym momencie praktycznie gdy już pedał dochodzi do pozycji luźnej(te 2cm na pedale). Próbowałem zlokalizować ten stuk z pomocą drugiej osoby i nie wygląda to na zacinającą się linkę, dźwięk wydaje się pochodzić ze skrzyni biegów, jest dosyć głośny. Podczas samej jazdy nic złego się nie dzieje, sprzęgło pracuje poprawnie. Tylko ten stuk. Samo sprzęgło przy swapie wydawało się ok, jakby wręcz niedawno było wymieniane. Nie wiem gdzie szukać przyczyny
Jestem po swapie silnika 1.8 ABS do golfa II. Skrzynia CHB, linka z samonapinaczem. Wszystko było ok, zrobiłem pare set km i coś zaczęło stukać z okolic skrzyni przy puszczeniu sprzęgła, czuć też takie haczenie na pedale sprzęgła. Dzieje się to zarówno na postoju jak i podczas jazdy oraz na zgaszonym silniku. Ewidentnie jakby coś się zacinało i nagle gdy się odcina to jest stuk. Dzieje się to ciągle w tym samym momencie praktycznie gdy już pedał dochodzi do pozycji luźnej(te 2cm na pedale). Próbowałem zlokalizować ten stuk z pomocą drugiej osoby i nie wygląda to na zacinającą się linkę, dźwięk wydaje się pochodzić ze skrzyni biegów, jest dosyć głośny. Podczas samej jazdy nic złego się nie dzieje, sprzęgło pracuje poprawnie. Tylko ten stuk. Samo sprzęgło przy swapie wydawało się ok, jakby wręcz niedawno było wymieniane. Nie wiem gdzie szukać przyczyny
- areczek0000000
- Gadatliwa bestia
miałem kiedyś taki problem,ale tym się nie przejmowałem i autem śmigałem nie drążyłem tematu.Czasami zastanawiałem się nad tym,brałem pod uwagę łożysko oporowe lub docisk.
Miarą inteligencji człowieka jest odpowiednie rozumowanie
https://auto-doctorek.jimdo.com/
https://auto-doctorek.jimdo.com/
-
- Użytkownik
Sam dźwięk stuku bym jeszcze przeżył, bardziej mnie wkurza że czuje to na pedale sprzęgła. Nie obawiam się zrzucać skrzynię, tylko bardziej że zdejme wszystko i dalej nie będę wiedział co jest nie tak
- kurczak_00
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Użytkownik
Kolega ostatnio w citroenie zmieniał sprzęgło na LUK'a i po parenastu km ma identyczny objaw
Docisk również obstawiam albo jakieś peryferia - drążek wysprzęglający, wałek wysprzęglający...
Objaw jest dość dziwny.
Miałem tak kiedyś w Oplu i okazało się, że łapa sprzęgła się zużyła i powoduje szarpnięcie i stuk.
Objaw jest dość dziwny.
Miałem tak kiedyś w Oplu i okazało się, że łapa sprzęgła się zużyła i powoduje szarpnięcie i stuk.
-
- Użytkownik
Nie wiem. Póki co 1500km zrobione i sobie stuka Byle do wiosny
na 100% docisk, miałem identyczne przypadki w VW lepiej to zrób bo jak się całkiem oderwie to biedy narobi
the mechanic