Wymiana skrzyni golf 3 GT (pęknięta skrzynia)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam panowie. Bardzo prosiłbym was o radę, bo mam totalny mętlik w głowie co robić. Dziś padła mi skrzynia tzn pekła jakby w dwóch miejscach (tak jakby coś w środku się urwało i wypchnęło na zewnątrz). Posiadam golfa 1,6 GT 101km (jak dobrze pamiętam oznaczenie silnika AFT). Skrzynia została wyjęta i z tego co widze mechanizm w środku zostł mocno naruszony. Moje pytanie: czy od każdego golfa będzie pasowała skrzynia (do wersji GT znalazłem tylko jedną). Jak szukać i jakie skrzynie będa tam pasować tzn czy np od golfa 3 1,8GT etc. Bardzo prosze o jakiekolwiek rady doświadczonych forumowiczów gdyż zależy mi na czasie jako, ze samochód jest mi niezbędny w codziennych "obowiązkach". Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Najprościej to spojrzeć na wlepę w bagażniku tam jest oznaczenie skrzyni biegów i szukać takiej samej, na skrzyni też jest oznaczenie.
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
szukaj tej samej co oznaczenie. Pasować może i bedzie każda która wizulanie przypomina uszkodzoną skrzynie ale wrażenia z jady bedą całkiem inne i bedziesz zawiedziony.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
Na skrzyni mam oznaczenie "CFJ 1306 1,4 1"
Czy każda skrzynia gdzie piszą, ze pasuje do silników AFT będzie tak samo "działa" jak moja obecna czy jednak nie warto sugerowac sie tym co piszą?
Czy każda skrzynia gdzie piszą, ze pasuje do silników AFT będzie tak samo "działa" jak moja obecna czy jednak nie warto sugerowac sie tym co piszą?
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
szukaj skrzyni o numerze CFJ. możesz też zaaplikowac inne które wizualnie są identyczne (nie wiem czy przeguby wewnętrzne są tej samej średnicy) w mk2 nie są i flansze się różnią.
Re: Wymiana skrzyni golf 3 GT (pęknięta skrzynia)
Witam. Założyłem juz skrzynię (oznaczenie CHJ), ale wygląda identycznie jak moja (dosłownie). Założyłem i wszystko gra...jednak martwi mnie fdakt, że zalałem ją olejem typu Hipol GL-5. Wiem, że do skrzyni VW wlewa się głównie GL-4. Czy koniecznie musze wymieniać ten olej na gl-4? Skrzynie sprawuję się bez najmniejszego zarzutu i wszystko pięknie gra i ładnie chodzi. Przejechałem nim ok 50km dopiero. Co radzicie panowie?
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Gęstość 75W90. Ja mam w swoim mk2 85w90 i koledzy mnie tu wyzywają że złego nalałem
Re: Wymiana skrzyni golf 3 GT (pęknięta skrzynia)
Tylko mn ie zastanawia czy ten gl5 może zostac czy jednak jest konieczność wymiany? Ja mam 80w-90:)
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
to masz złydanupl pisze:Ja mam 80w-90:)
Biego przynajmniej bardzo dobrze wchodzą:) Poza tym nawet w serwisie seata zamiast 75 stosuje sie już 80 (specjalnie pod skrzynie starszego typu) Jedynie chodzi mi o GL5 czy musze zmieniac kloniecznie na ten gl4????
Dodam, że ten hipol jest chyba mineralny, więc czy moge wlac teraz np półsyntetyk lub też full syntetyk?
Dodam, że ten hipol jest chyba mineralny, więc czy moge wlac teraz np półsyntetyk lub też full syntetyk?
Jest ktoś w stanie mi odpowiedziec na powyższe pytania gdyż nie wiem czy moge dalej jeździć samochodem?
Czy jest ktoś kto może mi doradzić w tej sprawie?? Jest to dla mnie dośc istotne, a wiem, że są tu osoby, które mają wiedze na ten temat
Wymieniaj. GL 5 w skrzyniach nieprzystosowanych uszkadza synchronizatory.
Kup olej 75W90 o normie 501.50 Gl4 lub GL4/5 najlepiej oryginał - jeden z najtańszych, około 40 zł za litr.
Kup olej 75W90 o normie 501.50 Gl4 lub GL4/5 najlepiej oryginał - jeden z najtańszych, około 40 zł za litr.