sprawdzenie stanu oleju w automacie AG4

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

SQSS
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: SQSS » pt mar 09, 2012 23:37

Witam.
Posiadam od niedawna Golfa IV 1,6 SR 1998 r. w automacie AG4.
W związku z tym, iż skrzynia posiada delikatny wyciek oleju ( oraz delikatnie podszarpuje i ma lekkie opóźnienia działania ) chciałbym sprawdzic jego poziom.
Potrzebuje informacji jak przeprowadzic procedurę sprawdzenia stanu oleju.
Nadmieniam, że skrzynia nie posiada miarki ( bagnetu) jak w mk III, jest tylko rurka z zatyczką.
W sieci jest tyle sposobów ile użytkowników dlatego chciałbym poszukać czegoś pewnego.
Chodzi mi aby ktos konkretnie powiedział co odkręcic i gdzie zajrzec aby ustalic prawidłowy stan
W sieci znalazlem filmik :
" onclick="window.open(this.href);return false;
6:02 minucie widac moment gdzie wymieniający olej określił widocznie jego odpowiedni stan, chcę dowiedzieć się czy jest to prawidłowa metoda ( choć po sposobie wymiany raczej nie sadzę )
Dziękuje za jakiekolwiek informacje.

I odrazu dodam, że tutaj niczego konkretnego nie odnalazłem:
Michał_1977 pisze:Szukajka gryzie?!
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&p=5426520" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » sob mar 10, 2012 11:56

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=451725" onclick="window.open(this.href);return false;

Ile razy kolego będziesz zakładał ten sam temat ????

Sprawdzasz - odkręcając ten korek - świecisz w okienko , a jeśli nie masz jak to patrzysz czy olej wycieka , jeśli nie możesz ubytek uzupełnić ot co.

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

SQSS
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: sprawdzenie stanu oleju w automacie AG4

Post autor: SQSS » sob mar 10, 2012 20:18

Haki pisze:http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=141&t=451725

Ile razy kolego będziesz zakładał ten sam temat ????

Sprawdzasz - odkręcając ten korek - świecisz w okienko , a jeśli nie masz jak to patrzysz czy olej wycieka , jeśli nie możesz ubytek uzupełnić ot co.
Tyle razy ile będzie ( moim skromnym zdaniem ) przedwcześnie przenoszony do Zsypu, jest chyba różnica pomiedzy działem Technicznym a Zsypem.

A wracając do tematu mówisz o sprawdzeniu odkręcając korek i świecąc w okienko ( chodzi o korek na przedniej ścianie skrzyni ? czy korek w stalowej misce olejowej skrzyni który jest z dołu ?)

Są to domysly na podstawie filiku czy uzupełniałeś już w ten sposób olej ?

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » sob mar 10, 2012 20:31

Filmu nawet nie oglądałem ... i nie miej do mnie pretensji ,ze tematy lecą do zsypu ... nie ja jestem modem kolego ...

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=123441" onclick="window.open(this.href);return false; zerknij w temacik .. może przeoczyłeś

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

SQSS
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: sprawdzenie stanu oleju w automacie AG4

Post autor: SQSS » sob mar 10, 2012 21:36

Haki pisze:Filmu nawet nie oglądałem ... i nie miej do mnie pretensji ,ze tematy lecą do zsypu ... nie ja jestem modem kolego ...

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=123441" onclick="window.open(this.href);return false; zerknij w temacik .. może przeoczyłeś
no i w tym właśnie rzecz, angielskiego nie znam na tyle aby odczytać wszystko dokładnie z podanego tematu :blush: ale widziałem go wcześniej, zobaczyłem jeszcze filmik który umieściłem w pierwszym poście a potem doszedłem do tematu:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=85&t=425385" onclick="window.open(this.href);return false;

pozwole sobie zacytować słowa kolegi prymusnmr
Haki pisze:12) zakręcamy odpowietrznik. Voila! - właśnie wymieniliśmy olej w automatycznej skrzyni biegów. Teraz sprawdzimy poziom oleju w przekładni głównej. Nie jest lekko, ale się da. W tym miejscu podziękowania dla kolegi mid1, którego opis przytaczam: Odepnij wtyczkę od impulsowego czujnika prędkości (znajduje się obok odpowietrznika przekładni głównej). Odkręć ostrożnie sam czujnik a następnie odkręć przedłużenie czujnika które wchodzi do wewnątrz skrzyni ( na jego końcu jest tryb odbiorczy). Właśnie na tym przedłużeniu można poznać czy oleju jest wystarczająco dużo. Jeśli jest to daj sobie spokój z tą wymianą. Ale jeśli już musisz to odessij strzykawką z rurką stary olej, wlej nowy, sprawdź poziom, pozakręcaj wszystko z powrotem i gotowe. Nie ma tam wiele miejsca więc trochę możesz się zmęczyć. Powodzenia
W tym samym opisie przeczytalem również
Haki pisze:5) bierzemy klucz nr 10 i odkręcamy dół miski olejowej (4 śruby w narożnikach). UWAGA! W misce wciąż znajduje się ok. 1l oleju, zatem ostrożnie przy zdejmowaniu żeby się nie oblać,
czy aby ten olej, który na filmiku przelewa się przez otwor spustowy to nie jest tylko reszta o której zacytowałem powyżej. Nie wiem czy da się zrozumiec to co napisałem. Jeżeli nie to będę się starał jeszcze wytłumaczyć.

Nie wiem, który opis sprawdzenia stanu będzie prawidłowy.

ps. nie mam pretensji do nikogo

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » ndz mar 11, 2012 08:21

Powodem delikatnego zrywania jest na 100% niski stan oleju.Jak chcesz sprawdzić stan oleju to odkręć korek w misce oleju(w skrzyni).Jest tam rurka,z której powinien kapać olej.Jak nie kapie to znaczy że masz niski stan oleju.Do uzupełnienia oleju sluży korek z czerwonym kołpakiem.Do tej skrzyni stosujemy olej typu:Dextron II.Ja na Twoim miejscu wymieniłbym sobie olej w skrzyni nie ma dużo roboty(potrzebny nowy filtr oleju,uszczelka i 3 litry oleju typu DextronII)

Jacek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”