Wymiana automatycznej skrzyni biegów na manualną

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

szlapa4
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: szlapa4 » sob wrz 10, 2011 00:31

Witam!
Choć jestem nowy i nie udzielałem się -bo na temat vw mało wiem - to piszę tu do Was w sprawie mojego sąsiada....otóż był on szczęśliwym posiadaczem fajnego golfa IV 1,9TDI 110KM z automatyczną skrzynią biegów.... i nagle przestała ona działać...szukaliśmy speca od tych skrzyń i wszyscy się wykręcali, że nie warto tego robić.... sąsiad wpadł na pomysł żeby przełożyć skrzynię biegów z innego TDI np 90KM i stąd moje pytanie czy można? Jakich oznaczeń skrzyń biegów szukać i gdzie to oznaczenie jest wybite? Co potrzeba żeby tę skrzynię podmienić? Czy da się? Sąsiad jest zdecydowany bo autko bardzo ładnie mu chodzi.... proszę o pomoc i serdecznie dziękuję
Pozdrawiam
Tomek

Sam chcę kupić golfa TDI bo cena paliwa nie pozwala posiadać auta na benzynę....

Fedor
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Wymiana automatycznej skrzyni biegów na manualną

Post autor: Fedor » sob wrz 10, 2011 10:54

Witam. Gdzies czytalem ze jest to mozliwe.Ale czy oplacalne? To nie tylko skrzynia ,rowniez mechanizmy zmiany biegow oraz oprogramownie silnika lub sam komputer sterujacy a co za tym idzie Immo kluczyki itd. Moze sie myle ale te informacje gdzies dawno przeczytalem. Byc moze mechanicy mieli racje.

szlapa4
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: szlapa4 » sob wrz 10, 2011 11:07

Znalazłem komplet co tylko potrzeba za 1200zł koło mnie ma gość auto bez prawa rejestracji...... cena dotyczy:
- łapy skrzyni z poduszką,
- skrzyni biegów ale chyba od 90KM
- linki z dźwignią zmiany biegów i tunelem o ile potrzebny
- koło dwumasowe z sprzęgłem i wysprzęglikiem
- pedały...
- rozrusznik
- półosie
Szczerze to tyle wiedziałem i wiem- dochodzi jeszcze przeprogramowanie coś w sterowniku- że nie ma automata, ale pisałem tu do Was to po to żeby dowiedzieć się co jeszcze żebym nie zapomniał o jakimś małym szczególe...... dlatego proszę o jak najwięcej i jak najszybszą odpowiedź

Sam chcę kupić golfa TDI bo cena paliwa nie pozwala posiadać auta na benzynę....

rafxxx
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: rafxxx » sob wrz 10, 2011 13:13

pominales, chociaz pewnosci nie mam ale SERVO ( mowie to na wlasnym doswiadczeniu z mk4 2003r. ATD Automat), bo malo danych podales o aucie( rocznik, oznaczenie silnika- przydaloby sie regulamin przeczytac troche, albo jak inni pisza posty)

mowisz cena 1200zl, a sam bedzie sasiad wymienial, bo jak komus zleci.... to moim zdaniem troche go to bedzie kosztowac, nie lepiej poszukac skrzyni automatycznej do tego silnika, chociazby na allegro? http://allegro.pl/skrzynia-automat-auto ... 10271.html" onclick="window.open(this.href);return false; ( tutaj daje jako przyklad aukcji pierwszej z brzegu), lub u innych handlarzy, moim zdaniem gra nie warta swieczki...

szlapa4
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: szlapa4 » sob wrz 10, 2011 14:11

silnik 1,9 TDI 110KM rocznik 98 hmm oznaczeń silnika nie znam, ale chyba mocowanie śrub jest takie same....we wszystkich TDI

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » ndz wrz 11, 2011 09:45

polosie sa te same wiec to odpada. Kodowanie sei zmieni fejsem najprostszym wiec spoko. Potrzeba wymienic lewarek zmiany biegów z linkami. dwumas lub zestaw jednomasowy, skrzynia manualna( to wiesz), zdaje sie lapy/poduchy skrzyni, rozrusznik, pedaly sprzegla z osprzetem itp. Troszke tego jest tak wiec czy to oplacalne.
Osobiscie udalbym sie do jakiegos dobrego mechanika a nie garazowca to ustali co padlo w tym automacie. Moze sterownik skrzyni, moze modul sterujacy skrzyni a moze poporstu kabloteka padła. Moze koszt naprawy nie jest jakis tam duzy.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

szlapa4
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: szlapa4 » ndz wrz 11, 2011 13:49

też nad tym myślałem...ba nawet mi przyszło na myśl że ma za mało oleju ale jeszcze z nim nie gadałem....wiecie jaki olej i gdzie go się wlewa- sprawdza?

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz wrz 11, 2011 22:04

A może napisz coś na początek dokładnie - co się dzieje ze skrzynią.... Już kiedyś kumpel też tak miał, że stwierdził, że: "tiptronic mu padł, nie opłaca się naprawiać, trzeba wymienić". Posiedziałem dwa wieczory, kumpel kupił drugi sterownik skrzyni, wymienił i zapomniał o całej usterce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”