Problem z biegami ...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Problem z biegami ...
Witam.Tak jak w temacie .Bardzo ciężko wrzucić pierwszy bieg i wsteczny.Najczęściej żeby to zrobić muszę wrzucić np "dwójkę" i dopiero na "jedynkę" .Co może być przyczyną? Dodam ze jest to golf V 2.0 TDI BKD skrzynia 6scio biegowa
Problem z biegami ...
Wyglada to na docisk ale zawsze tak robi
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
-
- Mały gagatek
Problem z biegami ...
Jezeli wystepuje tylko na cieplym to wina docisku Bo jak na sucho wlaczasz biegi to napewno wchodza
Swap instalacji z grupy VAG .
-
- Mały gagatek
Re: Problem z biegami ...
Tak na sucho wchodzą bez problemu.Co to jest ten "docisk" ? I jakie bokoło koszta naprawy czegoś takiego?Z góry dzięki za pomoc
Problem z biegami ...
Docisk to taka spręzyna talerzowa przykręcona do kola zamachowego na wale silnika. Aby go wymienic musisz wywalic skrzynię z autka a przynajmniej ją sporo odsunąć od silnika. Koszty nawet i do 1,5 tyś w zależności czy będziesz robic sam czy w aso. Ja bym jeszcze sprawdził mechanizm wybierania biegów. Jeżeli jest na linkach to może pomóc ich regulacja.
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
Problem z biegami ...
Mechanik nic nie stwierdził ;/ Dzis natomiast zauważyłem jakby było słychać coś takiego jakby powietrze jak jechałem wolno.....Po dojechaniu do domu stwierdziłem że po wciśnięciu sprzęgła słychać coś właśnie jakby powietrze przy silniku....Po puszczeniu sprzęgła to ustaje....choć niecałkowicie... Co to może być?? Pisze posta pod postem bo to może być związane z tymi biegami,a nie chce zajkładac nowego tematu
-
- Mały gagatek
Problem z biegami ...
Odpowie ktoś kto może mieć pojęcie co to może być?
jak się dobrze wsłucham to słyszę w okolicach przednich nadkoli jak by rytmiczmy głuchy dźwięk (jakby uderzanie powietrza w membranę głośnika)
jak się dobrze wsłucham to słyszę w okolicach przednich nadkoli jak by rytmiczmy głuchy dźwięk (jakby uderzanie powietrza w membranę głośnika)
-
- Mały gagatek
Problem z biegami ...
Nikt nie ma pomysłu ??Słychac to było tylko 2 x ,a jeżdze codziennie;/ .Czy jest sens wymieniać tylko łozysko oporowe,docisk i tarcze ,czy lepiej całosc razem z dwumasem?
-
- Mały gagatek
Problem z biegami ...
Odświeżam.... Problem nadal występuje.Silnik ogólnie dość głośno pracuje .Jeden mechanik mówi że to może być łożysko oporowe ,a drugi że skrzynia.134tys przebiegu ma auto;/ Jakieś pomysły?
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Problem z biegami ...
miałem też problem z wrzucaniem biegów nieparzystych 1,3 i 5 oraz wsteczny, winowajcą był wybierak /konik/ na skrzyni biegów, wyrobiły się w nim takie kule, musiałem podobnie wpierw wrzucić dwójkę lub czwórkę żeby potem móc wrzucić 1 czy 3, koszt nowego 500 zł w ASO, zdejmij linki z tego wybieraka i spróbuj ręką wrzucać biegi, jeśli to wybierak to powinien to robić i na zimnym i na ciepłym, bez różnicydrakodrako1 pisze: Bardzo ciężko wrzucić pierwszy bieg i wsteczny.
-
- Mały gagatek
Problem z biegami ...
U mnie problem tkwi raczej wczym innym bo tylko 1 i wsteczny .... Do tego ten dziwny dzwiek jak sie rozgrzeje.Może to tylko łozysko ;/?
Problem z biegami ...
Kolego miałem identyczny problem z wrzucaniem pierwszego i wstecznego biegu. Pomogła wymiana całego sprzęgła i łożyska oporowego. Jeżeli dwumas dobry to można zostawić.