Witam mianowicie mam taki problem stało to sie pare dni temu ,strasznie ciezko biegi wchodza nie mal z wielkim oporem i cos zaczelo dzwonic w silniku ,lecz gdy nacisne lekko pedal sprzegla wszystko wraca do normy nie dzowni i jest ok ,lecz strasznie biegi wchodza ciezko i wsteczny zgrzyta ,co moze byc przyczyna tego ?
martwi strasznie mnie te dzwonienie.
Pozdrawiam
Sprzęgło
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Sprzęgło
O jakim silniku mowa? Oznaczenie moc, vp czy pd ? To istotne ze względu na rodzaj mechanizmu wysprzęglającego 

- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Sprzęgło
Teraz pytanie czy to ALH czy AGR, jeśli ten pierwszy to możesz mieć uszkodzone dwumasowe koło zamachowe jeśli dodatkowo podczas jazdy czujesz wibracje, oraz nieprzyjemne stukanie podczas uruchamiania i gaszenia silnika.Rolo22 pisze:1.9 TDI 90 km rocznik 98
Jeśli chodzi o ciężko wchodzące biegi to sprawdź na początek wysprzęglik hydrauliczny jest na skrzyni biegów taki plastikowy czarny siłownik dochodzi do niego przewód hydrauliczny, pozostaje jeszcze łapa sprzęgła, czyli ramię które steruje sprzęgłem, już kilka razy na forum widziałem fotki popękanych łap i wtedy wszyscy skarżyli się na ciężko wchodzące biegi.