VW Bora automat - JATCO JF506E (VW 09A) - wymiana oleju ATF

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Re: VW Bora automat - wymiana oleju

Post autor: mssg1 » sob wrz 01, 2012 19:42

VCDS 11.3 bez problemu odczytał temp z ATF :pub:

VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]

szczyku

VW Bora automat - wymiana oleju

Post autor: szczyku » sob wrz 01, 2012 20:51

w końcu wymieniłeś olej :chytry: może jakaś foto porada dla tych skrzyń, bo sporo ich jest :bigok:

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mssg1 » sob wrz 01, 2012 21:22

Dajcie mi czas :D Dopiero zorganizowałem interfejs i soft i czytam :] No i dziś wyczyściłem garaż i przerobiłem go na warsztat z prawdziwego zdarzenia :satan: To będzie najbardziej wyczesany FAQ do tych skrzyń :D Będzie wesoło i merytorycznie :okej: Myślę, że olej wymienię jakoś za 1,5 miesiąca jak mi wybije 65 k km i starczy kasy bo teraz kupiłem narzędzi do przydomowego warsztatu za 3 k PLN i sie spłukałem trochę a mam do zdiagnozowania rolkę alternatora i coś z elektryką się dzieje w chłodne i wilgotne dni:los2: A jeszcze brakuje mi kluczy dynamometrycznych i stołu warsztatowego :/

No i nie mam jeszcze opisu wymiany oleju bo nie chce odkręcić tej śruby co trzyma wsteczny :/ Nie mam tez dokładnych danych co do temperatury ATF jaki musi mieć olej do kontroli poziomu :/ Olej już chyba namierzyłem i autoryzowaną firmę co go sprzedaje :pub: Dziś nawet przypadkiem obok niej przejechałem o okazało się, że mam do nich po drodze z pracy :smoke:

PS. 1 Będę też robić mega FAQ-a co do wymiany rozrządu :D
PS. 2 - Szczyku skąd jesteś ?

VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC

szczyku

Post autor: szczyku » sob wrz 01, 2012 23:03

mssg1 pisze:olej wymienię jakoś za 1,5 miesiąca
no to zmieszczę się z przebiegiem do zmiany u siebie :bigok: i tym razem sam zmienię :grin:
patrz na info koło avataru (którego nie ma) :bigok:

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mssg1 » sob wrz 01, 2012 23:29

A u Ciebie kiedy wymieniasz ? Ja pierwszą mam po 65 k km, ale jak trochę więcej przekulam to nic się nie stanie :]

szczyku

Post autor: szczyku » sob wrz 01, 2012 23:59

mssg1 pisze:A u Ciebie kiedy wymieniasz ? Ja pierwszą mam po 65 k km, ale jak trochę więcej przekulam to nic się nie stanie :]
auto kupiłem i miało nastukane 138, wymiana przy 140, teraz juz ma 178 i przydało by się wymienić :bigok: niby piszą co 60 tysięcy, ale parę złoty więcej mnie nie zabije :grin: a skrzynia jak się będzie cieszyć :hmm:

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mssg1 » ndz wrz 02, 2012 00:20

No właśnie dużo czytałem o tych wymianach. 138 k km nie w kij dmuchał, ale jak wymieniłeś i jest cacy to należysz do szczęściarzy i Ci nie nawaliła od czystego oleju i wypłukanego syfu :D Gratuluję :] A jaki olej spłynął po pierwszej wymianie ? :helm:

szczyku

Odp: Re: VW Bora automat - wymiana oleju

Post autor: szczyku » ndz wrz 02, 2012 03:00

mssg1 pisze:A jaki olej spłynął po pierwszej wymianie ? :helm:
czarny i smierdzacy spalenizna... auto kupilem przy tych kilometrach, a ze bylo serwisowane, a ze serwis nie uwzglednia wymiany oleju w automatach, to wyszlo jak wyszlo :mrgreen:

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mssg1 » ndz wrz 02, 2012 12:52

Uuuu jak spalenizną no to nie szału ni ma :/ A jak się sprawuje po wymiance ? Dzida i do przodu ? :] Sam wymieniałeś czy w warsztacie dałeś komuś ?

szczyku

Post autor: szczyku » ndz wrz 02, 2012 13:19

mssg1 pisze:Uuuu jak spalenizną no to nie szału ni ma :/ A jak się sprawuje po wymiance ? Dzida i do przodu ? :] Sam wymieniałeś czy w warsztacie dałeś komuś ?
pojechałem do serwisu asb :bigok: oni od razu wiedzieli że nie był wymieniany :hmm: zobaczyli tylko to że był serwisowany w aso :grrr:
na dzień dzisiejszy skrzynia sprawuje się bardzo dobrze i nie mam zastrzeżeń co do jej pracy :grin:

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mssg1 » ndz wrz 02, 2012 13:24

A wiesz może jakiego koloru olej miałeś zalany i/lub jaki Tobie zalali ? :chytry:

Znalazłeś może jakieś materiały do procedur wymiany oleju w naszych JATCO ? :]

szczyku

Post autor: szczyku » ndz wrz 02, 2012 14:19

mssg1 pisze:A wiesz może jakiego koloru olej miałeś zalany i/lub jaki Tobie zalali ? :chytry:
nie mam pojęcia, lecieli z 50 litrowej beczki :bigok:
mssg1 pisze:Znalazłeś może jakieś materiały do procedur wymiany oleju w naszych JATCO ? :]
tylko to: http://chomikuj.pl/szczyku/VW

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mssg1 » ndz wrz 02, 2012 19:21

Ok to wymienię pierwszy, żeby ładny FAQ zrobić :satan:

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mssg1 » wt wrz 04, 2012 10:40

Szczyku, z tych Twoich materiałów chomiczych wynika, że olej trzeba grzać do 50 st. C przy pomiarze ? :goof:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”