[mk4] Skrzynia biegów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Skrzynia biegów
Witam
Miesiąc temu kupiłem Golf'a4 Benzyna 16 SR i wczoraj już problem.
Mianowicie skrzynia biegów.. jedynkę wbić ciężko, dwójkę troszku lepiej, trójkę jeszcze lepiej itd itd czyli co wyższy bieg jest super. Wsteczny też super.
Pytanie, w czym problem.. czy już skrzynia do wymiany? Jaki koszt?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Miesiąc temu kupiłem Golf'a4 Benzyna 16 SR i wczoraj już problem.
Mianowicie skrzynia biegów.. jedynkę wbić ciężko, dwójkę troszku lepiej, trójkę jeszcze lepiej itd itd czyli co wyższy bieg jest super. Wsteczny też super.
Pytanie, w czym problem.. czy już skrzynia do wymiany? Jaki koszt?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
[mk4] Re: Skrzynia biegów
Ten typ tak ma u mnie też ciężko jedynka wchodzi,jak nie zgrzyta do git malina
Nie zgrzyta. Ale jak ruszać.. z dwójki?
Do wczoraj było ok, potem zrobiłem 300km i problem.
Dziś się przejechałem i zauważyłem ze jak złapię drążek i pociągnę do góry, to wtedy jedynka jak miodzio, jak po maśle wchodzi
Do wczoraj było ok, potem zrobiłem 300km i problem.
Dziś się przejechałem i zauważyłem ze jak złapię drążek i pociągnę do góry, to wtedy jedynka jak miodzio, jak po maśle wchodzi
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
Właśnie sprawdziłem faktycznie jak się do góry pociągnie to lżej wchodzi hmm trzeba będzie to rozebrać może coś się wytarło
Ja nie mam jak sprawdzić.. nie mam nawet garażu by to rozebrać
Jak znajdziesz przyczynę to prosiłbym o info.
Byłbym bardzo wdzięczny.
Jak znajdziesz przyczynę to prosiłbym o info.
Byłbym bardzo wdzięczny.
Jakie linki?
Ja myślę by wziąć lewarek i podnieść tylną część skrzyni biegów tak na 3-4mm i sprawdzić. Może jakoś opadł?
Ja myślę by wziąć lewarek i podnieść tylną część skrzyni biegów tak na 3-4mm i sprawdzić. Może jakoś opadł?
Masz mechanizm wybierania biegów za pomocą linek tzn lewarek od biegów połączony jest z mechanizmem na skrzyni za pomocą linek. Poczytaj tematy o regulacji tych linek.
odgrzeję temat. U mnie też ciężko jedynka i wsteczny wchodzi. Trzeba pomachać lewarkiem i wchodzi. Często pomaga przeładowanie na 2-gi bieg i jest ok. Na zapalonym silniku gorzej, na wyłączonym w zasadzie podobnie. Czy ma ktoś sprawdzony sposób regulacji? Byłbym wdzięczny za sugestie. Zastanawiam się czy nie narobię więcej szkody niż pożytku.
1,9 TDI, ALH, 90KM - MKIV, L041
Panowie nie wiem jak w MK4 ale u mnie w MK3 przy podobnych objawach okazało się że zużyły się tuleje prowadzące wałek od drążka skrzyni do mechanizmu wrzucania begów, wystarczyło kupić zestaw naprawczy (kilka takich pierdołek) i wymieć właściwie jedną tuleję i problem zniknął. ale to w MK3, może u was są jakieś prowadnice które się wytarły lub jakieś linki naciągnęły.
Czasem uda się bez problemu wrzucić jedynkę lub wsteczny. Jakieś 30 tys temu wymieniłem sprzęgło i dwumasę luk.
1,9 TDI, ALH, 90KM - MKIV, L041
Zmieniałem ostatnio oleum w Golfie 4, benzyna 1,6. Ale rzecz o tym, że w bańkach oleju była rurka, którą można było wlewać do otworu w skrzyni. Nie trzeba było lejka i drugiej osoby z góry. Wchodzi ok. 1,8 l, więc w jednej bańce zostało i można było elegancko zatkać i schować rurkę z powrotem w bańkę. Fajny patent.
-
- Nowicjusz
- Auto: Mk4
- Silnik: BCB
Witam,koledzy czy ktos moze przeszczepiał skrzynie z mk4 2.0 8v do mk4 1.6 16 v?