bora ajm pytanie do posiadaczy dwumasy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
Witam posiadam bora ajm 2001 rok, skrzynia 6 biegów. Po zakupie w zeszłym roku miałem taki objaw przy parkowaniu auta i długo wciśniętym sprzęgle iż zaczynało brać od dołu, ze względu
ze względu na to iż sprzęgło nigdy nie było wymieniane zrobiłem
-komplet tarcza, docisk
-łożysko hydrauliczne
teraz zrobione jakieś 15000 i od wymiany jest to samo, sugestie?
(pisze z telefonu więc może za krótko opisałem,
np cofam i wiadomo że nie puszczam sprzęgła do końca i tak po 20 metrach jazdy na poł sprzęgle bierze w danym momencie od dołu, puszczam wciskam ponownie i jest ok)
ze względu na to iż sprzęgło nigdy nie było wymieniane zrobiłem
-komplet tarcza, docisk
-łożysko hydrauliczne
teraz zrobione jakieś 15000 i od wymiany jest to samo, sugestie?
(pisze z telefonu więc może za krótko opisałem,
np cofam i wiadomo że nie puszczam sprzęgła do końca i tak po 20 metrach jazdy na poł sprzęgle bierze w danym momencie od dołu, puszczam wciskam ponownie i jest ok)
Ostatnio zmieniony ndz kwie 27, 2014 23:14 przez specWROC, łącznie zmieniany 1 raz.
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
Masz na myśli hydrauliczne łożysko oporowe??to zostało zmienione a wysprzęglik cóż to
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Może przepuszczać pompka sprzęgła.specWROC pisze:np cofam i wiadomo że nie puszczam sprzęgła do końca i tak po 20 metrach jazdy na poł sprzęgle bierze w danym momencie od dołu, puszczam wciskam ponownie i jest ok)
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
mechanik powiedział że to normalne przy dwumasie ale coś mi się nie chce wierzyć, gdzie szukać owej pompki sprzęgła?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tam gdzie masz pedał sprzęgła to jest i pompka sprzęgła a hydro łożysko [siłownik sprzęgła z łożyskiem]jest przy skrzyni.
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
Dziś podczas parkowania i długo wciśniętym sprzęgle brało coraz niżej aż wkońcu nie mogłem wrzucić biegu i pedał został na dole. Nogą pociągnąłem je do góry i wszystko było ok.
Rozmawiałem z mechanikiem zaczynam od odpowietrzenia i jeśli to nie pomoże wymienię pompę sprzęgła.
Rozmawiałem z mechanikiem zaczynam od odpowietrzenia i jeśli to nie pomoże wymienię pompę sprzęgła.
Odkopię temat.
Posiadam również silnik AJM, jednak w Golfie. Wczoraj miałem trasę, przez ponad 150km jechałem autostrada, i podczas zjazdu z autostrady, wciskam sprzegło w celu zmiany biegu, a sprzęgło zostaje w podłodze. Ruch pedału sprzęgla ograniczył się do jakiś 5 centymetrów. Biegi wchodziły BARDZO cieżko. Jednak odciągnałem nogą ten pedał i wrócił do swojego poziomu, i do tej pory działa dobrze. Jakiś sugestie? Dodam iż auto ma nalatane 270 tyś. Auto posiadam od 4 lat, nie wymieniane było sprzęgło i dwumasa.
Posiadam również silnik AJM, jednak w Golfie. Wczoraj miałem trasę, przez ponad 150km jechałem autostrada, i podczas zjazdu z autostrady, wciskam sprzegło w celu zmiany biegu, a sprzęgło zostaje w podłodze. Ruch pedału sprzęgla ograniczył się do jakiś 5 centymetrów. Biegi wchodziły BARDZO cieżko. Jednak odciągnałem nogą ten pedał i wrócił do swojego poziomu, i do tej pory działa dobrze. Jakiś sugestie? Dodam iż auto ma nalatane 270 tyś. Auto posiadam od 4 lat, nie wymieniane było sprzęgło i dwumasa.
Jest MK III GTI 2e :)
Jest MK IV Highline AJM :)
Jest MK IV Highline AJM :)
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
Temat można zamknąć wymieniona pompa sprzęgła znajdująca się nad pedałem