Wcześniej napisał ,że krawężnikjhosef pisze:Ja bym nie spawał. Sama z siebie nie pękła. Jakbym już miał ją wyciągać do spawania to od razu założył bym używkę.
Napisałeś że:Gdzie dokładnie? Uderzyłeś o coś ostatnio, kamień, krawężnik?popękana w trzech miejscach
Golf IV 1.9SDI problem ze skrzynią biegów-proszę o pomoc :(
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Golf IV 1.9SDI problem ze skrzynią biegów-proszę o pomoc
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Golf IV 1.9SDI problem ze skrzynią biegów-proszę o pomoc :(
Skrzynia biegów w sdi to pewnie ta sama która jest montowana w 1.4 i 1.6. Przed 2002 rokiem odpadają łby nitów w kole talerzowym mechanizmu różnicowego. Dzieje się to niemal bezobjawowo. Urwane części nie mają się gdzie zmieścić i rozwalają obudowę . W benzynowym 1.6 jedyny objaw jaki miałem to lekkie szarpanie przy rozpędzaniu w niskich obrotach 1500-2500 obrotów a olej już kapał. Wyjąłem skrzynię ,rozebrałem i... obudowa pęknięta (spawanie 150zł) zerwane 3 nity zmielone na drobne( 8 śrub na allegro 90zł) uszkodzone łożysko na wałku atakującym ( u tego samego sprzedającego 55zł) do tego 2 litry oleju i można składać. Przy okazji warto wymienić uszczelniacze. Skrzynia niezbyt skomplikowana, wszystko pasuje w swoje miejsce,przy słabej pamięci warto zrobić sobie zdjęcia. Konieczny solidny zestaw kluczy.