Mam taki problem, dzisiaj przy wymianie filtra, zobaczyłem u mnie taką dziurę na sprzęgło jak niżej. Zbiega się to z odczuciem które towarzyszy mi od niedawna, mianowicie skrzynia chodzi jakby gorzej. Auto mam dwa lata i na początku biegi wchodziły jak w masło. Byłem w zeszłe wakacje w Chorwacji i zdarzyła mi się sytuacja, że stałem na parkingu i musiałem wyjechać na wstecznym. Za każdym razem jakbym nie wrzucił wchodziła jedynka, w końcu od próbowania oparłem się zderzakiem o ścianę i pupa. Dopiero wypchnęliśmy go kawałek do tyłu i wsteczny wskoczył. Przez zimę miałem spokój, zrobiło się cieplej i znowu zdarza mi się ,że wbija mi się 1 zamiast wstecznego. Dzisiaj wracałem do domu i dwa razy podczas wrzucania 1 (na sprzęgle) zgrzytneło. Ktoś to przerabiał? Może jakaś woda naleciała do tej komory sprzęgłowej? Pomoże wymiana oleju?
Dziura w obudowie sprzęgła, pogorszenie pracy skrzyni
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ten otwór to otwór przez który ustawia się położenie tłoka na pierwszym cylindrze w GMP - ogólnie powinna być tam taka zaslepka tworzywowa. Co do pogorszenia wybierania biegów to poczytaj tematy o kalibracji linek oraz o wybierakach i obcinających się frezach na nich.
Jeśli zgrzyta przy wrzucaniu biegu to może być sprzęgło. Ale wtedy mogłoby się to objawiać na każdym biegu i praktycznie za każdym razem. Jeśłi problem leży w skrzyni, chociażby w synchronizatorach, to gdy silnik chodzi na niskich obrotach, wciśniesz i puścisz sprzęgło i dopiero wbijasz bieg, to powinno być ok. Jeśli problem z wrzucaniem pojawia się gdy auto się toczy, to może być synchronizator. Problemy z 1 zamiast R, to jak już napisał marcin7x5, regulacja.
Jeśli się pomyliłem, to kulturalnie zwróć mi uwagę. Wiem, że nie jestem nieomylny.
Niedrogi warsztat Łódź - pisz PW
Niedrogi warsztat Łódź - pisz PW
Zaraz gdzieś pojadę to to sprawdzę. Ten zgrzyt pojawił się gdy auto stało. Tylko dwa razy, później już perfidnie próbowałem ,żeby znowu zgrzytnął, wrzucałem szybko, powoli no i więcej się nie pojawił. Tak się zastanawiam czy w tych dwóch przypadkach po prostu nie wcisnąłem pedału do końca. To AGR z początku produkcji i podobno jest tutaj pancerne sprzęgło 282.