fontanna ze skrzyni..
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
fontanna ze skrzyni..
Witam.wczoraj jadąc sobie spokojnie usłyszałem lekki huk,myślałem że na cos najechałem.po przyjeździe patrze a tu pełno oleju pod autem.odpalam patrzę a tu olej w miejscu tej zaślepki gdzie jest wieniec wyrzuca dosłownie olej!od jakiegos czasu przymierzałem się do wymiany sprzęgła bo już dziwnie brało raz wyżej raz niżej i do tego drżało przy ruszaniu.Domyslam się że poszedł pewnie uszczelniacz,tylko pytanie czy jest sens pakować tą samą skrzynie jesli tak cos hukło,a z olejem wyleciały tak jakby kawałki trybików...skrzynia i sprzęgło prawdopodobnie jeszcze oryginał {300tyś].biegi o dziwo wchodzą normalnie choć tarcz cała jest w oleju,czy jest szansa zamknąć sie w naprawie w tyś złotych?silnik 1z skrzynia na linki..
Re: fontanna ze skrzyni..
Upewnij się czy to przypadkiem nie olej z silnika. Może puścił uszczelniacz wału korbowego.
fontanna ze skrzyni..
To kolego mam do Ciebie kiepską informację, najprawdopodobniej rozwaliło Ci obudowę skrzyni, mianowicie wysunęła się ośka satelity z mechanizmu różnicowego i uszkodziła obudowę. To częsta przypadłość tych skrzyń, poczytaj na forum.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
fontanna ze skrzyni..
jestem po wyjęciu skrzyni i tak jak napisał krzycho wywaliła obudowę ośka .rozglądam się po szrotach za skrzynią i wszędzie słyszę"nie ma"na allegro znalazłem ale to takie kupowanie kota w worku...biorę się za sprzęgło i zastanawiam się nad wymianą uszczelniacza od strony silnika.jest sens czy zostawić to jak jest nic się nie poci
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
fontanna ze skrzyni..
jednak wymieniłem bo i tak na wierzchu.wymieniłem też wszystkie trzy uszczelniacze w skrzyni.dla potomnych gdyby ktoś kiedyś potrzebował rozmiary{w moim przypadku po nr skrzyni nie potrafili mi dobrać uszczelniaczy i musiałem wydobyć stare}no więc tak:przy skrzyni o nr 02a 301 107b i silniku 1z występują:uszczelniacz tyłu wału-85-105-12{068103051g}uszczelniacz wałka zdawczego skrzyni-21.8-35-7 uszczelniacze półosi[pod flanszą} 48-62-7/6.5 {084-409-189b}
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
fontanna ze skrzyni..
interesowały by mnie jeszcze momenty dokręcenia zamachu i docisku sprzęgła .zamach dokręcałem pneumatem+klej na śruby, ale tych od docisku boję się potraktować żeby nie zerwać gwintu.i jeszcze jedno:nie mam zbytnio czym wycentrować tarczy ,ustawiłem ją na oko za pomocą bolca o średnicy wałka czy to przejdzie przy wkładaniu skrzyni??
fontanna ze skrzyni..
Zamach dokręca się momentem 60Nm a drugi etap to dokręcenie śrub o 90st. Stosować należy nowe śruby
Docisk dokręca się momentem 25Nm.
Docisk dokręca się momentem 25Nm.
Jak masz dobre oko to przejdzienie mam zbytnio czym wycentrować tarczy ,ustawiłem ją na oko za pomocą bolca o średnicy wałka czy to przejdzie przy wkładaniu skrzyni??