Golf IV 1.9SDI problem ze skrzynią biegów-proszę o pomoc :(

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
charlize
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: charlize » pt lut 03, 2012 23:21

Witam!

Posiadam VW Golfa IV 1.9 SDI 1998 rok. Dziś zauważyłam, że cieknie mi olej ze skrzyni biegów oraz że jest ona popękana w trzech miejscach. :-(
W związku z tym mam kilka pytań:
1) Z jakiego powodu mogła pęknąć skrzynia biegów w 3 miejscach? Czy to możliwe, że od mrozu (-28stopni)? Czy mogło to być od jakiegoś mechanicznego uderzenia?

2) Czy obudowę skrzyni biegów można pospawać? Jeśli tak, to jak? Czy spaw wytrzyma tak niską temperaturę, jaka jest tej zimy?

Proszę o szybką odpowiedź
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob lut 04, 2012 12:45 przez charlize, łącznie zmieniany 1 raz.

wojtas46
Forumowy spamer :)

Golf IV 1.9SDI problem ze skrzynią biegów - proszę o pomoc

Post autor: wojtas46 » sob lut 04, 2012 08:21

Popękała raczej od jakiegoś uderzenia , choć mróz też ma na to wpływ , można pospawać aluminium , kumpel ma pospawaną i przejeżdził już 2 zimy , wszystko z jego skrzynią oki

Awatar użytkownika
charlize
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: charlize » sob lut 04, 2012 11:23

Dwa razy zaczepiłam podwoziem o krawężnik przy zjeżdżaniu z wysokiego krawężnika w czwartek. Ale wtedy nie zauważyłam, żeby olej ciekł, tylko coś stukało. Natomiast następnego dnia zauważyłam duża plamę oleju. To było po nocy, gdy było prawie -30 C. I zastanawiam się nad przyczyną.

Czyli nawet jak jest popękana w kilku miejscach, to można ją pospawać. Ciekawe ile za to weźmie spawacz, ktoś się orientuje?

Bałam się, że będę musiała wymieniać całą skrzynię lub obudowę.

wojtas46

Post autor: wojtas46 » sob lut 04, 2012 12:27

charlize, podjedż do zakladu zajmującego się tego typu naprawami i się zorientujesz , ponadto powiedzą czy trzeba wyjmować skrzynkę

Awatar użytkownika
charlize
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: charlize » sob lut 04, 2012 12:39

wojtas46, dzięki za odpowiedzi :-) .Tylko, że samochód mam rozkręcony i traci dużo oleju i później silnik piszczy. Więc nici na razie z podjeżdżania. Chyba wezmę kogoś by wyjął skrzynię i zawiozę ją do pospawania, o ile to dobry pomysł???

wojtas46

Post autor: wojtas46 » sob lut 04, 2012 15:48

charlize, chyba że śpisz na kasie , to wtedy nowa(używana) skrzynia

Awatar użytkownika
charlize
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: charlize » sob lut 04, 2012 16:57

No właśnie nie śpię na kasie. Za spawanie chce 80zł, więc spoko. Mam nadzieję, że to długo wytrzyma.

edit:
Czy da się rozpołowić skrzynię biegów w 1.9SDI, bo wydaje mi się, że jest zgrzewana na wałkach i się nie da.

pomysłowy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pomysłowy » ndz lut 05, 2012 11:36

charlize tylko zobacz ten spaw bo dużo partaczy jest w tym kraju co wydaje im sie że umieją spawać spaw na aluminium powinien wyglądać jak byś na kartce papieru narysowała kółka układająć kółka na siebie lecz żeby były przesunięte wobec siebie ,spaw powinien być prosty oczywiście prowadzony po szczelinie pęknięcia ,nie ma mowy o żadnyspawaniu punktowym bo spaw nie wytrzyma bo bedzie mały przetop aluminium .Prosto mówiąc spaw ma wyglądać jak przewrucone domino nadlewy mają nachodzić na siebie .powodzenia ze skrzynią

Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Misza1122 » ndz lut 05, 2012 12:29

Hmmm skrzynia pójdzie zapewne do wyjęcia. Ponieważ będą musieli ja obrócić, żeby resztki oleju ściekły na przeciwna stronę. Hmm najlepiej było by jak byś pokazała fote tego pęknięcia. W tedy by dało się powiedzieć od czego mogło by być. A co do spawania obudowy skrzyni... to naprawa na jakiś czas. Ponieważ element spawany musi być idealnie wyczyszczony. A w tym przypadku może być ciężko bez rozbierania. Jest też przecież możliwość wymiany samej obudowy. Tylko trzeba kogoś kto to złoży i nie spartoli.

Awatar użytkownika
charlize
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: charlize » ndz lut 05, 2012 12:57

Czy da się rozpołowić skrzynię biegów w 1.9SDI, bo wydaje mi się, że jest zgrzewana na wałkach i się nie da?

Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Misza1122 » ndz lut 05, 2012 13:14

Hmm ja się jeszcze nie spotkałem ze skrzynia nie rozbieralną. Chodź ciężko mi powiedzieć bo nie widziałem skrzyni z SDI. Znaczy nigdy nie zwracałem uwagi na jej budowę:D Ale wątpię, że się nie da.

Awatar użytkownika
charlize
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: charlize » pn lut 06, 2012 16:29

A czy ktoś wie czy skrzynia od polo 1.9 SDI będzie pasować do golfa 1.9sdi??

maroMKIVsdi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maroMKIVsdi » śr lut 22, 2012 21:27

Skrzynia z Polo jest pewnie sterowana na linki, wiec do golfa pasować nie będzie.Proponuje pospawać ta skrzynie którą masz jeśli dobrze ci chodziła, bo nigdy nie wiadomo co kupisz, a już te regenerowane są na prawdę "warte polecenia" . Tylko do spawania trzeba skrzynie wymontować i rozebrać żeby usunąć cały olej i syf z wewnątrz i wtedy można spawać -obustronnie oczywiście. Sam przerabiałem ten temat i trochę z tym zabawy jest. Mogę podesłać ci parę fotek co i jak w środku wygląda. A może przyczyna jest urwany nit na mechanizmie różnicowym. Po rozebraniu na pewno wszystko wyjdzie na jaw :D

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » czw lut 23, 2012 09:57

Ja bym nie spawał. Sama z siebie nie pękła. Jakbym już miał ją wyciągać do spawania to od razu założył bym używkę.
Napisałeś że:
popękana w trzech miejscach
Gdzie dokładnie? Uderzyłeś o coś ostatnio, kamień, krawężnik?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”