Biegi wchodzą na dwa

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dominik88.22
Użytkownik
Użytkownik

Biegi wchodzą na dwa

Post autor: dominik88.22 » śr gru 22, 2010 14:21

Witam golf IV 1.6 AKL i otóż zaczne od początku że biegi wchodzą bez żadnych zgrzytów nic nie treszczy nie puka itp tylko poprostu jak zmieniam biegi to tak jakby cos go blokowało i muszę wycofać drążek lub wcisnąć ponownie sprzegło i wchodzi ok, i to też nie jest zawsze , naj częściej wystepuje to przy dwójce i trójce. wymieniałem już olej w skrzyni a dolegliwośc jeśli mogę to tak nazwać ( bo nie przeszkadza w niczym tylko denerwuje ) jest już od około roku i chcę się dowiedzieć wkońcu co może być porzyczyną tego?? :)

sebeszczen
Nowicjusz
Nowicjusz

Biegi wchodzą na dwa

Post autor: sebeszczen » śr gru 22, 2010 22:04

witam mam pytanko posiadam golfa 3 i zakleszcza mi się bieg 2,4 na pewno nie obejdzie się bez rozbierania skrzyni to rzecz pewna ale co jest przyczyna tych zakleszczeń które części w skrzyni padły???aha olej sprawdzałem jest w porządku

Awatar użytkownika
SYPEK
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: Biegi wchodzą na dwa

Post autor: SYPEK » sob gru 25, 2010 23:41

dominik88.22 pisze:Witam golf IV 1.6 AKL i otóż zaczne od początku że biegi wchodzą bez żadnych zgrzytów nic nie treszczy nie puka itp tylko poprostu jak zmieniam biegi to tak jakby cos go blokowało i muszę wycofać drążek lub wcisnąć ponownie sprzegło i wchodzi ok, i to też nie jest zawsze , naj częściej wystepuje to przy dwójce i trójce. wymieniałem już olej w skrzyni a dolegliwośc jeśli mogę to tak nazwać ( bo nie przeszkadza w niczym tylko denerwuje ) jest już od około roku i chcę się dowiedzieć wkońcu co może być porzyczyną tego?? :)

Miałem taki problem w polo 6n tzn 1 wchodziła bardzo ciężko, czasami po kilka razy trzeba było wbijać, u mnie wystarczyła regulacja na cięgiełkach, nie wiem jak to tam dokladnie w mk4 wygląda, mechnikiem nie jestem a tak się składa że też mam obecnie mk4 1.6 :P w każdym razie w moim polo wystarczyła regulacja na cięgiełkach.

pozdro

MOJE MK3 GTI 20 JAHRE ---> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=451124&p=5438799#p5438799

wujkodja
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wujkodja » wt sty 04, 2011 17:26

pomocy,w moim MK4 zakleszczyły się biegi wbiłem na 1 zostawiłem auto na 2 godziny ,teraz nie moge wybić na luz ,nie wiem co jest ?

Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: guziolek » wt sty 04, 2011 21:54

wujkodja pisze:pomocy,w moim MK4 zakleszczyły się biegi wbiłem na 1 zostawiłem auto na 2 godziny ,teraz nie moge wybić na luz ,nie wiem co jest ?
Odpalałeś, ruszałeś autem, nadal zblokowane? Może gdzieś nabiło się śniegu i zamarzło, bo jakoś to się dziwne wydaje?

Szugar
Nowicjusz
Nowicjusz

Biegi wchodzą na dwa

Post autor: Szugar » wt sty 04, 2011 22:47

A więc wytłumaczę dokładnie co jest grane, bo to był post w mojej sprawie. Sytuacja wyglądała tak Rano jechałem do pracy odcinek 2km, wszystko biegi wbijały się ładnie bezproblemowo, po pracy wróciłem do domu i zostawiłem autko na parkingu, po paru chwilach chciałem podjechać gdzieś i wbiłem wsteczny elegancko, potem 1 ale nie wyrobiłbym i jeszcze raz chciałem wbić wsteczny i właśnie od tej pary jakby się zakleszczyły, nie dam rady wbić żadnego innego biegu nawet nie zbije go na luz, sprzęgło to nie jest bo kiedy naciskam go to auto zachowuje się prawidłowo kiedy popuszczam auto rusza, czyli sprzęgło gra, brak oleju w skrzyni też wykluczam bo biegi cały czas dobrze się zmieniały, a pozatym nawet jakby brakowało oleju to i tak bieg można zmienić ale ciężko itd. więc jeśli ktoś by wiedział co to może być bardzo będę wdzięczny. pzdr.

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Biegi wchodzą na dwa

Post autor: Shmatan » wt sty 04, 2011 22:51

U mnie zakleszczył się tak wsteczny - musiałem go wyciągnąc wysprzęglając kiedy ktoś bujał mi przód-tył wyłączonym samochodem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”