sprzeglo czy skrzynia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
sprzeglo czy skrzynia
witam,mam nastepujacy problem: gdy np. podjezdzam do swiatel zatrzymuje sie i chce szybko wrzucic 1-szy bieg to przy jego wlaczaniu cos wydaje taki dziwny dzwiek(tak jak bym bez sprzegla chcial go wlaczyc).sytuacja zmienia sie gdy wcisne sprzeglo i zaczekam te 2-3 sek i wtedy jest ok bieg ladnie wchodzi.w czym probllem jest? dzieki i pozdrawiam
sprzeglo czy skrzynia
pewnie skrzynia , może za dużo go przeciągałeś na jedynce ? drugi bieg też się przycina ? spróbuj pojeździć bardzo delikatnie ... miałem coś podobnego i zacząłem mniej go dusić i wróciło do normy
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
sprzeglo czy skrzynia
to by wyglądało na synchronizatoranimag18 pisze:sytuacja zmienia sie gdy wcisne sprzeglo i zaczekam te 2-3 sek i wtedy jest ok bieg ladnie wchodzi
Ja mam u siebie walnięty synchronizator drugiego biegu (objawy identyczne jak u Ciebie - szybka zmiana biegu = zgrzyt) i przelatałem tak już 40kkm czyli można z tym jeździć, tylko unikać zgrzytów ;]
sprzeglo czy skrzynia
A moze wybierak ma lekkie luzy gdzies ? Chociaż wybierak odpowiada za biegi gorne i dolne , wszystkie na raz wiec jesli to by był wybierak to miałbys problem nie tlyko z jedynka ale i 3 i 5 i nawet wstecznym bo to są biegi górne
Ale nie zaszkodzi sprawdzic
Ale nie zaszkodzi sprawdzic
-
- Ma gadane
- Kontakt:
sprzeglo czy skrzynia
jak najbardziej mozna z tym jezdzic,tylko wkurza mnei ze nie moge wrzucic szybko biegu.a co do 3-ciego biegu to lubi sie przyciac tez:P a owy synchronizator ile kosztuje?
sprzeglo czy skrzynia
Synchronizator pewnie niewiele w porownaniu do ogromu pracy ktory trzeba wlozyc w jego wymiane.
A olej w skrzyni sprawdzales?
Synchronizator potrzebuje prawidlowego poziomu oleju do poprawnej pracy.
A olej w skrzyni sprawdzales?
Synchronizator potrzebuje prawidlowego poziomu oleju do poprawnej pracy.
-
- Użytkownik
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Re: sprzeglo czy skrzynia
WItam
A moze to problem z wysprzęgleniem. Wiadomo nie od dzis ze jak zgrzyta 1 lub "r" to mozliwe ze juz sprzęgło pada. A moze CSC tez juz pada i dlatego ma opózninianą reakcje. Wymienić synchronizator biegu 1i 2 to trzeba rozebrać całą skrzynie do podstaw. Pózniej wałek OP tez trzeba rozebrać do podstaw. Jak sie nie ma pojecia i odpowiedniego sprzętu to jest tragiczna praca. A w warsztacie pewnie zawołają sporą kase. No i tu synchronizator nie jest taki wcale tani bo składa sie z 3 części.
Pozdro
ZC
A moze to problem z wysprzęgleniem. Wiadomo nie od dzis ze jak zgrzyta 1 lub "r" to mozliwe ze juz sprzęgło pada. A moze CSC tez juz pada i dlatego ma opózninianą reakcje. Wymienić synchronizator biegu 1i 2 to trzeba rozebrać całą skrzynie do podstaw. Pózniej wałek OP tez trzeba rozebrać do podstaw. Jak sie nie ma pojecia i odpowiedniego sprzętu to jest tragiczna praca. A w warsztacie pewnie zawołają sporą kase. No i tu synchronizator nie jest taki wcale tani bo składa sie z 3 części.
Pozdro
ZC
-
- Ma gadane
- Kontakt:
sprzeglo czy skrzynia
oleju nie sprawdzalem ,bo nie wiem jak sie go sprawdza w skrzyni. Zimny Chirurg ,a spora kasa tzn. ile to jest?
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: sprzeglo czy skrzynia
to narazie chyba podziekuje:DQto pisze:animag18, u mnie za dwa synchronizatory + robocizna chcieli 1200zł.