bylo gt17 jest vnt20 (sie stroi sie) - 1.6TD tuned by Euglen
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Moje gratulacje!! rewelacja! Opisz gdzieś dokładnie jak wygląda montaż takiego turba bo moja turbina już siada i szykuję się do regeneracji albo wymiany
[url=http://www.motofirma.pl/bsp,f165af1ba51506,e898b25902e6b6,adam16v-VW-Golf-16TD.html][img]http://www.motofirma.pl/upload/spalanie/icons/e898b25902e6b6_1.gif[/img][/url]
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
sam sobie odpowiedziales, mniejsze turbo - wiekszy moment na doleTomallus pisze:Co do tytułowego 1.6 - czy moc nie powinna iść jeszcze, pod koniec, do góry?
Moment masz jak 170KM Jetta, ale w niej dużo większe mody i większe turbo VNT.
wieksze turbo - wiekszy lag, mniejszy moment na dole, ale za to na gorze duzo lepiej
dlatego adam16v, jesli vnt to polecam gt20, mozna dopiero wykorzystac potencjal pompy 10mm a jest on niemaly.
ale bez hardcore, takie turbo jak Euglena do jazdy na codzien to bajka
[ Dodano: Wto Mar 27, 2007 6:53 pm ]
Cinek, z calym szacunkiem, jak Euglen sie upora z jeszcze jednym klopotem to seryjny AFN w mk2 bedzie mogl wachac dymek, doslownie
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
standardowe, ale dziś założyłem Ate Power Disc 239x12 i klocki Ferodo i jest poprawa, jeszcze teraz zmienię pompę hamulcową na większą i wtedy zobaczymy co będzieKrzylu pisze:heble masz oryginalne?
Tomallus pisze:Co do tytułowego 1.6 - czy moc nie powinna iść jeszcze, pod koniec, do góry?
właśnie o tym kłopocie mówi Zaprzal
Poniżej zamieszczam schemat instalacji sterującej turbosprężarką:
1 i 2 idą do diody 3 i 4 idą do włącznika. Wszystko działa w ten sposób, że w momencie przykręcenia kluczyka w stacyjce zostaje podane napięcie na elektrozawór i podczas pracy silnika powietrze "przechodzi" bezpośrednio do "gruszki" przy turbosprężarce - stopniowe ograniczanie ciśnienia - regulacja max ciśnienia naciągniem sprężyny w gruszce, w momencie przełączenia włącznika elektrozawór zostaje zamknięty (odcięte zasilanie) i zapala się dioda-powietrze przechodzi przez MBC wysterowany na ciśnienie jakie sobie życzymy
PS. Na schemacie jest wastegate a nie gruszka, bo to stary rysunek tak jeździlem na K14 i nie chciało mi się przerabiać rysunku
Ostatnio zmieniony wt mar 27, 2007 20:10 przez euglen, łącznie zmieniany 1 raz.
Ooo, to mysle ze jeszcze z 0,3 mozna smialo dołozyc jesli oczywiście IC jest porzadny (nie oryginalny od SB). No i sposobób by sie jeszcze znalazł na więcej paliwa z tej 10mm. Wynik naprawde swietny. czy wydech masz tez zmieniony na wiekszy?euglen pisze: ventil, dziękuję a to wszystko działo się na ciśnieniu 1,2 bar
ventil, więc mam FMIC ale niezbyt duży - w momencie jak go zakladałem jakieś roku temu to nie przewidywałem, że będzie większy potrzebny wydech mam caly 56mm średnicy wew. i jeden tłumiczek na końcu właśnie muszę coś zrobić,żeby moc u góry też była- pomysł chyba mam,ale czy się sprawdzi to się okaże... A ciśnienia narazie nie chce większego dawać, bo bez paliwa w górnym zakresie to i tak bez sensu.