Mam pewną zagwozdkę - niby zwykła pompa z aazta (Passat b3) z lda, ale ma dwa takie dziwne diwajsy i nie wiem co to jest i czy powinno banglać (być gdzieś podpiętym) żeby prawidłowo pompa pracowała, czy można to olać, bo, np. pompa iii takkk jest mechaniczno, a to so tylko jakie byle jakie cujniki:
I : między gnizdami przewodów wtryskowych jest jakiś czujnik na 2 kabelki
II : pod spodem pompy jest czujni, również na dwa przewody:
Ogólny rzut pompy:
Proszę o pomoc - mam nadzieję, że nie trafił mi się jakiś wynalazek
Panowie co to za pompa???
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- el Kozako
- Forum Master
R.I.P. CzarnyCzarnuch
R.I.P. PiaskowyCzarnuch
Third MKII in progress - jurney to the vr6
viewtopic.php?f=87&t=565756
R.I.P. PiaskowyCzarnuch
-
- VWGolf.pl Killer
tak jest to aaz,czujnik miedzy przewodami to czujnik odpalenia samochodu ,ten drugi konta wtrysku...
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
- el Kozako
- Forum Master
Re: Panowie co to za pompa???
Dziękuję za infobioly05011 pisze:tak jest to aaz,czujnik miedzy przewodami to czujnik odpalenia samochodu ,ten drugi konta wtrysku...
Dzięki tym inf znalazłem taki wpis:
mam nadzieję że zgodny z prawdą!Witam Ten środkowy to tzw czujnik odpalonego silnika. Ma on wiele zadań np. przy zimnym silniku na wolnych obrotach steruje recyrkulacją spalin a właściwie wyłącza ją przy wciśnięciu pedału gazu. Oczywiście nie wszystkie silniki aaz mają w ogóle recyrkulację (zawór przy turbinie sterowany siłownikiem podciśnieniowym z pompy serwa) W samochodach z klimą czujnik wyłącza klimę przy gwałtownym wciśnięciu gazu coby autko mogło szybciej się zebrać i klima go przez ten czas nie obciążała Następne zadanie to diagnostyka a mianowicie ustawianie kąta wtrysku przy pomocy specjalnego urządzenia (gniazdo w środku samochodu pod zaślepką koło popielniczki) Jeszcze steruje on tym zaworem od przyspiezacza wtrysku 9po lewej na zdjęciu) kiedy gwałtownie wciskasz gaz to kąt wtrysku daje trochę wcześniejszy coby się autko szybciej zbierało. Oczywiście jest on podłączony do modułu sterującego znajdujęcego się pod zborniczkiem wyrównawczym który to również steruje świecami żarowymi.Jeżeli wcześniej miałeś inną pompę i masz wersję bez klimy i recyrkulacji spalin to poprostu zostawiasz bez podłączania.
R.I.P. CzarnyCzarnuch
R.I.P. PiaskowyCzarnuch
R.I.P. PiaskowyCzarnuch
-
- VWGolf.pl Killer
owszem zgadza się
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
- el Kozako
- Forum Master
Re: Panowie co to za pompa???
Dziękuję za potwbioly05011 pisze:owszem zgadza się
R.I.P. CzarnyCzarnuch
R.I.P. PiaskowyCzarnuch
R.I.P. PiaskowyCzarnuch