Właśnie zastanawiała mnie cena gdzie w sklepach internetowych jest znacznie większa, ale pewnie zakupie.italiano_83 pisze:Opakowanie wygląda na identyczne jak ori.
Krótkie pytanie, krótka odpowiedź
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- krzychu2805
- Mały gagatek
Re: Krótkie pytanie, krótka odpowiedź
-
- Użytkownik
A czy ten specyfik Sonax BSD nadaje sie na kazdy wosk? Aktualnie mam nalozonego Duraglossa Clear Coat Polish.
ALH -> 205 -> soft
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Skoro producent stwierdza, że "odnawia" wcześniej nałożony wosk, to czemu miało by się z czymś gryźćdaniel23584 pisze:A czy ten specyfik Sonax BSD nadaje sie na kazdy wosk? Aktualnie mam nalozonego Duraglossa Clear Coat Polish.
Ewentualnie możesz stracić coś z "poślizgu" bo BSD jest "tępy" .
Może ma jakieś zapasy, lub z tańszego źródła .. ja mam kociołek 5l - bo w perspektywie dłuższego użytkowania, opakowanie z atomizerem jest nieekonomiczne.krzychu2805 pisze:Właśnie zastanawiała mnie cena gdzie w sklepach internetowych jest znacznie większa, ale pewnie zakupie.
-
- Użytkownik
- italiano_83
- V.I.P.
To zależy, jednemu na miesiąc drugiemu na pół roku Mi wystarczyła na dwa miesiące, z tym że na 6 aut z czego dwa moje co dwa/trzy tygodnie odświeżane, a reszta dla klientów. Niestety to tak działa, jak się ma 5l kociołek to oszczędzanie idzie na bokdaniel23584 pisze:A taka buteleczka na ile wystarczy?
BSD leży z trzy/cztery tygodnie w zależności od warunków - jak nie ma deszczu to i pewnie trzy miesiące poleży.
Jak leje tak jak w NL czasami niemiłosiernie to góra trzyma się ładnie, ale drzwi pod listwą szybko tracą i tylna klapa, od ciągłego obmywania pędzącą deszczówką w czasie jazdy. Więc to na ile starczy zależy od warunków pogodowych, tego ile jeździsz i jak często myjesz auto.
To jest fajny produkt dla leniuchów, lub kiedy chcesz szybko odświeżyć auto, połysk daje "akceptowalny", ja przecieram turtle ice wax i jest połysk i zabezpieczenie. Ptasim klockom się opiera bsd.
-
- Użytkownik
Wielkie dzieki w takim razie chyba kupie takiego Sonaxa. Bedzie uzywany do 1 auta wiec na kilka aplikacji wystarczy.
Czyli myje auto, osuszam, psikam ceinka warstwe Sonaxa i przecieram fibra?
Czyli myje auto, osuszam, psikam ceinka warstwe Sonaxa i przecieram fibra?
ALH -> 205 -> soft
Witam
Moze pytanie banalne ale w necie znalazlem sprzeczne informacje.Bede aplikowal Megsa UC aplikatorem Tri color, pozniej Duraglossa 601 i Duraglosa 111. Pytanie... aplikuje sie kolistymi *#cenzura#* czy prostymi? Czy moze bez roznicy?
Moze pytanie banalne ale w necie znalazlem sprzeczne informacje.Bede aplikowal Megsa UC aplikatorem Tri color, pozniej Duraglossa 601 i Duraglosa 111. Pytanie... aplikuje sie kolistymi *#cenzura#* czy prostymi? Czy moze bez roznicy?
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
Sztuka zakłada że aplikujemy długimi prostymi *#cenzura#* zgodnie z kierunkiem opływu powietrza i/lub wzdłuż (nie w poprzek) elementu.
W praktyce jednak elementy obok klamek, spryskiwaczy (jeżeli wystają na masce), anten, jakieś przetłoczenia itp. wymuszają odejście od tego schematu. Jeżeli samochód jest przed korektą (a tak wnioskuje po użyciu UC) to nie musisz się tym aż tak bardzo przejmować
W praktyce jednak elementy obok klamek, spryskiwaczy (jeżeli wystają na masce), anten, jakieś przetłoczenia itp. wymuszają odejście od tego schematu. Jeżeli samochód jest przed korektą (a tak wnioskuje po użyciu UC) to nie musisz się tym aż tak bardzo przejmować
- pankarol
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Koledzy pomozcie.
Potrzebuje czegos co doczysci elementy plastikowe i gumowe na zewnatrz.
Sa to glownie pozostalosci po polerowaniu mechanicznym.
Lakiernik nie zabezpieczyl/zamaskowal niczego i teraz mam sporo balaganu.
Chodzi glownie o uszczelki zewnatrzne i plastikowe zderzaki i lustra.
Jezeli ktos moglby polecic jeszcze dobry zaczerniacz do w/w to mile widziany link/nazwa,
chyba ze jest cos w stylu aio do czyszczenia i zaczerniania.
Dzieki z gory.
Potrzebuje czegos co doczysci elementy plastikowe i gumowe na zewnatrz.
Sa to glownie pozostalosci po polerowaniu mechanicznym.
Lakiernik nie zabezpieczyl/zamaskowal niczego i teraz mam sporo balaganu.
Chodzi glownie o uszczelki zewnatrzne i plastikowe zderzaki i lustra.
Jezeli ktos moglby polecic jeszcze dobry zaczerniacz do w/w to mile widziany link/nazwa,
chyba ze jest cos w stylu aio do czyszczenia i zaczerniania.
Dzieki z gory.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 21, 2014 16:34 przez pankarol, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja dwudziestka:
viewtopic.php?t=123016" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?t=123016" onclick="window.open(this.href);return false;
- italiano_83
- V.I.P.
Spłukać wodą Jak w ogóle nie ruszam kurzu z auta QD i fibrą - chyba, że to są naprawdę mini paproszki.sliwa404 pisze:Jakiś sprawny sposób na kurz? Mikrofibra i QD trochę szkoda.
Każda jazda fibrą po zakurzonym lakierze nawet z qd to nic innego jak rysowani powierzchni i wprowadzanie zarysowań.
Jeśli nie ma musu - nie ruszać i lepiej raz na tydzień spłukać auto myją, ja ta robię delikatne mycie końcem włosów "szczura" i QD.
Ewentualnie tani wosk w spreju z TESCO za 5zł- żadna ochrona, ale można spokojnie zmieszać z wodą 50/50 i daje ładny "poślizg" a przecież o to chodzi w ścieraniu kurzu, unieść brud z powierzchni i zgarnąć fibrą.
- italiano_83
- V.I.P.
"Wszystkim robi się rysy" nawet fibrą jak jest sucha, kwestia tylko tego jak wiele ich wprowadzasz w lakier i jak "duże" one są, od samego lakieru oczywiście też to zależy. Od tego jest właśnie QD, jak nie to jak pisałem wyżej, wosk w płynie. To obok wosku w płynie oczywiście nawet nie stało, ale da "poślizg" a woda uniesie kurz z lakieru.sliwa404 pisze:Mi chodzi właśnie o taką drobnice. Rys tym nie zrobię.
Witam
Czy Duragloss 111 Clear Coat Polish to dobry wosk? Czy moze lepiej zainwestowac w cos innego?
Czy Duragloss 111 Clear Coat Polish to dobry wosk? Czy moze lepiej zainwestowac w cos innego?
ALH + 205 + chip