Pomoc przy kompletowaniu zestawów.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Panowie za niedługo będę chciał skompletować swój pierwszy zestaw do lekkiego detalingu .
Z czarnideł przeczytałem że Cartec Vinyl TP - 49 jest dobry ( prawda ? czy lepiej coś innego )
Do lakieru będzie tylko AIO i prosiłbym o podanie w jakie aplikatory mam się zaopatrzyć ścierki i co tam potrzebne.
Czy przy pierwszym myciu będzie mi potrzebna glinka , szampon a po tym AIO wosk ? jak tak to jakie
Dodam że nie mam maszyny i wszystko będzie nakładane ręczne . Jedyne czym dysponuje to myjką i odkurzaczem Karchera ale nie jakiś tam super model
PozdraVWiam
Z czarnideł przeczytałem że Cartec Vinyl TP - 49 jest dobry ( prawda ? czy lepiej coś innego )
Do lakieru będzie tylko AIO i prosiłbym o podanie w jakie aplikatory mam się zaopatrzyć ścierki i co tam potrzebne.
Czy przy pierwszym myciu będzie mi potrzebna glinka , szampon a po tym AIO wosk ? jak tak to jakie
Dodam że nie mam maszyny i wszystko będzie nakładane ręczne . Jedyne czym dysponuje to myjką i odkurzaczem Karchera ale nie jakiś tam super model
PozdraVWiam
- miko
- black point
- Kontakt:
Młody Golfiarz, a przeczytałeś chociaż z 5-10 ostatnich stron tego tematu?
Nie? To nie zadawaj pytań tylko poczytaj a później możemy pogadać i podpowiedzieć czy doradzić.
No qrrrwa bez przesady wykaż chociaż minimum inicjatywy!!
A i co to jest "lekki detailing" bo ja chyba nie w temacie
Nie? To nie zadawaj pytań tylko poczytaj a później możemy pogadać i podpowiedzieć czy doradzić.
No qrrrwa bez przesady wykaż chociaż minimum inicjatywy!!
A i co to jest "lekki detailing" bo ja chyba nie w temacie
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Więc tak :
1. Umyć auto szamponem - Shiny Garage Strawberry Car Shampoo
2. Wyglinkować - Bilt-Hamber Clay Bar Soft
3. AIO - Autobrite Cherry Glaze
4. IPA
5. Cleaner Duragloss652
6. IPA
7. Wosk Collinite 476s
Doczytałem że dobrze jest też zastosować - quick detalier Shiny Garage Almond ale w którym momencie
I jakie polecacie aplikatory i mikrofibry bo tego peeełno jest
1. Umyć auto szamponem - Shiny Garage Strawberry Car Shampoo
4. IPA
5. Cleaner Duragloss652
6. IPA
7. Wosk Collinite 476s
Doczytałem że dobrze jest też zastosować - quick detalier Shiny Garage Almond ale w którym momencie
I jakie polecacie aplikatory i mikrofibry bo tego peeełno jest
- Paviarotti
- Lord GTI
Młody Golfiarz, po glince jedziesz AIO i wosk albo cleaner i wosk. Jeśli na zimę to można po AIO albo cleanerze przetrzeć IPĄ ale na wiosnę czy lato nie ma sensu, od razu smalcujesz. Cherry Glaze Ci chyba lepiej zamaskuje rysy, IMO bez sensu używać go razem z cleanerem.
- miko
- black point
- Kontakt:
1,2 OK
I teraz tak albo pomijasz 3,4 dajesz 5,7 czyli cleaner i wosk (IPA już niekoniecznie) albo dajesz 3 i od razu 7 (trwalsza będzie 1 kombinacja).
Jak dasz AIO i później IPA to bez sensu bo co przykryłeś to wymyjesz
Do cleanera i AIO aplikator bawełniany do wosku słoneczko np. Sunny.
Fibra do osuszania Fluffer niebieski 60x40, do cleanera i wosku np. Cobra, Alladin, Jasmine
I teraz tak albo pomijasz 3,4 dajesz 5,7 czyli cleaner i wosk (IPA już niekoniecznie) albo dajesz 3 i od razu 7 (trwalsza będzie 1 kombinacja).
Jak dasz AIO i później IPA to bez sensu bo co przykryłeś to wymyjesz
Do cleanera i AIO aplikator bawełniany do wosku słoneczko np. Sunny.
Fibra do osuszania Fluffer niebieski 60x40, do cleanera i wosku np. Cobra, Alladin, Jasmine
Tak będzie git.Młody Golfiarz pisze:1. Umyć auto szamponem - Shiny Garage Strawberry Car Shampoo
7. Wosk Collinite 476s
aplikator bawełniany + piankowy, 3 fibry 40x40, fluffy dryer, rękawica do mycia samochodu (może być typu wookie z marketu), dwa wiadra.
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Dzięki panowie za odp Jeszcze tylko pytanie :
Aplikator bawełniany: http://autonablask.pl/index.php?p=produkt&id=617" onclick="window.open(this.href);return false;
Aplikator piankowy: http://autonablask.pl/index.php?p=produkt&id=260" onclick="window.open(this.href);return false;
3 fibra: http://autonablask.pl/index.php?p=produkt&id=564" onclick="window.open(this.href);return false;
Rękawica do mycia: http://autonablask.pl/index.php?p=produkt&id=1160" onclick="window.open(this.href);return false;
Zda sprawę ?
PozdraVWiam
Aplikator bawełniany: http://autonablask.pl/index.php?p=produkt&id=617" onclick="window.open(this.href);return false;
Aplikator piankowy: http://autonablask.pl/index.php?p=produkt&id=260" onclick="window.open(this.href);return false;
3 fibra: http://autonablask.pl/index.php?p=produkt&id=564" onclick="window.open(this.href);return false;
Rękawica do mycia: http://autonablask.pl/index.php?p=produkt&id=1160" onclick="window.open(this.href);return false;
Zda sprawę ?
PozdraVWiam
Rękawica za mała, przy aplikatorze piankowym możesz dołożyć do megsa bo jest dużo trwalszy
Więc tak tym zestawem co ostatnio pisałem czyli:
- Glinka SHOWCARSHINE CLAY BAR 100G - GLINKA SOFT
- Szampon SHINY GARAGE CAR WASH 500ML
- Rękawica ShowCarShine Microfiber FLUFFY MITT
- Cleaner SONUS PAINTWORK CLEANSER 236ML - CLEANER, OCZYŚCI LAKIER
- Aplikator do wosku ShowCarShine SOFT FOAM XXL 1-PACK
- Wosk DODO JUICE PURPLE HAZE 30 ML - WOSK NATURALNY DO CIEMNYCH LAKIERÓW
Zrobiłem wczoraj i dziś auto taty, Fiat Linea kolor Jazz Blue, ale auto ma 4 lata wiec korekta nie była potrzebna i efekt jest zadowalający. Natomiast u mnie już tak łatwo niestety nie bd. Przejechałem kawałek w jednym miejscu pastą G3 dla spróbowania i od razu niezły efekt. Czy jeśli kupię:
- menzerna fg400
- menzerna ff3000
- Pady G-mop mogą być? Biała do fg400 żółta do ff3000 i czarna do cleanera ?
To wystarczy żeby doprowadzić auto do zadowalającego efektu? Teraz jest ogrom delikatnych rysek i kółek.
- Glinka SHOWCARSHINE CLAY BAR 100G - GLINKA SOFT
- Szampon SHINY GARAGE CAR WASH 500ML
- Rękawica ShowCarShine Microfiber FLUFFY MITT
- Cleaner SONUS PAINTWORK CLEANSER 236ML - CLEANER, OCZYŚCI LAKIER
- Aplikator do wosku ShowCarShine SOFT FOAM XXL 1-PACK
- Wosk DODO JUICE PURPLE HAZE 30 ML - WOSK NATURALNY DO CIEMNYCH LAKIERÓW
Zrobiłem wczoraj i dziś auto taty, Fiat Linea kolor Jazz Blue, ale auto ma 4 lata wiec korekta nie była potrzebna i efekt jest zadowalający. Natomiast u mnie już tak łatwo niestety nie bd. Przejechałem kawałek w jednym miejscu pastą G3 dla spróbowania i od razu niezły efekt. Czy jeśli kupię:
- menzerna fg400
- menzerna ff3000
- Pady G-mop mogą być? Biała do fg400 żółta do ff3000 i czarna do cleanera ?
To wystarczy żeby doprowadzić auto do zadowalającego efektu? Teraz jest ogrom delikatnych rysek i kółek.
Do tego IPA i futro, bo nawet białym padem się zaj***esz bez futra na ori lakierze.
Czyli na początek leci fg400 z futrem? I IPA po fg400 i po ff3000? I od razu wielkie dzięki za pomoc Wiem ze strasznie marudny jestem
Wg. sztuki powinieneś zacząć od mniej ściernych kombinacji, ale tak - ja bym zaczynał fg400 i futrem. Ipa, poprawić fg400 na białym, ipa, ff3000 na polishu, ipa i cleaner na finishu
Koledzy chce przed wiosną trochę uzupełnić/ zmienić mój arsenał do detailingu i stąd pytanie . Mój lakier to LB7Z czyli srebrny .
1. Mycie : DODO JUICE BASICS OF BLING WAX SAFE WASH
2. Glinka : VALETpro YELLOW CLAY BAR
3. Cleaner : Posiadam MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND , zostawić czy może jednak zmienić na np. : DODO JUICE LIME PRIME lub DODO JUICE SUPERNATURAL MICRO PRIME
4. Wosk : Posiadam Coliniete 476 ale na lato myślę o czymś innym . DODO JUICE SUPERNATURAL lub DODO JUICE LIGHT FANTASTIC SOFT
Co myślicie o takim zestawie ?
1. Mycie : DODO JUICE BASICS OF BLING WAX SAFE WASH
2. Glinka : VALETpro YELLOW CLAY BAR
3. Cleaner : Posiadam MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND , zostawić czy może jednak zmienić na np. : DODO JUICE LIME PRIME lub DODO JUICE SUPERNATURAL MICRO PRIME
4. Wosk : Posiadam Coliniete 476 ale na lato myślę o czymś innym . DODO JUICE SUPERNATURAL lub DODO JUICE LIGHT FANTASTIC SOFT
Co myślicie o takim zestawie ?
Cleaner dobierz (bo UC to generalnie nie cleaner), wosk możesz zostawić a możesz dokupić