Pomoc przy kompletowaniu zestawów.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
A jeszcze jedno czy jakiś środek jest szkodliwy dla uszczelek, szyb itd coś trzeba oklejać ? (bede robił to pierwszy raz).
Witam.
Koniec maja/początek czerwca oddaję auto do polerki. Chciałbym się dowiedzieć co ile musiałbym woskować , aby lakier po polerce nie tracił swojego "uroku".
Chciałbym dobrać zestaw , który będzie bardzo dobry. Czy może być ten , który został wcześniej zaproponowany dla www37 , czy macie jakiś lepszy ?
Dużo użytkowników używa tego preparatu --->>>> http://showcarshine.pl/glinki-clay/216- ... fibra.html" onclick="window.open(this.href);return false; czy można go zastosować również w zestawie od www37 , zamiast któregoś z preparatów ?
Z góry dziękuję za pomoc , nigdy tego nie robiłem i chciałbym uzyskać porady u fachowców , zanim coś pójdzie nie tak
Koniec maja/początek czerwca oddaję auto do polerki. Chciałbym się dowiedzieć co ile musiałbym woskować , aby lakier po polerce nie tracił swojego "uroku".
Chciałbym dobrać zestaw , który będzie bardzo dobry. Czy może być ten , który został wcześniej zaproponowany dla www37 , czy macie jakiś lepszy ?
Dużo użytkowników używa tego preparatu --->>>> http://showcarshine.pl/glinki-clay/216- ... fibra.html" onclick="window.open(this.href);return false; czy można go zastosować również w zestawie od www37 , zamiast któregoś z preparatów ?
Z góry dziękuję za pomoc , nigdy tego nie robiłem i chciałbym uzyskać porady u fachowców , zanim coś pójdzie nie tak
SBL GRUPA ŚLĄSK
www37, przy ręcznej nic nie oklejasz, ale na uczelki uważaj
To co pokazałeś to glinka - słaba i droga. Zamiast niej weź lepiej bilt hamber soft i użyj przed UC.
Sporo zależy od polerki - jak zrobiona dobrze i nawoskowana czym należy to i ze 3-4 miesiące możesz mieć "z głowy". Jak tandeta po łebkach za 200zł u lakiernika to po pierwszym myciu już słabo będzie wyglądać i trzeba by rzucić jakiś cleaner i wosk. Generalnie jak widzisz że wosk umiera (po odpychaniu wody najłatwiej) to go ściągasz i woskujesz. Ew. wcześniej glinkujesz jeżeli nazbierało się zabrudzeń
To co pokazałeś to glinka - słaba i droga. Zamiast niej weź lepiej bilt hamber soft i użyj przed UC.
Sporo zależy od polerki - jak zrobiona dobrze i nawoskowana czym należy to i ze 3-4 miesiące możesz mieć "z głowy". Jak tandeta po łebkach za 200zł u lakiernika to po pierwszym myciu już słabo będzie wyglądać i trzeba by rzucić jakiś cleaner i wosk. Generalnie jak widzisz że wosk umiera (po odpychaniu wody najłatwiej) to go ściągasz i woskujesz. Ew. wcześniej glinkujesz jeżeli nazbierało się zabrudzeń
kuler994, najwięcej będzie zależało od Twojego mycia/wycierania. Lakier najbardziej się wtedy rysuje i traci look. Więc na pewno musisz się zaopatrzyć w porządną rękawicę, dobry szampon, pianownicę i pianę, dobry ręcznik do osuszania i jakiś fajny QD z kilkoma dobrymi fibrami.
Moim zdaniem, jeśli nie bardzo masz ochotę pieścić się z autem i woskować je co 2-3 miechy, to poproś o położenie Cquatz'a i częściowo problem będziesz miał z głowy na ok. rok Cquatz w jakimś stopniu chroni lakier przed delikatnymi zarysowaniami, które powstają przy myciu/osuszaniu/wycieraniu. Wiadomo, że nie jest to powłoka permanentna i nie wiadomo jak gruba, ale to chyba najlepsze rozwiązanie dla osoby, która ma mało zapału do detailingu
Moim zdaniem, jeśli nie bardzo masz ochotę pieścić się z autem i woskować je co 2-3 miechy, to poproś o położenie Cquatz'a i częściowo problem będziesz miał z głowy na ok. rok Cquatz w jakimś stopniu chroni lakier przed delikatnymi zarysowaniami, które powstają przy myciu/osuszaniu/wycieraniu. Wiadomo, że nie jest to powłoka permanentna i nie wiadomo jak gruba, ale to chyba najlepsze rozwiązanie dla osoby, która ma mało zapału do detailingu
Jeżeli chodzi o ręcznik do osuszania to posiadam ten -->> http://www.autonablask.pl/index.php?p=produkt&id=56" onclick="window.open(this.href);return false;
szampon kupiłem taki -->> http://www.autonablask.pl/index.php?p=produkt&id=215" onclick="window.open(this.href);return false;
a co do QD to nie za bardzo wiem jaki wziąść , kilka razy widziałem na forum SMOOTH SURFACE CLAY STARTER KIT , ale nie wiem czy to o to Tobie chodzi.
No i liczę , że poradzicie jakiś dobry wosk (najlepiej do ręcznej aplikacji , bo nie posiadam maszynki) , bo przyznam szczerze , że nie za bardzo znam się na tego typu środkach.
szampon kupiłem taki -->> http://www.autonablask.pl/index.php?p=produkt&id=215" onclick="window.open(this.href);return false;
a co do QD to nie za bardzo wiem jaki wziąść , kilka razy widziałem na forum SMOOTH SURFACE CLAY STARTER KIT , ale nie wiem czy to o to Tobie chodzi.
No i liczę , że poradzicie jakiś dobry wosk (najlepiej do ręcznej aplikacji , bo nie posiadam maszynki) , bo przyznam szczerze , że nie za bardzo znam się na tego typu środkach.
SBL GRUPA ŚLĄSK
poproś po korekcie o kwarc i na rok będziesz miał z głowy martwienie się o zabezpieczenie lakieru...kuler994 pisze:przyznam szczerze , że nie za bardzo znam się na tego typu środkach
A jeśli chcesz walczyć samemu to możesz kupić coś w ten deseń:
Cleaner - np. Poorboy's Pro Polish 2 albo Duragloss#652 albo Prima Amigo
Wosk - np. Meguiar's #16
Glinka - Bilt Hamber Soft, ew. ValetPro Yellow Clay
Rękawica - Carpro Wash Mitt
QD - Finisk Kare #425, lub Poorboy's Spray&Gloss
Jest forum kosmetyki aut w necie - istna kopalnia wiedzy. Zarejestruj się, poczytaj - dowiesz się wszystkiego
Powodzenia
"glinka startowy zestaw". Jak już pisałem - niezbyt opłacalny i niezbyt dobry.kuler994 pisze:CLAY STARTER KIT
Ok dziękuję bardzo za pomoc
A co do samego woskowania , jaki jest plan działania ? Wiem , że to jest dla was głupie pytanie , ale chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej dla mnie jako "żółtodzioba".
A co do samego woskowania , jaki jest plan działania ? Wiem , że to jest dla was głupie pytanie , ale chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej dla mnie jako "żółtodzioba".
SBL GRUPA ŚLĄSK
Mycie, ew. glinka, cleaner, wosk - po prostu.
Ale to już nie w tym temacie
Ale to już nie w tym temacie
Koledzy mam takie pytanie. Chciałbym kupić polerkę z regulacją obrotów. Od razu możecie coś tańszego i sprawdzonego polecić A właściwe pytanie to jaki zestaw na początek polecacie? Czyli co kupić szczególnie chodzi o polerowanie na dobry początek? Nie chodzi mi o to żeby na aucie nie było widać żądnej ryski.. ale żeby trochę odświeżyć lakier i nadać mu blasku Jaką pastę polecacie? Na początek mycie, później glinkowanie, później polerka co następnie? Jakieś cleaner i na to wosk? I ostatnie pytanie czy cleaner i wosk można nakładać również maszynowo czy ręcznie?
cleaner można maszynowo, wosk ręcznie, kolejność dobra, wybierz maszynę ze stabilizacją obrotów albo DA (orbitalną) jeżeli nie masz w planach robić 100% korekt.
Pasty? menzerna fg400 + ff3000 i komplet 6 padów w dwóch rozmiarach i 3 twardościach.
Pasty? menzerna fg400 + ff3000 i komplet 6 padów w dwóch rozmiarach i 3 twardościach.
Widzę że menzerna fg400 to pasta o dużej ścieralności. Jestem początkujący więc istnieje ryzyko że przetrę lakier? Auto mam jakieś półtora roku rok temu walczyłem z pastą g3 ale ręcznie... I jeszcze do tych padów to każdy oddzielnie czy jest jakiś komplet takich 6? Bo znajduje tylko pojedyncze
mario1994, pady raczej oddzielnie, a pasta g3 ręcznie tym to dopiero mogłeś zniszczyć lakier.
Jeżeli będziesz pracował z głową to fg400 jest bardzo bezpieczna - nawet zrobienie poważnych hologramów na ori lakierze nie jest takie proste, a do przetarcia ori lakieru to trzeba by się na prawdę przyłożyć.
Jeżeli będziesz pracował z głową to fg400 jest bardzo bezpieczna - nawet zrobienie poważnych hologramów na ori lakierze nie jest takie proste, a do przetarcia ori lakieru to trzeba by się na prawdę przyłożyć.
No teraz to wiem ;/ Jak skompletuje cos to wrzuce tutaj do sprawdzenia. Tylko trzeba jeszcze miec pewnosc ze lakier jest oryginal ;P