Pomoc przy kompletowaniu zestawów.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
miko85, to znaczy że nie przeczytałeś nawet jednej strony tematu.
Ma być polerka? no to ok:
glinka bilt hamber soft
menzerna fg400 i ff3000
3 gąbki flexi 80mm (biała, żółta, pomarańczowa)
3 gąbki flexi 130mm (j/w)
2 bp flexi 75/125mm
IPA
rękawica car pro
grit guard
szampon 4nano UV
apc shiny garage
cleaner poorboy's pp2
wosk megs #16
chemical guys pro detailer
z 10-20 dobrych mikrofibr
aplikatory, pędzelki, atomizery
Ma być polerka? no to ok:
glinka bilt hamber soft
menzerna fg400 i ff3000
3 gąbki flexi 80mm (biała, żółta, pomarańczowa)
3 gąbki flexi 130mm (j/w)
2 bp flexi 75/125mm
IPA
rękawica car pro
grit guard
szampon 4nano UV
apc shiny garage
cleaner poorboy's pp2
wosk megs #16
chemical guys pro detailer
z 10-20 dobrych mikrofibr
aplikatory, pędzelki, atomizery
- Paviarotti
- Lord GTI
Shmatan, chyba trzeba zrobić kilka zestawów w zależności od potrzeb i umieścić na pierwszej stronie, bo takie pytania się nigdy nie skończą. A jak będzie wszystko na 1 stronie to będą warny lecieć ;]
Paviarotti, na KA też był taki pomysł, ale nic z tego nie wyszło bo ciężko uwzględnić aplikatory i fibry które są jakby zależne od użytkownika.
Ale czemu nie - z chęcią przyjmę propozycje i wlepię w pierwszy post
Ale czemu nie - z chęcią przyjmę propozycje i wlepię w pierwszy post
- czarekcw
- kierownik kibla
Shmatan, jakby co to pomożemy
I takie mam pytanie do Ciebie- pisałeś że używasz 4nano RIM CLEANER+. Powiedz, czy on tylko usuwa syf czy też zanieczyszczenia metaliczne oraz smołę?
I takie mam pytanie do Ciebie- pisałeś że używasz 4nano RIM CLEANER+. Powiedz, czy on tylko usuwa syf czy też zanieczyszczenia metaliczne oraz smołę?
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja też mam pytanie, bo nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi.
Jeśli na myjce bezdotykowej będę używał (tylko do opłukania soli) ciepłego polimeru to będzie to jakoś wpływać na utrzymywanie się wosku na aucie? Będzie on szybciej schodził? Bo teraz (w mrozy do -5*C) jade opłukać samochód tym polimerem i później sama woda i już tej soli tak na nim nie ma
Jeśli na myjce bezdotykowej będę używał (tylko do opłukania soli) ciepłego polimeru to będzie to jakoś wpływać na utrzymywanie się wosku na aucie? Będzie on szybciej schodził? Bo teraz (w mrozy do -5*C) jade opłukać samochód tym polimerem i później sama woda i już tej soli tak na nim nie ma
mkIII: viewtopic.php?f=88&t=460254&p=5542641#p5542641" onclick="window.open(this.href);return false;
mkIV: viewtopic.php?f=89&t=563488" onclick="window.open(this.href);return false;
mkIV: viewtopic.php?f=89&t=563488" onclick="window.open(this.href);return false;
- Paviarotti
- Lord GTI
goAlone, polimeru raczej nikt nie używa. Na myjce tylko ostatni program (woda zdemineralizowana) i tyle Ew proszek + ostatnio program jak przyszło lepiej domyć i nie zwracamy uwagę na trwałość wosku.
Ten polimer brałem tylko i wyłacznie dlatego, że jest ciepły i może też to błoto pośniegowe odlecieć
Czyli teraz tylko wodę będę brać
Czyli teraz tylko wodę będę brać
mkIII: viewtopic.php?f=88&t=460254&p=5542641#p5542641" onclick="window.open(this.href);return false;
goAlone, pamiętaj że ciepła woda szybciej zamarza
czarekcw, metaliczne usuwa na 100%, ale co do smoły to nie jestem przekonany - po myciu apc 1:4 i właśnie RC+ ironX już praktycznie nic nie robił (no, może kilka malutkich strużek ale on potrafi krwawić na idealnie czystej feldze), new t&g od SG natomiast dalej to i owo rozpuszczał.
czarekcw, metaliczne usuwa na 100%, ale co do smoły to nie jestem przekonany - po myciu apc 1:4 i właśnie RC+ ironX już praktycznie nic nie robił (no, może kilka malutkich strużek ale on potrafi krwawić na idealnie czystej feldze), new t&g od SG natomiast dalej to i owo rozpuszczał.
Witam, mam pytanko juz dzieki waszej pomocy skompletowałem kosmetyki a teraz mam pytanie jak używać ich a dokładnie czym aplikować?
Bo rozumiem ze do kazdego kosmetyku trzeba oddzielnego aplikatora ?
lista kosmetków :
1. Meguiar's Ultimate Compound
2. IPA
3. duragloss 652
4. collinite 476Mam pytania:
bonusowe pytania
Czy konieczne jest uzywanie Meguiar's Ultimate Compound jak lakier jest w dobrej kondycji ?
Posiadam na zderzaku tylnym male kropeczki (odpryski) ale lakier jest zdarty do plastiku i widac czarny plastik da sie to jakos zatuszować czy bez malowania się nie obejdzie ?
Bo rozumiem ze do kazdego kosmetyku trzeba oddzielnego aplikatora ?
lista kosmetków :
2. IPA
3. duragloss 652
4. collinite 476Mam pytania:
bonusowe pytania
Czy konieczne jest uzywanie Meguiar's Ultimate Compound jak lakier jest w dobrej kondycji ?
Posiadam na zderzaku tylnym male kropeczki (odpryski) ale lakier jest zdarty do plastiku i widac czarny plastik da sie to jakos zatuszować czy bez malowania się nie obejdzie ?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
To zależy co rozumiesz stwierdzenie "dobra kondycja" nie chcesz nie musisz, można i pajęczynę przejechać clenerem i położyć wosk i będzie wyglądało jak lustro.www37 pisze:Czy konieczne jest uzywanie Meguiar's Ultimate Compound jak lakier jest w dobrej kondycji ?
Zrobić zaprawki, potem zmatować i wypolerować - inaczej się nie da, żeby trwale usunąć odpryski, jakość zależy od tego jak dobrze dobrany zostanie lakier i jak bardzo przyłożysz się do wykonania zaprawek. Niby prosta czynność, ale wymaga cierpliwości precyzji i pewnej "niewielkiej" aczkolwiek pomocnej wiedzy.www37 pisze: widac czarny plastik da sie to jakos zatuszować
italiano_83, napisał na bonusowe pytania, wiec jak odpowiem na te 'mniej punktowane'
aplikator tri color
2. IPA
W buteleczce co wytworzy mgiełke i przetrzeć mikrofibrą
3. duragloss 652
ja używam zóltego słoneczka od megsa, a później mikrofibra
4. collinite 476
żółte słoneczko od megsa i mikrofibra
aplikator tri color
2. IPA
W buteleczce co wytworzy mgiełke i przetrzeć mikrofibrą
3. duragloss 652
4. collinite 476
żółte słoneczko od megsa i mikrofibra
Jako ze pierwszy raz bede walczył z lakierem, zagłębiam się w temat.
I wyczytałem ze latwo mozna zrobić hologramy i nawet profesjonalistom się to zdarza i ciezko je usunać.
Jakie macie wskazówki aby nie zrobić tych hologramów ? Jak one powstają wogole ?
I wyczytałem ze latwo mozna zrobić hologramy i nawet profesjonalistom się to zdarza i ciezko je usunać.
Jakie macie wskazówki aby nie zrobić tych hologramów ? Jak one powstają wogole ?
- miko
- black point
- Kontakt:
Do cleanerów lepsze są bawełnianegoAlone pisze:3. duragloss 652
www37, hologramy jest ciężko zrobić jeżeli dbać o podstawy (czystość, temp lakieru). Plus przy pracy ręcznej jest to praktycznie niemożliwe.