Pomoc przy kompletowaniu zestawów.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Koledzy skompletowałem sobie taki zestaw: glinka ValetPro Yellow, Menzerena FG400 i FF3000, wosk Collinite 476s, i do tego IPA IZOPROPANOL.
Zastanawiałem się nad Menzerena FG500 ale podobno 400 jest lepsza?
Ją nałożę za pomocą białej gąbki, ale tą 3000 nakladać pomarańczową czy żółtą ?
Co polecacie pod wosk? Bo kurcze już zgłupiałem tyle tego jest.
DURAGLOSS Polish Bonding Agent ?może
Sonus Paintwork Cleanser
I jak ktoś by był taki dobry i powiedział czym nakładać ten wosk? Bo widziałem takie ładne aplikatory ale nie mogę za Chiny świata znaleść ich na stronie sklepu.
Produkty będę kupował tu: http://detailercenter.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Zastanawiałem się nad Menzerena FG500 ale podobno 400 jest lepsza?
Ją nałożę za pomocą białej gąbki, ale tą 3000 nakladać pomarańczową czy żółtą ?
Co polecacie pod wosk? Bo kurcze już zgłupiałem tyle tego jest.
DURAGLOSS Polish Bonding Agent ?może
Sonus Paintwork Cleanser
I jak ktoś by był taki dobry i powiedział czym nakładać ten wosk? Bo widziałem takie ładne aplikatory ale nie mogę za Chiny świata znaleść ich na stronie sklepu.
Produkty będę kupował tu: http://detailercenter.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
poszukalem i znalazlem reszte kompletu:
recznik z mikrofibry : Meguiar's SUPREME SHINE MICROFIBER
tri pad : MONSTER SHINE APLIKATOR TRI COLOR
cleaner : Meguiars Cleaner Wax (nie jestem pewny)
rekawica do mycia : MEGUIARS Microfiber Wash Mitt
cos do polerowania felg : All Metal Polish Meguiar's
recznik z mikrofibry : Meguiar's SUPREME SHINE MICROFIBER
tri pad : MONSTER SHINE APLIKATOR TRI COLOR
cleaner : Meguiars Cleaner Wax (nie jestem pewny)
rekawica do mycia : MEGUIARS Microfiber Wash Mitt
cos do polerowania felg : All Metal Polish Meguiar's
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=508945
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Co to znaczy? Maszyną czy ręcznie?mlodyyx pisze:Ją nałożę za pomocą białej gąbki, ale tą 3000 nakladać pomarańczową czy żółtą ?
Np. cleaner R222.mlodyyx pisze:Co polecacie pod wosk?
aplikatorem żółtym megsamlodyyx pisze: czym nakładać ten wosk?
Glinka może być, pasty zostaw takie jak wybrałeś, IPA obowiązek, wosk OK
Coś do smoły jeszcze weź i będzie w miarę dobrze
VCDS, VAG K+CAN COMMANDER, VAG-COM, OP-COM
-
- Użytkownik
- Kontakt:
miko ci stronę wcześniej napisał jaki cleaner, ale jak się tak upierasz przy megsie to kup goRafal1920 pisze:cleaner : Meguiars Cleaner Wax (nie jestem pewny)
Reszta może być. Rękawica dobra
- czarekcw
- kierownik kibla
Rafal1920, jak chcesz to Ci mogę opylić ten cleaner
A czy ja jestem dziwny czy nie tylko mi aplikacja wosku bardziej podchodzi białym niż żółtym aplikatorem Megsa?
A czy ja jestem dziwny czy nie tylko mi aplikacja wosku bardziej podchodzi białym niż żółtym aplikatorem Megsa?
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Białym megsa? No też można. Pierwszy na myśl mi tamten przyszedłczarekcw pisze:A czy ja jestem dziwny czy nie tylko mi aplikacja wosku bardziej podchodzi białym niż żółtym aplikatorem Megsa?
nie upieram sie, tylko nie znam sie i nie doczytalem.Salwinek91 pisze:miko ci stronę wcześniej napisał jaki cleaner, ale jak się tak upierasz przy megsie to kup go
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=508945
Kurcze przepraszam nie zauważyłem w sklepie zakładki Aplikatory...
A Pod wosk to chyba wybiorę Meguiars Ultimate Polish ?
Maszyną. Co prawda nigdy tego nie robiłem, ale kiedyś trzeba się nauczyć, zawsze polerowałem ręcznie, pady kupie swoje, a polerka pożyczę od znajomego. Zacznę od maski bo jak Skaszynie to nie będzie szkoda... Szkoda że mam czerwonego golfa bo wiem że to trudny kolor do pielęgnacji.Co to znaczy? Maszyną czy ręcznie?
A Pod wosk to chyba wybiorę Meguiars Ultimate Polish ?
- czarekcw
- kierownik kibla
Cleaner i glaze w jednym. Z jednej strony- dosyć ciekawy produkt, na moim LC7V robi robotę (fajnie kolor wychodzi) lecz szkopuł w tym, że wosk słabo się na nim trzyma. Aplikacja jest miła, lekka i przyjemna.mlodyyx pisze:A Pod wosk to chyba wybiorę Meguiars Ultimate Polish
Najlepiej woski trzymają się po IPA/cleanerze , politura (inaczej glaze) to pewien dodatek, który dodaje to coś dla lakieru. Jeżeli nie stawiasz na wytrzymałość wosku to Megs jest ok.
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Możesz i UP użyć ale wosk ci krócej na nim poleży
- Paviarotti
- Lord GTI
No jest w tym sporo prawdy, ale to też zależy od aplikacji. Jak mu się da poleżeć trochę przed aplikacją wosku to nawet ładnie trzyma. Ostatnio Coli leżało na nim od listopada (nie pamiętam dokładnie kiedy), przez grudzień, styczeń i do końca lutego się trzymało (oczywiście pod koniec tego okresu kropelek idealnych nie było, ale niezłe odpychanie wody tak). za to jak zaaplikowałem Coli kiedyś (pierwszy raz woskowałem) na UP bez dania mu odpoczynku to spłynął po 3tygczarekcw pisze:lecz szkopuł w tym, że wosk słabo się na nim trzyma
ok dobrze że to mi piszecie faktycznie zostane przy rym R222 jak polecacie i nie będę kombinował. Ale powiedzcie mi jak z tymi gąbkami polerskimi do tej FF3000 brać żółtą czy pomarańczową ?
- czarekcw
- kierownik kibla
Wg mnie to chyba za duże przejście- 400, 2500 i 3000/4000 powinno styknąć.mlodyyx pisze:FG400 i FF3000
Jeśli mowa o padach- nie każdy producent stosuje takie same kolory. Polecane pady to np z firm 3M, Menzerna, Flexipads, Lake Country.mlodyyx pisze:żółtą czy pomarańczową
- miko
- black point
- Kontakt:
Rafal1920, Meg's robi na prawdę bardzo przeciętne kosmetyki i za podobną cenę można dostać inne dużo lepsze
Dlatego pod Coli proponuje R222 choć ja zwolennikiem tego wosku nie jestem a szczerze to go nie lubię No ale kto co lubi.
mlodyyx, kolor pada to za mało - o jakim producencie myślisz? Domyślam się że Flexi. Ja mogę polecić ci pady Urbana - biały lub pomarańczowy Honey do cięcia i czarny karbowany do wykończenia i cleanera Co do past to się nie wypowiadam bo ja używam Scholla.
Dlatego pod Coli proponuje R222 choć ja zwolennikiem tego wosku nie jestem a szczerze to go nie lubię No ale kto co lubi.
mlodyyx, kolor pada to za mało - o jakim producencie myślisz? Domyślam się że Flexi. Ja mogę polecić ci pady Urbana - biały lub pomarańczowy Honey do cięcia i czarny karbowany do wykończenia i cleanera Co do past to się nie wypowiadam bo ja używam Scholla.
Z tym, że trzeba dopowiedzieć, że po polerowaniu i przetarciu IPA koniecznie cleaner i można ale już nie trzeba znów przetrzeć IPA i dopiero wisienka na torcie czyli woskczarekcw pisze:Najlepiej woski trzymają się po IPA/cleanerze