[zewnątrz] politury (odżywianie lakieru) oraz woski

Wszystko co związane z pielęgnacją lakieru i wnętrza naszych pojazdów.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maj0nez
VR6 user
VR6 user
Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
Silnik: AUQ
Kontakt:

Re: [zewnątrz] politury (odżywianie lakieru) oraz woski

Post autor: maj0nez » czw lip 19, 2012 14:10

miko pisze:
maj0nez pisze:Co polecacie za wosk na PB BH i mój lakier moonlight blue ?
PB Natty's Red, AF Temptation, Zymol HDC + Carbon w zależności od budżetu :bigok:
Napisał byś coś jeszcze co i dlaczego??

VW Golf 5 R32 DSG
Szkodnik Skoda Octavia 1 RS 1.8T
Audi S3 8L ABT
Volkswagen Golf 1980r 1.6D

Awatar użytkownika
miko
black point
black point
Kontakt:

Post autor: miko » czw lip 19, 2012 14:27

Bio, ja dostałem kiedyś sampler, coś maźnąłem i rzuciłem do szafy :helm: Wiem że fajnie było bo mam same pozytywne odczucia ale tak jakoś przyszła zima #16 leżała to zapomniałem. Muszę odkopać choć w week mam plan zarzucić HDC + Glasur :food: ale to najwyżej natty's-em maźnę żony pociskacza :los2:

Obrazek

Awatar użytkownika
Bio
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Bio » czw lip 19, 2012 14:43

miko, Na Zymola przyjdzie czas, jak kumpel z wakacji w USA bedzie wracał. Oczywistym jest że Natty's < Zymol :grin:

maj0nez, Są to bardzo przyjemne w pracy woski, typowe 4 fun. Dobrze pachną, i polerują dając dobry efekt. Trwałość jednakże nie jest taka jak w przypadku np. FK1000P

Obrazek

Szukasz porady n/t detailingu czy profesjonalnych kosmetyków ? Napisz w nowym dziale
http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f=175

Awatar użytkownika
Słowiu
Grupa Świętokrzyska
Grupa Świętokrzyska
Kontakt:

Post autor: Słowiu » czw lip 19, 2012 15:14

Ale piszecie Panowie ;/ ja już się dawno zgubiłem ;/ napiszcie mi proszę jak tanim kosztem doprowadzić LY3D do porządku po polerce maszynowej żeby usunąć koliste zarysowania.Czy sam Swirl X je usunie i czy da tym samym błyszczący lakier czy żeby taki był to musze do wykończenia użyć jakiegoś wosku?

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

MOJE BYŁE GTi

Awatar użytkownika
miko
black point
black point
Kontakt:

Post autor: miko » czw lip 19, 2012 15:20

Słowiu, daj jakieś foto ale jak auto po lakierniku "szpecu" to obawiam się, że pomoże tylko maszyna , ponowne polerowanie i ktoś ogarnięty w detailingu bo SwirlX za słaby. A później jak najbardziej trzeba lakier odpowiednio zabezpieczyć woskiem.
Tak poza tym jest odpowiedni temat o polerowaniu ;) Tu piszemy o woskach i odżywkach :jezor:

Obrazek

Awatar użytkownika
Słowiu
Grupa Świętokrzyska
Grupa Świętokrzyska
Kontakt:

Post autor: Słowiu » czw lip 19, 2012 15:53

miko, ja wiem bo szukam dobrej odżywki która usunie koliste zarysowania i takie plamy jak zostawia woda.Polerke robiłem sam Fareclą na mokro.Jutro dam fotki

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

MOJE BYŁE GTi

Awatar użytkownika
Bio
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Bio » pt lip 20, 2012 20:43

Słowiu, te ślady po wodzie to waterspoty. Ich się nie zakrywa a usuwa polerując.

Sięgnij po AG SRP ew. Autofinesse Tripple.

Obrazek

Szukasz porady n/t detailingu czy profesjonalnych kosmetyków ? Napisz w nowym dziale
http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php?f=175

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » sob lip 21, 2012 16:12

Słowiu pisze:po polerce maszynowej żeby usunąć koliste zarysowania.
To właśnie polerka maszynowa ma usunąć te koliste zarysowania - taki jest cel robienia polerek. Jak nie usunęło, to powrót do samego początku.

Odnośnie kurzenia się colli i nattysa - ten drugi (w wychwalanej wersji red) łapaniem kurzu mnie poważnie denerwował (porównując spr->nattys i samo srp, wersja bez wosku nie spływała szybciej, nie trzymała się krócej i zdecydowanie mniej się kurzyła :/). Rozwiązaniem okazał się antystatyczny QD - ja mialem pod ręką Chemical Guys P40 (pro detailer), i muszę napisać że po jego zastosowaniu osiadanie kurzu spadło i to znacznie

Awatar użytkownika
maj0nez
VR6 user
VR6 user
Kontakt:

Re: [zewnątrz] politury (odżywianie lakieru) oraz woski

Post autor: maj0nez » sob lip 21, 2012 20:51

Shmatan pisze:
Słowiu pisze:po polerce maszynowej żeby usunąć koliste zarysowania.
To właśnie polerka maszynowa ma usunąć te koliste zarysowania - taki jest cel robienia polerek. Jak nie usunęło, to powrót do samego początku.

Odnośnie kurzenia się colli i nattysa - ten drugi (w wychwalanej wersji red) łapaniem kurzu mnie poważnie denerwował (porównując spr->nattys i samo srp, wersja bez wosku nie spływała szybciej, nie trzymała się krócej i zdecydowanie mniej się kurzyła :/). Rozwiązaniem okazał się antystatyczny QD - ja mialem pod ręką Chemical Guys P40 (pro detailer), i muszę napisać że po jego zastosowaniu osiadanie kurzu spadło i to znacznie
Mam kolego tego CG QD co napisałeś i Sonusa do wosku syntetycznego jakim jest coli i po wylaniu dwóch butelek nadal jest lipa ?

VW Golf 5 R32 DSG
Audi S3 8L ABT

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » sob lip 21, 2012 21:17

To bylo pytanie? Ja tylko napisalem swoje odczucia.

Na cholere wylales 2 butelki?

Awatar użytkownika
maj0nez
VR6 user
VR6 user
Kontakt:

Post autor: maj0nez » sob lip 21, 2012 22:28

toi było w okresie czasu razy wyjechałem na bezdotykowej płukanie i przejazd QD, ukurzył się i znów przejazd QD i tak od zaj.. non stop po myciu wytarcie flufym wjazd do garażu przejazd QD.. a szkoda gadać.

VW Golf 5 R32 DSG
Audi S3 8L ABT

Awatar użytkownika
KOLUS25
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: KOLUS25 » ndz lip 22, 2012 18:29

Witam dziś znalazłem troszkę czasu i smalcowałem auto WOSK COLLINITE No476s .W pierwszej kolejności mycie glinkowanie (ValetPRO) i jeszcze raz mycie.To moje pierwsze zderzenie z Colli ale bardzo przyjemne.W pracy dość łatwy o ile nie za grubo połozy się :) Powiem że gładkość bardzo dobra i naprawdę pięknie odbija się wszystko w lakierze.Pogoda dziś marna więc szału z foto nie było ale kilka dam.Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek[/url]Obrazek

Awatar użytkownika
MatthewG
VW Baron
VW Baron

Post autor: MatthewG » pn lip 23, 2012 08:19

Jeśli chodzi o wygląd to jakiegoś wielkie szału nie będzie bo to nie wosk konkursowy, ale jeśli chodzi o trwałość to numer 1 :grin: Nic go nie zabije haha :jezor:

2015 - ... Mocy przybywaj?
2010 - 2014 Golf .:R20

Awatar użytkownika
Słowiu
Grupa Świętokrzyska
Grupa Świętokrzyska
Kontakt:

Post autor: Słowiu » pn lip 23, 2012 15:26

Shmatan pisze:Jak nie usunęło, to powrót do samego początku.

Niby tak tylko że boję się o lakier bo Farecla usuwa sporo mikronów i nie chcę po prostu go zniszczyć bo LY3D za grubym lakierem nie jest.
Zastanawiam się czy POORBOYS BLACK HOLE nie pomoże na koliste zarysowania a potem jakiś dobry wosk???

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

MOJE BYŁE GTi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Detailing”